1970'lerin başında, Dünya yüzeyinde duran birine göre, iç çekirdek dönmüyordu. O andan itibaren, iç çekirdek yavaş yavaş doğuya doğru daha hızlı döndü ve sonunda Dünya yüzeyinin dönüş hızını geride bıraktı.
Bu sonuç birçok insan tarafından çekirdeğin dönmesi durdu ve sonra ters yönde dönmeye başladı şeklinde yorumlandı. Peki gerçekten Dünya'nın çekirdeği dönmeyi durdurdu mu? Ters yönde dönmeye başladı mı? Kısa yanıt hayır.
Hâlihazırda dünya kendi ekseni etrafında dönüş yapar. Dünyanın çekirdeği de aynı şekilde ve aynı yönde döner.
Nature Geoscience dergisinde pazartesi günü yayımlanan araştırmaya göre, Plüton büyüklüğünde sıcak bir demir topu andıran Dünya'nın iç çekirdeği, "artık gezegenle aynı yönde dönmüyor ve hatta tam tersi yönde dönüyor" olabilir.
Zira iç çekirdekle ilgili bilinenler oldukça sınırlı olduğu bilinmekte. DÜNYA ÇEKİRDEĞİ TERSİNE DÖNERSE NE OLUR, YOK OLMASI NE DEMEK? Eğer çekirdek tamamen soğursa, gezegenimiz de soğuyacak ve ölecektir.
İlgili 20 soru bulundu
Böyle bir durumda gezegenimizin çekirdeğinin tamamen soğuması 91 milyar yıl alacak ve gezegenimiz başıboş bir şekilde gezen bir kaya parçasından başka bir şey olmayacak.
Araştırmacılar, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredeki küçük farklılıkları "günün uzunluğu" olarak adlandırılan değişikliklerle aynı çizgide olduğunu belirtti. Yani iç çekirdekteki dönme yavaşlayınca günler de uzamaya başlıyor.
Konu hakkında okuma yaptım. Dünya'nın iç çekirdeği, katı demirden oluşuyor ve doğu yönüne doğru dönerek gezegenin geri kalanından daha hızlı dönüyor. Çekirdeğin dışı ise temelde erimiş demirden oluşuyor ve batıya doğru yavaş daha yavaş bir şekilde dönüyor.
İç çekirdeğin, diğer bazı elementlerle birlikte bir demir-nikel alaşımından oluştuğuna inanılmaktadır. İç çekirdeğin yüzeyindeki sıcaklığın yaklaşık 5700 K (5430 °C veya 9806 °F) olduğu tahmin edilmektedir, bu da Güneş'in yüzeyindeki sıcaklıktır.
Çerçeveye sağ üst köşeden giren Mars, haftalar içinde Dünya'ya gittikçe yaklaşıp parlaklaştı. Kırmızı gezegen, Şubat 2014 sonunda tersinir hareketine başladı. 8 Nisan 2014'te gökyüzünde Güneş'in tam aksi yönde bulunan Mars neredeyse Dünya'ya en yakın konumundaydı.
Öncelikle en basit olarak Ay ile Güneşin doğuş yönü değişecektir. Okyanus akıntıları ile rüzgarların yönü değişecektir, yani Dünya'nın iklimi değişecektir. Bunun sonucunda Afrika ve Avrasyadaki çöller kaybolacak ve yeni çöller Amerika'da oluşacaktır.
Dünyanın iki çekirdeği var:
Yüksek basınçla kristalize olmuş demir-nikelden oluşan 1220 km çapındaki katı iç çekirdek ve 2200 km çapıyla demirden oluşan sıvı dış çekirdek.
Dünya'nın merkezindeki ısının en önemli kaynağı ise radyoaktif maddelerdir. Yerkürenin iç katmanlarında bulunan potasyum-40, uranyum-238, uranyum-235 ve toryum-232 gibi radyoaktif atomlar, daha kararlı bir çekirdek yapısına ulaşmak için ışıma yapar.
Dünya' nın iç çekirdeği, katı demirden oluşuyor ve doğu yönüne doğru dönerek gezegenin geri kalanından daha hızlı dönüyor. Çekirdeğin dışı ise temelde erimiş demirden oluşuyor ve batıya doğru yavaş daha yavaş bir şekilde dönüyor.
Dünya'nın iç yapısı: bir dış silikat katı kabuk, oldukça viskoz bir astenosfer ve manto, mantodan çok daha az viskoz olan sıvı bir dış çekirdek ve katı bir iç çekirdek olmak üzere küresel kabuklarda katmanlıdır.
Bu kaotik ortamda, Venüs tam bilinmeyen bir nedenle kendi ekseni etrafında ters dönmeye başlamış.
Dünya'nın iç ısısını kaybetmesi durumunda bu gezegeni çevreleyen manyetik kalkanın da ortadan kalkacağı söylenir. Bu manyetik kalkanın ortadan kalkması ise radyoaktif dalgaların Dünya'ya ulaşmasına ve gezegenin ısısının aniden artmasına yol açabilir.
Yer çekirdeği, Dünya'nın en iç kısmını oluşturur. En kalın yer katmanıdır (geosfer). Mantodan Wiechert-Gutenberg süreksizliği ile ayrılır. 2.890 kilometre derinlikten Dünya'nın merkezine (6.370 km) kadar uzanır; yani 3.480 kilometre kalınlıktadır.
Magmanın katılaşmasıyla magmatik kayaçlar oluşur. Üç tür magmatik kayaç vardır. Bunlar derinlik, yarı derinlik ve yüzey kayaçlarıdır. Eğer magma derinlerde soğursa iri kristaller oluşur.
Bu dış çekirdekten bağımsız katı bir iç çekirdeğin var olduğu, ilk defa 1936 senesinde sismolog Inge Lehmann tarafından keşfedilmiştir. Lehmann, bu keşfi Yeni Zelanda'daki sismograf verilerini inceleyerek yapmıştır.
ABD'deki Illinois Üniversitesi ile Çin'deki Nanjing Üniversitesi'nden bilim insanları, Dünya'nın iç çekirdeğinin de çekirdeği olduğunu belirledi. Yerkabuğunun altında Dünya'nın nikel ve demirden oluşan sıvı halde bir dış çekirdeği ve demirden oluşan katı halde bir iç çekirdeği var.
1. Coco de mer Hint Okyanusu'nda bulunan Seyşeller adalarında yetişen Coco de mer meyvesinin çekirdeği tam 30 cm genişliğinde ve 18 kg ağırlığında!
Dünyanın çekirdeğindeki basınç, yüzey basıncından 3.5 milyon kat daha yüksektir ve sıcaklığı 6000 °C'den(10.800 ° F) daha yüksektir.
Bunun nedeni manyetik alan olarak adlandırılan olgu. Gezegenimiz uzayda kendi etrafında dönüyor. Dünya'nın metal çekirdeği de aynı şekilde dönüş hareketi yapıyor. Bu hareketler, Dünya'yı çevreleyen ve manyetik alan adı verilen manyetik kuvveti oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri