Debriyaja basarak yokuş inmeye kalkarsan frenin etkisini azaltırsın. Viteste inmende fayda var.
Yokuş çıkarken araç zorlanmaması kadar yokuş inerken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Dik yokuştan inerken gaza basmak tehlikelidir. Her an aracın önüne yaya, hayvan ya da araç çıkabilir ve durması zorlaşabilir. Aynı zamanda gaza basıp yokuştan aşağı inmek yakıt tüketimini artırır.
Kafada canlandırması bile iskence gibi. Yokuş aşağı 1.viteste ve boşta inilmez. Aracı 2.vitese almalısın. Yolun durumuna göre hızını kontrol etmeli ayağın sürekli frende olmamalıdır.
Yokuşta araç kaldırırken ilk önce aracın vitesi bire alınır daha sonra el frenini çekerek aracı normal şekilde kaldırır. Alınan bu önlem sayesinde araç geriye kaymaz. Araç harekete başladıktan sonra el freni indirilir aracın hareket etmesi sağlanır. Yokuşlu yollarda aracın hızı düşükken gaza basmayın.
Debriyaja basılmasının sebebi, araç tamamen durduğunda stop etmemesi için. Debriyaja basılmasa da ABS çalışır ancak araba tamamen durduğunda debriyaja basılmadığı için araç stop eder ve tekrar çalıştırmak zorunda kalırsın.
İlgili 25 soru bulundu
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır.
Debriyajı basılı tutarsanız bu işlemi yapmayacaktır; ancak vitesi boşa alıp debriyajı bırakırsanız ana dişliler dönmeye devam edecek ve yağlama işlemine devam edeceklerdir.
Araç kullanıcıları yakıt tasarrufu sağlayabilmek için yokuştan aşağı inerken vitesi boşa almak yerine ayağını gaz pedalından çekmeleri daha doğru bir hareket olacaktır. Bu şekilde yakıt tüketimi alacaktır.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Devir saatinde hareket görüldüğünde veya araç hafifçe titrediğinde yarım debriyaj uygulanmaya başlanır. Kısacası, ayak o seviyede sabitlenir. Devamında sağ ayak fren pedalından çekilerek yavaşça gaz pedalına basılır.
Optimum hızda vitesi 1'e alın. Ve gaza çok aşırı basmayın çünkü yokuş çok dikse gaza çok basmanın hiç bi anlamı yok arabaya zarar vermekten başka.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
Motor freni yüksek viteste gaza basmadan yokuş inmek , motorda vakum etkisi sağlar ve yavaşlarsın. Ağır vasıta biliyorsan tırlarda vs daha retarder çeşitleri var motor frenide kullanılır tuşa basarsın araç yavaşlar. L modu inanılmaz derecede motor freni yaptırıyor.
Yokuş inerken motor freni yetersiz kalıyorsa araba hızlandıkça freni sert basarak yavaşlatın. Sabit az miktar basılı tutmayın. Kısa ve sert basarsanız ısınma ve aşınmalar çok daha az olur.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir. Bu konuda ciddi tartışmalar var. Uzmanlar durumun böyle olmadığını söylese de, sürüş deneyimi olan birçok kişi bu yöntemin yakıt tüketimini azaltabileceğini vurguluyor.
Kısacası debriyaj kavram ve serbest bırakma ile aracın gücünün iletilmesini sağlayan bir mekanizmadır. Aracın kalkışında, vites değişiminde ve frenlemesinde devreye girer. Motorun çalışması ile düz vites araçlar ile doğrudan doğruya etkilidir. Belirli bir derece ve hassasiyet ile kullanılması gerekmektedir.
Araç hareket ederken pedal bırakılır. Yarım şekilde gerçekleştirilen debriyaj, en çok da trafikteyken hareketsiz kalmamak ya da dik yokuşlarda kalkış yapabilmek için kullanılır. Fakat bu yöntem bilinçli şekilde uygulanmazsa baskı balata sistemi zarar görebilir. Aynı zamanda da sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.
Ynt: Yanlış bilinen trafik kuralları
Rampa inenin geri geri rampa yukari cikmasi zor olacagi ve de rampa asagi hizla inen araclar acisindan da potansiyel tehlike olusturabilecegi icin rampa cikan inene yol verir.
Rüyada yokuş aşağı inmek; barındırmakta olduğu anlam bakımından rüya sahibi kişi tarafından kaçırılmış olan fırsatlardan çok daha iyilerinin elde edileceğine ve kişinin dostlarının yanı sıra ailesiyle birlikte çok mutlu bir hayatının olacağına işaret eder. Sizin için rüyada yokuş aşağı inmek ne demek?
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez. Zaten deneyim kazandığınız da birinci vites hariç diğer viteslerde debriyaja hafifçe dokunursunuz sonuna kadar Çekmezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri