Rampada yön oku rampanın merkez hattında yer almalı, sürekli ince çizgi ile çizilmeli, alttan yükseliş noktasına bunu belirten bir daire, üst yükselme noktasına bunu belirten açık bir ok konulmalıdır (Şekil 5-b).
Yani her zaman K (kuzey) ile başlar, 180 dereceye kadar ikinci yön harfi D (doğu) olur, 180 dereceden sonra ikinci yön B (Batı) olur. Eğim ifadesi ise eğim derecesi varsa yazılır sonunda da eğim yönü ana ve ara yönlerden hangisine doğru ise o yazılır.
f) Her kat planında kesit geçirilen yerlerden kesit çizgisi ve bakış yönü gösterilir. g) Dilatasyonlar her katta gösterilir. h) Her mahallin içine mahal no'su mahal ismi ve net m² alanı yazılır.
1/50 Ölçek ile çizilmiş mimari projenin anlamı; Çizilen nesneler 50 kat küçültülerek çizilmiş anlamına gelmektedir. Örnek vermek gerekirse; gerçekte 500 cm (5 metre) olan bir çizgi 1/50 ölçekte 50 cm olarak çizilir.
Re: MERDİVEN KORKULUĞU
Merdiven toolbarında bulunan Korkuluk Sakla/Göster komutu kullanılarak 3B de ve Planda görmek istemediğiniz korkulukları gizleyebilirsiniz. Saklamak için komuta girip korkuluk üzerine tıklamanız yeterli, Korkuluk hizasına tekrar tıklarsanız korkuluk görünür olur.
İlgili 35 soru bulundu
Tablo 4'ten ilgili katsayıların toplanması ile hesaplanacaktır. FENNİ MESULİYET YİNELEME KATSAYISI (FYK): 1.0 alınacaktır. HİZMET BÖLÜMLERİ (HB): Proje hizmetleri aşamalarından hangilerinin gerçekleştirileceğine bağlı olarak hesaplanan katsayıdır. Tablo 5'ten ilgili katsayıların toplanması ile hesaplanacaktır.
∎Korkuluk ve küpeşte
-Normal olarak bir merdivende rıht sayısı <5 ise korkuluk ve küpeşte yapılmayabilir.
Ölçeklerin Kullanıldıkları Yerler
1:1000 = Şehircilik uygulama planlarında, Peyzaj ön proje, mimari vaziyet planlarında kullanılır. 1:500= Ön projelerde, Kentsel tasarım, Peyzaj Uygulama planlarında kullanılır. 1:200= Mimari ön proje çizimlerinde Peyzaj Detay projelerinde (Küçük alanlar için peyzaj ön proje)kullanılır.
1:500 ölçekli projeler: Ön proje ölçeği olarak kullanılabilir. Mimarın tasarısını tam bir ifade gücü ile ortaya koyabilmektedir. Genel işlevler, ayrıntılar (merdiven, giriş, wc grubu vb.) ve taşıyıcı sistem gösterilebilmektedir.
Örneğin, 1: 100 metrik ölçeği (“bir bölü yüz” olarak telaffuz edilir) kullanılarak çizilen bir binanın kat planı , çizimde (1) ölçülen her bir ünite için, göründüğünden 100 kat daha büyüktür . Çizimden alınan bir ölçüm 10mm ise, gerçek dünya ölçeğinde inşa edildiğinde 1000mm olacaktır.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
-Yapıların taşıyıcı dış duvarları en az 50 cm kalınlıkta olmalıdır. -Taşıyıcı iç bölme duvarları,30 cm taşıyıcı olmayan bölme duvarları 15 cm den daha ince olmamalıdır. -Planda enine ve boyuna taşıyıcı duvarlar tertip edilmeli, bu duvarların sürekli olmasına özen gösterilmeli, şaşırtmalı yapmaktan kaçınmalıdır.
1/20 ÖLÇEKLİ PROJELER
Yapının 1/50 ölçekli projeyle uygulanmasında problemlerin doğabileceği mutfak, banyo, WC, servis ofisleri gibi ıslak mekanların, merdivenlerinin ve karakteristik cephelerinin 1/20 ölçekli sistem detayları çizilir.
Koordinat düzlemindeki bir doğrunun eğimi çoğunlukla m harfiyle ifade edilir ve doğru üzerindeki iki noktadan y koordinatındaki değişimin x koordinatındaki değişime oranı olarak hesaplanabilir.
malzeme açılımı, kodlama, ölçülendirme ve kotlandırma ö kesiti kısmen göstermektedir). da sıva 3 cm içeridedir gibi); n olarak çizilir.
Projenin büyüklüğüne ve elde edilen bilgi paftalarının ölçeğine göre 1/100 ve 1/500 ölçekleri kullanılabilir. Fikir projeleri: Bir binanın fikir projeleri genellikle 1/200 ölçeğinde çizilir. Ancak, MIMAR isterse 1/100 ya da 1/50 ölçeklerini ya da diğer uygun gördüğü ölçeği kullanabilir.
Mimarlık, üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Örnek: 1/25000 ölçeği haritadaki 1 cm'nin arazi ortamında 25000 cm=250 m'ye karşı- lık gelmektedir.
Arazide elde edilen değerlerin plan üzerinde gösterilme oranına ölçek denir. 1/2000 → 1 cm = 2000 cm → 1 cm = 20 m. demektir.
Örneğin uygulama imar planları 1/1.000 ölçekli olarak hazırlanır. Buradaki 1/1000 ifadesi, imar planı üzerindeki 1 cm'nin, gerçek hayatta kaç cm gösterdiğini ifade eder. 1/1000 ölçekte imar planı üzerindeki 1 cm, gerçekte 1000 cm, yani 10 metreyi gösterir.
Başlıca merdiven şekilleri aşağıdaki gibidir. Basamak: Rıht: Basamaklar arası dik yüzeydir. Normal koşullarda rıht yüksekliği en az 12cm, en çok 22 cm olmalıdır.
Madde 29- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Merdiven kolu ve sahanlık genişlikleri ile merdiven basamaklarının ölçüleri ve bunların yapımına ilişkin koşullar aşağıda belirlenmiştir. a) Merdiven kolu ve sahanlık genişlikleri: Ortak merdivenler ve sahanlıklar konut yapılarında (1.20) m.den, diğer yapılarda (1.50) m.den az ...
En uygun basamak genişliği ve rıht yüksekliğini hesaplamak için ( 2 h + b = 62-63 cm ) formülü kullanılır. Bir merdivende kaç adet rıht olduğunu hesaplamanın en kolay yolu (en uygun rıht yüksekliği 17.5 cm kabul edilir.) kat yüksekliği 17.5 cm ye bölünür. Buradan çıkan tam sayı ise bize rıht sayısını verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri