Bilgisayar oyunları, beyinde uyuşturucu veya alkole benzer değişiklikleri tetikleyerek ödül ve mutluluk duygularına yol açar. Tekrar etme dürtüsü uyandırırlar.
Oyun bağımlılığının nedenleri arasında aile içindeki yetersiz iletişim çok önemli bir yer tutar. Ailenin; çocukla yeterince ilgilenmemesi, tutarlı olmayan davranış ya da sözler ve ailede yaşanılan fiziksel ya da sözlü şiddet olayları, çocukların oyun bağımlılığı kıskacına girmesine neden olmaktadır.
Oyun bağımlılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Oyun bağımlılığı “Son on iki ayda, oyunun diğer ilgi alanlarına ve günlük aktivitelere göre öncelikli hal alması, oyun oynama üzerinde kontrolün azalması ve olumsuz sonuçlarına rağmen oyunun devam etmesi” durumudur.
Video oyun ve internet bağımlılığı, henüz Amerikan Psikiyatri Derneği tarafından tanımlanmış bir bağımlılık olmamasına rağmen, Dünya Sağlık Örgütü'nün tıbbi referans kitabı olan Uluslararası Hastalık Sınıflandırması'nın 2018 versiyonuna “bilgisayar oyunu bağımlılığı” adı altında eklenmişti.
İnternet/oyun bağımlılığın tedavisinde doktorlar ilaç ya da psikoterapi yöntemini tercih edebilir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi internet/video oyunları ya da teknoloji bağımlılığında yaygın olarak kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
İSTANBUL, (DHA) - 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
"Çocuk ve ergenlerin uygun olmayan oyunlarla oynaması, yaşına uygun olmayan görüntü ve bilgiler nedeniyle psikolojik travmaya, olumsuz kimlik gelişimine, kişilik bozukluklarına, yalnızlaşmaya, yabancılaşmaya, toplumsal olaylara karşı duyarsızlaşmaya, davranış bozukluklarına neden olabilmektedir.
Bir beceriyi yaşam içinde deneyerek öğrenmenin sonuçları ağır olabilir. Çocukken oynayarak öğrendiğimiz geliştirdiğimiz bu becerileri ergenlik sonrasında da riski yüksek olan yaşamdan alıp oyunlarla geliştirebiliriz. Bu sebeple de oyun yetişkin insan için bir ihtiyaçtır.
Yapılan birçok araştırma ise , oyun bağımlılığının anksiyete, depresyon, obezite, uyku bozuklukları ve stresle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Video oyunuyla ilgili sağlık sorunları, sürekli zorlanma yaralanmalarına, cilt bozukluklarına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Oyun kendimizi bulduğumuz, ruhumuzu beslediğimiz çok eğlenceli ve keyifli bir aktivitedir. Daha hızlı öğrenmeye, yaratıcılığın artmasına ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
Çocuklar, oyun yoluyla duyguları ifade eder, sorular sorar, çevresi ile ilişki kurar ve yaşamı öğrenirler. Oyun, çocukların hayal güçlerini aktif şekilde kullanarak, yaşadıklarını anlamlandırdıkları bir araçtır. Oyun oynamak çocuğun kendini ifade etmesine ve bizimle iletişim kurmasına da yardım eder.
Kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı, toplumsal çevre ve kültürel özellikler kişinin madde kullanmaya başlaması ve bağımlılığa dönüşmesinde en önemli etkenlerdir.
Oyun nedir
Oyun çocuğun ilk dili ve aynı zamanda evrensel tek dilidir. Oyun, duyguları ifade etme, ilişkileri keşfetme ve kendini gerçekleştirme için bir araçtır. Ayrıca oyun çocuğun kendini hayata hazırlamasını sağlar.
Tablo 5'de gösterildiği gibi dijital ortamlarda oyun oynayanların olumlu duyguları (M=3.53) depresif duygularından (M=3.28) daha yüksek bir ortalama vermiştir. Yine katılımcıların fiziksel iyilik halleri (M= 3.36) ortalamanın üzerinde bir sonuç vermiştir.
Aşırı oyun oynamak obezite ile sonuçlanabilir.
Uzun süre hareketsiz kalan bir beden kilo almaya meyillidir. Oyun oynarken de bu durum geçerlidir. Uzun süre oturarak ya da yatarak oyun oynamak aşırı kilo alımına bunun sonucunda da obezite sorunu yaşamanıza sebep olabilir.
Oyun oynamak çocuğun zekasını, insanlarla iletişim kurma yeteneğini, hayal gücünü, kelime hazinesini, dikkat toplama – konsantre olma becerisini, yaşam enerjisini olumlu etkiler ve ayrıca enerjisini boşaltmasını sağlar.
Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, eğlenmek amacıyla ve içsel olarak güdülenen, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen ve mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir.
Yargıtay yüksek mahkemesi de evliliğin bir taraf için çekilemeyecek hale gelmesini doğrudan boşanma sebebi sayıp kusurlu tarafı belirlemektedir. Devamlı olarak oyun oynayan ya da bilgisayar başında vakit geçiren eşin kusurlu açılacak bir boşanma davasında kusurlu sayılacağı aşikardır.
Temas Riski: Oyun içinde çocuğunuzun tanımadığı insanlarla sesli ve yazılı olarak iletişim kurması mümkün olduğundan çocuğunuz siber zorbalığa veya kötü niyetli kişilerin istismarına maruz kalabilir. Dikkatli olunmalı. İçerik Riski: Oyunun amacı 100 kişi arasında rakipleri yok ederek birinci olmak.
İlk olarak Place ve The Button for Reddit sosyal deneylerini oluşturan yazılımcı olan Josh Wardle tarafından geliştirilen internet tabanlı kelime oyunu Wordle, Bill Gates'in takıntılı olduğu oyunlar arasında yer aldı.
Okul dönemine giren 6-13 yaş aralığındaki çocuklar için 9 ila 11 saat arası uykuyu tavsiye ediliyor.
6 yaşından sonraki çocuklar için ise 45 dakika bilgisayar kullanımı öneriliyor ancak bu süre 1 saati geçmemeli. 10-13 yaş arası çocuklar için ise ideal bilgisayar kullanım süresi 2 saat olmalı. 14 yaş sonrası ise için ise zaman sınırı koymak oldukça zor.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.” “Kitap ve sporun olmazsa olmaz…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri