CIN, genellikle hastaların rutin smear testlerinde ortaya çıkar ve hastalar raporlarında bu ifadeyi gördüklerinde ne olduğunu anlamazlar. Smear testi, kolposkopi ya da rahim ağzına uygulanan biyopsi sırasında fark edilen CIN, genellikle herhangi bir şikâyet ile belirti vermez.
CİN (servikal intraepitelyal neoplazi), rahim ağzı kanseri öncüsü olan hastalıktır. Kanser öncüsü olan, ancak KANSER olmayan squamoz epitel lezyonlarını tanımlar. Rahim ağzını örten epitel içerisinde gelişen hücresel değişikliklerdir.
Pap smear testi ile serviksdeki henüz kansere dönüşmemiş ancak kanser öncüsü olan hücreler saptanır. Serviks kanseri ortalama 35-55 yaş arasında görülür. 20 yaş altında nadirdir. Ancak 65 yaş üzerinde de hastalık görülebildiğinden cinsel aktif tüm kadınlara 70 yaşına kadar düzenli Pap smear testi önerilmektedir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Rahim kanseri kan tahlillerinde belli olur mu? Rahim kanseri için bilinen bir kan tahlili yoktur.
İlgili 18 soru bulundu
Serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemi, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, ağrı, kanlı ve kötü kokulu akıntı şeklinde sıralanabilir.
Rahim ağzı kanserinin belirtileri erken dönemde kendini göstermeyebilir. Jinekolojik muayenede bile rahim ağzındaki sorun görülmeyebilir.
Endometrium Kanseri Tanısı, pelvik muayene, ultrasonografi, endometrial biyopsi ile konur. En önemli bulgu anormal vajinal kanamadır. Fizik muayene: Tanı öncelikle fizik muayene ile başlayacaktır. Rahim kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi bazı belirtiler farklı hastalıklara işaret edebilmektedir.
Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.
Eğer biopsi sonucu CIN 1 olarak rapor edilmiş ise hiçbirşey yapılmadan 2 yıl takip edilir. Bu süre içinde CIN 1 % 60-70 normale kendiliğinden döner. 2 yıl içinde düzelme olmazsa CIN 2 veya 3 gibi kabul edilip tedavi edilir. CIN 2 veya 3 gelirse LEEP konizasyon veya soğuk konizasyon yapılarak lezyon temizlenir.
Başta rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca rahim iç zarı ( endometrium ) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir.
Çıplak gözle ya da ve jinekolojik muayenede rahim ağzındaki sorun görülmeyebilir. Smear testi denilen vajinal akıntı ile ya da “kolposkop” denen rahim ağzını büyüterek gösteren aletlerle değişiklikler fark edilebilir, kesin tanı ise şüpheli bölgeden alınan biyopsi ile konulabilir.
Rahim ağzı kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri, rahim kanserinden, oluştuğu bölgenin farklı olması nedeni ile ayrılmaktadır. Rahim kanseri; rahmin içerisindeki dokuyu çevreleyen bölgedeki hücrelerde başlar. Rahim ağzı kanserinin başladığı nokta ise; başladığı nokta ile vajinayı birbirine bağlayan serviks bölgesidir.
Son 10 yılda yapılan çalışmalarda HPV enfeksiyonunun CIN oluşumunda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Aynı şekilde yine cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilen HSV (Genital uçuk virüsü) enfeksiyonu olan hastalarda da CIN görülme ihtimali daha yüksektir.
CIN kanser özelikleri taşımayan ancak kansere dönüşme olasılığı olan bir hastalıktır ve bu özeliğiyle tedavi edilmeksizin doğal seyrine bırakıldığında hem gerileyerek ortadan kaybolma hem aynı kalma de ilerleyerek kansere dönüşme olasılığı vardır.
Çünkü CIN'ler kanser değildir ve tespit edildiklerinde gereken müdahalenin yapılması ile kanser önlenebilmektedir. CIN-1 tespit edilen olgularda kanser gelişimi için 10 - 14 yıl kadar bir zaman vardır. Bununla birlikte; CIN-1 olguların büyük çoğunluğunun kendiliğinden iyileştiğini ve kanserleşmediğini bilmek önemlidir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Smear testlerinin çoğunda negatif sonuç görülür. Eğer sadece normal görünümde rahim ağzı hücreleri görülmüşse negatif bir sonucunuz var demektir. Test sonucunuz normal olsa dahi düzenli olarak jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmanız gereklidir. Smear testi ile bazı enfeksiyonlar da saptanabilir.
Smear ve HPV testi birbirinden farklı, birbirini tamamlayan testlerdir. HPV testinde HPV virüsü var mı diye bakılır. Smear testinde ise rahim ağzından alınan hücrelerde anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Her HPV enfeksiyonu hücresel anormalliğe neden olmaz.
CA-125 rahim kanseri ve yumurtalık kanseri hücreleri tarafından kan akımına salınan bir maddedir. Rahim kanseri olan bir hastada aynı zamanda yüksek CA-125 değerleri olması bu hastalığın rahim dışına çıktığının bir göstergesi olabilir.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
Her HPV enfeksiyonu kansere neden olmaz. Ancak rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV'nin rahim ağzında bulunan hücrelerde genetik değişikliklere yol açması ve rahim ağzı kanserinin oluşması için yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir.
CIN 2 - 3 tekrarlar mı ? CIN 2-3 ün tekrarlama riski vardır . Bu sebeple LEEP işlemi sonrası hastaların mutlaka düzenli takibi gereklidir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Rahim kanseri 1. Evre de %80-90 beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttıkça hastalık başka organlara yayıldığı için yaşam süresi kısalır. Rahim kanseri 2. Evre de %74 beş yıllık yaşam süresi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri