Karışık Renkli Kıyafetler Kaç Derecede Yıkanmalıdır? Derece olarak kıyafette birden fazla renk bulunduğu için mecburi olarak düşük bir derecede yıkama yapmak gerekmektedir. İdeal olarak 30 derece yeterli olacaktır ancak soğuk suda da yıkayabilirsiniz.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir.
Renkli kıyafetler yıkanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Aynı renk tonlarına sahip olan kıyafetlerin bir arada yıkanması gerekir. Renkli olan kıyafetlerin 30 ile 40 derece aralığında yıkanması gerekir.
İki renkli kıyafetlerin doğru şekilde yıkanması, renklerinin korunması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle iki renkli kıyafetler çamaşır makinesi içerisinde ayrı ayrı yıkanmalıdır. Bu, farklı renklerin birbirine karışmasını engelleyerek kıyafetlerin ömrünü uzatır.
TürkMatik toz çamaşır deterjanının beyaz çamaşırlar için üretmiş olduğu deterjanı kullanarak, renk değişimine uğrayan çamaşırları uzun programda yıkayın. Eğer çamaşırların kumaşı buna uygunsa, çamaşır deterjanı dışında az miktarda çamaşır suyu kullanarak de renk karışıklığına müdahale edebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Giysiyi deterjanla tekrar yıkamayı dene.
Bir renkli giysiden diğerine boya geçmişse giysiyi çamaşır deterjanıyla tekrar yıkayarak boyayı kolayca çıkarabilirsin. Boyanan giysiyi çamaşır makinesine koy. Deterjan ekle ve giysinin etiketine göre yıka.
Eğer boyanan kumaşların kurumasını beklersek aldıkları boyalar kumaşın gözeneklerine işleyecek ve kalıcı olacaktır. Bu sorunla karşılaşmamak için anında müdahale çok önemlidir. Makinede boyanan çamaşırları eksi haline getirebilmek için hemen iyi bir toz deterjanla makinede uzun programda tekrar yıkamalıyız.
Koyu renkleri birlikte ve beyaz veya daha açık renkleri ise ayrı yıkayın. Renk gruplarından oluşan daha fazla çamaşır olması durumunda, bunları ayrı ayrı seferlerde ele alın. Mesela morlar, kırmızılar, portakallar ve parlak sarılar gibi parlak kıyafetler birlikte veya çok çamaşır olması durumunda ayrı yıkanabilir.
Çamaşırları Renklerine Göre Gruplayın
Açık renkli çamaşırlar ile koyu renklileri birlikte atmayın. Açık ve koyu renkli çamaşırların birlikte yıkanması renklerin birbirine karışmasına sebep olabilir.
Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz kıyafetlerin yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Günümüzde neredeyse her çamaşır makinesinde bulunan karma programı, farklı türdeki çamaşırları aynı yıkama işlemi içerisinde bir araya getirmek için oluşturulmuş bir programdır. Bu program sayesinde renkli, pamuklu, hassas pek çok farklı türdeki çamaşırları bir arada yıkamak mümkündür.
Bütün siyah ve koyu renkli kumaşlar için uygundur. Yün ve ipek için Perwoll Yenileme Yünlüler ve Narinler'i kullanınız.
Çamaşır makinesinde renkliler nasıl ayrılır? Giysileri Renge Göre Sırala: Derin renkli giysilerin yıkandıklarında boya akma olasılığı daha yüksektir. Diğer giysilere zarar vermemek için çamaşırları rengine göre ayırın, koyu, orta ve açık renkleri ayrı ayrı gruplayın.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Deterjanınız Kot Rengine Uygun Olmalı
Yıkama esnasında siyahlar ve koyu renkliler için özel deterjanlar kullanabilirsiniz. Yıkama sonrası kolay kuruma istiyorsanız yumuşatıcı kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Çamaşırların çok kirli olması durumunda “hijyen” programı da kullanılabilir. 90 derecede yıkanması önerilmektedir. Renkli külotlar: Renkli iç çamaşırları beyazlardan farklı yıkanmalıdır. Yıkama işlemi için 40 derece yeterlidir ve hijyen programı kullanılabilir.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Boyanan beyaz renkli çamaşırları ıslak şekilde makineye atın. Fakat sadece boyanmış çamaşırları atmalısınız. Beyaz renkliler için üretilmiş deterjanı ve bir miktar çamaşır suyu deterjan gözüne koyun ve makineyi çalıştırın. Çamaşırlar yoğun şekilde renk değiştirdiyse leke çıkarıcı kullanabilirsiniz.
Beyaz kıyafetinizi içerisine koyun ve 5 saat boyunca arada bir karıştırmak sureti ile bekletmelisiniz. Sonrasında ise beyaz kalıp sabun ya da bulaşık deterjanı ile birlikte elde yıkamanız sonucunda büyük bir oranda renginin ağardığını göreceksiniz.
Beyazlarda oluşan kirleri, lekeleri söküp alır ve bunun yanı sıra beyazların ilk günkü kadar yeni, tazelenmiş şekilde görünmesini sağlar. Etkisi yalnızca beyazlarda sınırlı değildir ve renkliler için çamaşır sodası kullanıldığında da kıyafetlerin renklerinde solma yapmadan derinlemesine çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri