Bir malın veya paranın, hiç bir emek harcamadan belirli bir süre bekledikten sonra kişi veya kurumlara sağladığı kazanç olarak bahsetmek mümkündür. Rant için önemli olan unsur zamanın oluşması ve beklenilmesi ve emeğin olmadan gelir ve kazanç sağlanmasıdır.
Rantın en klasik örneği derebeylerinin tüccarlardan kendi işgalleri altında olan derelerden (daha doğrusu nehirlerden) geçerken aldıkları ücretlerdir. Bugünlerde Türkiye gündeminde olan bir başka yaygın rant da doğal kaynak (maden çıkarma ve işletme) rantı.
Korkut Boratav'a göre rant, daha geniş bir yorumla, belki de "avanta" teriminin anlamına da geçerek şöyle tanımlanır: "devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması; bu avantajın realizasyonu ve paylaşımı"dır.
(Rent) Doğal kaynakları üretime katan sahiplerinin elde ettikleri gelire rant adı verilmektedir. Rant da ücret ve faiz gibi önceden saptanmış bir tutardır. Doğal kaynakların arzı talebine göre sınırlı olduğundan, bunların kullanılması ile sağlanan yarar karşılığı bunların sahipleri rant geliri elde ederler.
Klasik iktisatçılardan Ricardo'nun geliştirdiği, toprağın rantının kaynağını açıklamayı amaçlayan kuram. Buna göre, rantın kaynağı, topraklar arasındaki verimlilik farkı ya da doğanın cimriliğidir.
İlgili 19 soru bulundu
Rant hesaplamasında, ayın miktarda sermaye ve emeğin, aynı büyüklükteki topraklarda kullanıldığı varsayılmaktadır. Rant, eşit iki ayrı sermayenin veya emeğin ürünleri arasındaki farktır. Rant, uygulanan ek bir emek miktarının, öncekine oranla daha az getiri sağlamasından kaynaklanır.
Başka bir ifadeyle rant sermaye birikiminin ve nüfus artışının bir sonucudur. Sermaye birikiminin artması emeğe olan talebin artmasına ve böylece emeğin ücretinin yükselmesine neden olur. Emeğin ücretinin yükselmesi ise nüfusun artmasına ve tahılın fiyatının yükselmesine neden olur.
Bir yanda toprak ve diğer doğal kaynakların kullanımı karşılığında ödenen bedel anlamı, diğer yanda da kıtlığı dolayısıyla sadece doğal kaynaklara değil her türlü mala ödenen haksız kazanç anlamı ortaya çıkmaktadır.
Rant kollama, çıkar ve baskı gruplarının devlet tarafından suni olarak yaratılmış bir ekonomik transferi elde etmek için giriştikleri tüm ekonomik faaliyetler ve harcamalar olarak tanımlanır.
Ekonomide üretim faktörü olarak toprağın üretimden aldığı pay ya da toprağın fiyatı olan rant; toprak faktöründen belirli bir süre için yararlanmak amacıyla ödenen bedel olarak tanımlanmaktadır.
Bir malın veya paranın, hiç bir emek harcamadan belirli bir süre bekledikten sonra kişi veya kurumlara sağladığı kazanç olarak bahsetmek mümkündür. Rant için önemli olan unsur zamanın oluşması ve beklenilmesi ve emeğin olmadan gelir ve kazanç sağlanmasıdır.
Arzı sürekli olarak sabit olan faktörlere yapılan ödemeler ekonomik rant terimi ile ifade edilmektedir. Arzı geçici bir süre için sabit olan faktörlere yapılan ödemeleri belirtmek için ise rant benzeri (quasi-rents) terimi kullanılmaktadır.
Bunlar: 1) çeşitli topraklar arasındaki verimlilik farkları, 2) pazarla olan ilişkisi bakımından topraklar arasındaki konum farkları, 3) toprağa yatırılan ek sermayeden sağlanan verim farkları. Toprakların verimlilik ve konum farklarından ileri gelen ranta, Marx, farklılık rantı adını veriyor.
Bir tüketicinin bir mala ödemeye razı olduğu en yüksek fiyat ile ilgili malın piyasa fiyatı arasındaki fark tüketici rantı olarak adlandırılır. üstünde kalan alana tekabül eder. düşük fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki fark üretici rantı olarak adlandırılır.
Ancak 1970'li yıllarda neo-liberal politik iktisatçıların temellerini attığı “rant arama” kavramıyla birlikte, “topraktan ve mülkiyet ilişkisinden” bağımsız olarak bir ekonomik transfer elde etme anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
Rant kollama, iktisat literatüründe; çıkar ve baskı gruplarının devlet tarafından “suni” olarak yaratılmış bir ekonomik transferi elde etmek için giriştikleri faaliyetler ve bu amaçla yapmış oldukları harcamalar olarak ta- nımlanmaktadır.
Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Önceden de bahsettiğimiz gibi rant, üretim faktörlerinden toprağın, üretimden aldığı paya verilen isimdir. Diğer taraftan, toprağın kıt olması nedeniyle, kısa veya uzun dönemde sağlayacağı bir rant söz konusu olacak olup, toprağın sınırlı, kıt olması nedeniyle ortaya çıkan bu ranta "mutlak rant" adı verilir.
Kentsel rant ise mülk sahiplerinin herhangi bir emeği ve çabası olmadan, belirli bir maliyete katlanmadan kendiliğinden meydana gelen değer artışları olarak tanımlanmaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere gayrimenkul değerinde meydana gelen her artış, rant olarak kabul edilmemektedir.
Tüketici rantı, elde edilmek istenen bir maldan ya da hizmetten elde edilen toplam kar ile piyasadaki fiyatı arasındaki fark olarak tanımlanır. İlk kez İngiliz bir iktisatçı olan Alfred Marshall ortaya atmıştır.
Ekonomide, üretim faktörü olarak arazinin üretimden aldığı pay ya da arazinin fiyatı olarak rant, arazi faktöründen belirli bir süre faydalanabilmek için ödenen bedeldir. Yalnız bir tarla, bir ev ya da bir fabrika kiraya verildiğinde, sağlanan kira geliri içinde faiz gelirinin de olduğunu dikkate almak gerekir.
4.1 Tanım: Tüketicinin rantı: bir satın alıcının bir mal için ödemeye razı olduğu eksi satın alıcının ürün için ödediği gerçek miktar ( içgüdüsel olarak: “ ürünü satın aldıktan sonra tüketicilerin ceplerinde ne kaldığı”). Tüketicinin rantı tüketicinin elinde kalan miktarı temsil eder.
Hızlı nüfus artışı, gelişmekte olan ülkelerde kaynakların yetmemesine, kalkınma hızlarının yavaşlamasına, ekonomik ve sosyal sorunların artmasına neden olmaktadır. Gelişmiş ülkeler ise, bu artışın dünyanın sosyo-ekonomik dengelerini ve istikrarını bozabileceği endişesini taşımaktadırlar.
(Differential rent) İlk kez David Ricardo'nun topraklar arasındaki verimlilik farklarına dayanarak yaptığı bir rant açıklamasıdır. Rantın kaynağı, kullanılabilir toprakların kimyasal ve tarımsal özellikleri, coğrafi konumları ve toprak verimliliği gibi faktörlerdeki farklılıklar olabilir.
Türkiye'de nüfus artışına sebep olan etkenler şunlardır: Doğum oranlarının fazlalığı Ölüm oranlarının özellikle bebek ölüm oranlarının azalması Sağlık ve beslenme koşullarının giderek daha iyileşmesi Dış ülkelerden ülkemize yapılan göçler Genç nüfus miktarının fazla olması Türkiye nüfusunun yıllara göre sürekli artış ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri