Sürücü raporu sorgulama ekranında, iptal edilmek istenen raporun yanında bulunan “Tümünü İptal Et” butonuna tıklanarak, aile hekimi ile uzman hekim tarafından oluşturulan raporların tamamı iptal edilebilir.
21.03.2020 tarihinden önce oluşturulmuş İl Sağlık Müdürlüğü onayına tabii tutulan onay bekleyen, onaylanmış veya reddedilmiş raporlar iptal edilemeyecektir.
Sağlığınıza kavuşmanız lazım, Engelli raporunuzu iptal etmek istiyorsanız il sağlık merkezi giderek durumunuzu anlatın ve sağlık merkezi sizi hastaneye sevk edecekler buradan %40 altında bir oran çıkarsa Raporunuz iptal edilir...
Rapor iptal işlemleri, kişinin muayene olduğu sağlık kuruluşunun bağlı olduğu İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görevli Başkan/Başkan Yardımcıları tarafından gerçekleştirilebilecektir.” Denilerek, rapor iptal işlemleri için İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince yapılması gerekenler tek tek açıklanmıştır.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, 10 yıl sonra silinebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Sürücü raporu sorgulama ekranında, iptal edilmek istenen raporun yanında bulunan “Tümünü İptal Et” butonuna tıklanarak, aile hekimi ile uzman hekim tarafından oluşturulan raporların tamamı iptal edilebilir.
Hatalı olduğunu düşündüğünüz sağlık kaydınızın silinmesi/değiştirilmesi talebi için “SAĞLIK VERİSİ DEĞİŞİKLİK TALEP FORMU” ile birlikte en yakın İl Sağlık Müdürlüğüne giderek başvuru yapmanız gerek- mektedir.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Az tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde en geç 5 yılda bir defa, Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde en geç 3 yılda bir defa, Çok tehlikeli sınıfında yer alan iş yerleri için ise en geç yılda bir defa işe giriş sağlık raporları yenilenmelidir.
Ehliyet Sağlık Raporu Kaç Yıl Geçerli? Ehliyet için sağlık raporu geçerlilik süresi, grup bazında değişkenlik gösteriyor. Güncel mevzuata göre 1. grup (M. A1, A2, A, B1, B, BE, F) ehliyete sahip olan sürücülerin 10 yılda bir yeniden sağlık raporu alıp belgelerini yenilemeleri şartı mevcuttur.
Veri Tabanı'na işlenen Sağlık Kurulu Raporları üzerinde, rapor alınan hastanenin sağlık kurulu da dâhil olmak üzere, hiçbir kurum değişiklik yapamıyor. Veri Tabanı'na işlenmiş bir raporda değişiklik istenmesi durumunda, itiraz başvurusunun İl Sağlık Müdürlükleri'nden yapılması gerekiyor.
Soru 11: Sağlık kurulu raporları itiraz dışında yenilenebilir mi? Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik olması halinde bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi halinde ESKR yenilenmesi süreci başlatılabilir.
Raporlu işçinin çalıştırılması işçinin sağlık ve güvenliği de tehlikeye atabileceği için işverenin raporlu işçiyi çalışmaya zorlaması İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na da aykırıdır. Öte yandan raporlu işçiyi çalıştıran ancak bu durumu SGK'ya bildirmeyen işverene ayrıca idari para cezası da kesilir.
Bu durumda işverenler tarafından yazının tebliğ alındığı günden itibaren 5 iş günü içinde bildirim yapılması gerekmektedir. On günden uzun süreli istirahatlerde, her 10 günlük sürenin sonunda bildirim yapılması, sigortalının talebine bağlıdır.
Rapor alan işçi raporlu olduğu dönemde istirahat etmek yerine tatile gitmesi halinde işveren tarafından iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilebilmesi mümkündür.
Dolayısıyla 5510 sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında sigortalı olup, 1 veya 2 gün istirahat raporu almış olan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyeceğinden, işverenleri tarafından çalışılmadığına dair bildirim yapılmasına da gerek bulunmamaktadır.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Ancak ilgili belgeye e-devlet üzerinden ulaşmak da belli koşullar altında mümkündür. E-devlet sağlık kurulu raporu sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr'yi ziyaret ettikten sonra “e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama” adlı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
4) Bipolar duygu durum bozukluğu, psikotik özellikli depresyon durumlarında: kişinin durumuna göre akut dönemlerde sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilir. Subakut ve remisyon durumlarında sürücü belgesi kontrol muayeneleri koşuluyla geri verilir.
Şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
"Diğer iptal" kavramı, farklı sebeplerle ehliyetin iptal edilme durumunu ifade eder.
Engelli raporları kendi içinde "süreli" ve "süresiz" olmak üzere ikiye ayrılır. Süresiz raporun alınabilmesi için engele sahip kişinin fiziken ya da ruhen en az %40 oranında engel raporuna sahip olması gerekir. Süresiz engelli raporu iptal edilemeyen, hayat boyunca geçerli olan bir engelli raporudur ve iptali yoktur.
İlgili raporun bulunmaması durumunda kişi başı 1911 TL idari para cezası işverene uygulanır. Periyodik sağlık raporu işçinin çalışmış olduğu işin sınıfına göre belli aralıklarla raporun güncellenmesi zorunluluğudur.
"İşveren olarak geç bildirdiğinizde, aylık asgari ücretin onda biri, hiç bildirmediğiniz tespit edildiğinde ise asgari ücretin yarısı oranında ceza uygulanıyor." 2022 yılı için ceza bedeli 2 bin 502 lira olarak belirlendi. İşverenler ise bazı çalışanların sürekli rapor almasının suistimale yol açtığını belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri