İnsanı, doğayı ve yaşamı hiçbir olağanüstülüğe yer vermeden tamamen olduğu gibi anlatır. “Realizm (gerçekçilik) en geniş anlamı ile “eşyanın ve olayların oldukları gibi tasvir edilmesi”dir. Edebiyatta devrin ortak kaygılarını dile getiren, alelade insanların yaşamlarından kesitler veren bir akım olarak tanımlanır.
Gerçekçilik olarak Türkçeye çevrilen realizm, genel anlamı itibarıyla zihinde var olanların dışında zihinden ve zihindekilerdeki idelerden bağımsız olarak dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmesidir. Felsefede yaygın biçimde kullanılan bir kavramdır.
Realizmin amacı, günlük yaşamın önyargısız, bilimsel bir tutumla incelenmesi ve edebi eserlerin bir bilim insanının klinik bulgularına benzer nesnel bir bakış açısıyla ortaya konmasıdır.
Realizmin ve pozitivizmin ilk gerçek örneğini Flaubert'in 1857'de yayımladığı Madam Bovary adlı romanı temsil eder. Realist yazar, eserinin konusunu gerçek hayattan almış ve gözlemlediği gerçekleri kurguya dönüştürmüştür. Çünkü Realizm, gerçeğin bilimsel ve objektif bir tutumla yansıtılmasını amaçlar.
Sanatta ve edebiyatta gerçeği yansıtma ve gerçeklik duygusunu oluşturmayı ana ölçü olarak gören yaklaşım tarzıdır. Eski Yunandan beri sanatın temel unsuru kabul edilen “taklit” kavramı sanat ve gerçeklik arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışan tüm yönelimlerin belirleyicisidir.
İlgili 17 soru bulundu
Realizmin amacı, sanatı romantik ve gerçekçi olmayan düşüncelerden arındırmaktır. Çünkü realizm akımının ortaya çıktığı 19. yüzyılın ilk yarısından sonra bilim hızlı bir yükselişe geçmiştir ve insanlar, eskiden pek yakın olmadıkları bilime güvenmeye başlamışlardır.
Realizm, 19. yüzyılın ortalarında Avrupa'da ortaya çıkan bir sanat ve edebiyat akımı. Bu akım; gerçekliği objektif bir şekilde yansıtmayı amaçlayan bir yaklaşımı ifade ediyor. Romantizmin aşırılıklarına bir tepki olarak doğan realizm toplumsal konulara daha gerçekçi bir yaklaşım getirmeyi hedeflemiştir.
Realizmin temel varsayımı, uluslararası politikanın güç ve çıkar mücadelesi olarak tanımlanabilecek bir siyasal süreç olduğudur. Realistlere göre devletlerin sahip oldukları kapasiteler uluslararası çatışmaların sonuçlarının belirlenmesinde ve devletlerin davranışlarını etkileme konusunda büyük bir öneme sahiptir.
Dünyada bilinen başlıca realizm akımı temsilcileri ise; Stendhal, Honore de Balzac, Eugenie Grandet, Charles Dickens, Jack London, Nikolay Gogol, Turgenyev, Dostoyevski, Tolstoy, Maksim Gorki, Mark Twain, Anton Çehov ve Ernest Hemingway'dir.
Gerçekçilik kavramı Fransızca realite kavramından türetilmiş, bir sanat akımı olarak ortaya çıkışı ise 19. yüzyılda gerçekleşmiştir. Realizm, (gerçekçilik) bir sanat akımı olarak, kendisinden önce doğmuş olan romantizme bir başkaldırı olarak ortaya çıkmıştır.
Realist yaklaşım, gerçekçi bir yaklaşım olarak tanımlanır. Realizm, asıl gerçek ve özgün olan unsurların karşılaştırılması, anlaşılması ve değerlendirilmesi olarak açıklanır. Realist yaklaşım, olayların ve durumların gerçekliğini kabullenmek, anlamak ve değerlendirmek için kullanılır.
REALİZM (GERÇEKÇİLİK)
1857 yılında Gustave Flaubert'in "Madame Bovary" adlı romanıyla, realizmin, romantizm karşısındaüstünlük sağladığı kabul edilmektedir. Realizmde, duygu ve hayaller yerini, toplum ve insan gerçeklerine bırakır. Konular gerçekten alınır. Yaşanan ve gözlenen gerçek bütün çıplaklığıyla anlatılır.
Romantizme karşıdırlar. Realizm akımı 19. yüzyılda sanatta gerçekçi olmayı kabul eden bir akımdır. Bu döneme kadar romantizm ve klasisizm akımları etkisini sürdürmekteydi. Fakat teknoloji ile ilerlemesi ve sanayi devriminin etkili bir şekilde yaşanması ile gerçeğe olan bakış açısı oldukça değişme göstermiştir.
Realizm diğer adıyla gerçekçilik sanat akımı, 19. yüzyılın ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Romantizm ve Klasisizme tepki olarak var olmuştur. Sanatı ve edebiyatı yapaylıktan kurtarmayı, gerçekliği ön plana çıkarmayı amaçlamıştır.
Realizim, hayattaki tüm gerçekliği gözler önüne süren bir edebiyat akımıdır. Romantizme bir tepki olarak ortaya çıkan realizmde insan yaşamının gerçeklerine hikaye ve öykülerde yer vermek amaçlanmıştır. Realizim akımı, gerçekleri her şeyin üstünde görür. Realizim akımı 19. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Gerçek alem akılla kavranan idealar alemidir. Nesneler alemi, idealar aleminden pay aldıkları ölçüde gerçektirler. Aristo'ya göre idealar nesnenin dışında değil, içindedir. Formu, dış biçim olarak değil, her nesnenin özünde bulunan ve maddeye biçim ve canlılık kazandıran bir özellik olarak kabul eder.
Realizme göre sanatın ve özellikle romanın dinî, ahlâki ve toplumsal amacı yoktur.
Modern Realizm'in kurucusu Hans Morgenthau, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra uluslararası politikanın ulusal çıkarlar çerçevesinde nesnel kurallar ile yönetildiğini öne sürmektedir.
Ahlakın, insanlardan bağımsız biçimde var olduğunu savunan görüşe ahlaki realizm adı verilmektedir. Ahlaki realistlere göre iyilik ve kötülük diğer her şeyden bağımsız, kendi başına birer gerçektir.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır.
Realizm gözleme ve deneye önem veren bir edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşımış olduğu aşırı duygusallığa tepki vermek amacı ile 19. yüzyılın ikinci yarı içerisinde ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla beraber romantizmde etkisini koruyan hayaller ve duygular, toplum gerçekleri ile yer değiştirmiştir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Tiyatroda Klasisizmin Temsilcileri: Moliere: Cimri, Kibarlık Budalası, Hastalık Hastası, Beklenmedik Engeller, Scapin'in Dolaplar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri