Rahim ağzı kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda görülür. Tüm dünya genelinde önemli bir kanser türüdür.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
İlgili 29 soru bulundu
Rahim kanseri 1. Evre de %80-90 beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttıkça hastalık başka organlara yayıldığı için yaşam süresi kısalır. Rahim kanseri 2. Evre de %74 beş yıllık yaşam süresi vardır.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor. Bağışıklık sistemi kanser gelişmesinde ve kanser tanısı konmuş hastaların tedavisinde önemlidir.
Normal menopoz yumurtalık artık işlevini bıraktığı için gerçekleşir. Normal menopoza girmiş bir hastada, normal bir kadında söz konusu olabilecek rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri riski devam eder. Cerrahi menopozda yumurtalık ve rahim alındığı için rahim ağzı ve yumurtalık kanseri riski neredeyse sıfırlanır.
Rahim Kanseri Evre 1 Belirtileri
Potansiyel hastaların rahim kanserinin ilk belirtilerini tanımaları önemlidir. Rahim kanseriyle ilgili en önemli 3 belirti beklenmeyen vajinal kanama, pelvik ağrı ve kilo kaybı olarak sıralanabilir.
Rahim kanseri için bilinen bir kan tahlili yoktur.
Rahim, yumurtalık, vajina ve meme kadına has organlar olduğu için ve kadınlık hormonu olan östrojenin doğrudan etkisi altında olduğu için bu organlardan birisinde gelişen bir kanser diğer sistemleri de etkileyip hastanın cinsel yaşamında sıkıntılara yol açabilir.
Rahim ağzı kanseri nedenleri nelerdir? Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en yaygın 3. bu tipteki kanser türü olan Rahim ağzı kanseri çoğunlukla 35-44 yaş arası (%25) sırasıyla 45-54 yaş (%24.3), 55-64 yaş (%17.7) ve 65-74 yaş (%10.8) yaş aralıklarında olan bayanlarda görülmektedir.
Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Her HPV enfeksiyonu kansere neden olmaz. Ancak rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV'nin rahim ağzında bulunan hücrelerde genetik değişikliklere yol açması ve rahim ağzı kanserinin oluşması için yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir.
Pap smear (Pap test) kadınların servikal kanser (rahim ağzı) ya da prekanser (kanser öncüsü) taranmasında kullanılan bir testtir . Pap smear, prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlar.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Rahim kanserinin, çok erken teşhis edildiğinde ve çocuk isteyen genç kadınlarda nadir de olsa ilaçla tedavisi mümkündür.
Rahim alma ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, akciğer ya da toplardamar pıhtı oluşması, kanama, idrar yollarında ve bağırsak gibi organlarda yaralanma ve menopoz gibi genel riskleri bulunmaktadır. Rahim alımı ameliyatının riskleri çok az olduğundan bu ameliyata girerken korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Rahim ağzı kanseri özellikle 30-50 yaş aralığında ve cinsel yaşamı aktif olan kadınları risk altında tutar. Erken tanı ve teşhis yöntemleriyle tedavisi mümkün olan bir hastalık türü olmasına rağmen, ölüm oranı bakımından hala dünyanın en ölümcül kanser çeşitleri arasında yer almaktadır.
Endometrium kanseri genelde menapoz sonrası görülürse de %5-10'u menapoz öncesi dönemde tanı alır. Bu hastalarda kanser erken evrede ise ve rahim alınmadan özel tedaviler ile hastaların gebe kalmaları sağlanabilir.
Endometrium kanserinin gözlemlenen ilk belirtileri kokulu, kanlı veya koyu renkli vajinal akıntı ve lekelenme tarzında kanamalardır.
Miyomlar kansere dönüşmez, ancak miyom dokusunun kendi içinde 1/1000 oranında kanser dokusu olabilir. İleri yaşta olup, hızlı büyüyen miyom öyküsü var ise, kanser ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve ameliyat planlanmalıdır.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri