Çoğu meyve reçel yapılırken şekil değiştirir ve solar. Buna çözüm olan kireç kaymağı meyvelerimizi hem diri hemde parlak kalarak reçel ve tatlı haline getirir. Meşhur altın rengi, kıtır kıtır “Kabak Tatlısı'nın” rengi ve diriliği kireç kaymağı ile elde edilir.
Özellikle bazı gıdalar hazırlanırken yaygın şekilde kullanılmaktadır. Örneğin reçel yapımı konusunda yumuşak meyvelerin dağılmaması için oldukça etkili bir üründür. Ancak uzun süre kireç kaymağının gıda maddelerinin üzerinde durması da sakıncalıdır.
* Toprağın dezenfeksiyonunu sağlar. * Asidik karakterdeki göl, bataklık, nehir ve ormanların nötrleştirilmesinde kullanılır. Kullanım Talimatı : Tarım kireci yalnızca tarımda, toprak asitliliğinin giderilmesi ve verim artışı için kullanılır.
Kireç suyu genellikle karbondioksit (CO2) tutucu olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle karbondioksitin bulunduğu yerlerde bulanık bir hal almaktadır. Kireç suyu içerisinde eritilmiş kireç bulunmaktadır. Bu su özellikle çocuklarda mide iltihabı gibi durumlarda tedavi edici olarak kullanılır.
Kalsiyum hipoklorit, Ca(ClO)2 formülüyle gösterilen bir hipoklorit çeşididir. Günlük hayatta su arıtım ve havuz temizleme sistemleri ve sıvı çamaşır suyunda kullanılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
CaO + MgO, parçalar haline getirilmiş dolomit kireç taşının özel fırınlarda 900-1000 °C sıcaklıkta kızdırılması suretiyle elde edilen ve su ile muamele edilmesi sonucu ısı açığa çıkararak söndürülmüş dolomit kireci (kalsiyum hidroksit+magnezyum hidroksit, Ca(OH)2 + Mg(OH)2) haline gelebilen bağlayıcı bir malzemedir.
Öncelikle toz kirece su ekleyelim karıştıralım 1 saat bekletelim. Duru su yüzeye çıkmış ise kireç dibe çökmüşse üzeri kaymaksı bir tabaka oluşmuşsa dikkatlice suyu başka bir kaba süzelim. Kayısıları ortadan ikiye bölelim. Kayısıların üzerini kapatacak şekilde kireç suyunu (duru suyu) dökelim 3-4 saat bekletelim.
Sönmemiş taş kireç ve su birleştirildikten birkaç saat sonunda kireç tabana çöker. Kireç tortusunun üstünde kalan berrak su reçel ve tatlılar için kullanılacak hale gelir.
Kireç oranı fazla olan sular zamanla damar sertleşmesine, tıkanmasına ve böbreklerde taş oluşumu gibi durumlara neden olabilir. Böyle durumlarda her zaman sağlıklı su tüketmeye gereken önemi vermek gerekir.
Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca kireçli suda yapılan banyo hem cildimize hem de saçlarımıza büyük oranda zarar vermektedir.
Saksılardaki bitkileri sulama
Faydalı olan sulama şekli toprağı üstten sulamaktır. Su toprağı yıkayarak geçecek, saksının alt deliklerinden çıkıp gidecek. Aksi takdirde sulanan suyun niteliğine (kireçli suya, besin karıştırılmış suya) göre toprakta ya aşırı asitleşme olur ya da aşırı alkalinlenme olur.
Kireç (CaO), 2580 derece ısıda eriyen, Isıyla bozulmayan, amorf tarzı katı ve beyaz, Özgül ağırlığı 3,0-3,4 gr/cm³'dir. 100 gram CaCO3 kalkerden teorik olarak 56 gram kireç (CaO) elde edilir. Yüzde 56'lık gibi bir oran olsa da bir iki puan kayıp olmaktadır.
Kansızlık ve gelişim geriliğine sebep oluyor
Bunun dışında beslenme bozukluğu, bağırsaklarda oluşabilecek sorunlar, parazitler, karında oluşabilecek ip-kıl yumakları, boya yiyen çocuklarda kurşun birikimi, sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Kireç, çeşme sularını sertleştirmektedir ve buna sebep olan iki madde magnezyum ile kalsiyumdur. Bu maddeler vücuda girer girmez depolanmaktadır. Bunun sonucunda böbreklerde taş oluşması, damar tıkanıklıkları gibi ciddi hastalıklara sebep olmaktadır.
Sert, yani çok düşük mineralli olmayan doğal mineralli Su ısıtıldığı veya kaynatıldığı zaman ana maddesi suda çözünmeyen kalsiyum karbonat, yani kireç olan tortu oluşur. Konulduğu kap, çaydanlık veya tencere diplerinde çöker.
Kireç ile gözenekleri kapanmış filtre su arıtma cihazı tahliye su sürekli devam eder. Eğer bu şekilde kireç görünüyor ise kireç membran ömrünü bitirmiş demektir.
Meyveleri reçel yapmadan önce üzerine toz şeker ekerek bir süre bekletin. Bu meyvelerin yapılarındaki suyun ve tadın açığa çıkmasını sağlayacak. Böylece reçelinize çok fazla su ve şeker koymadan, daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlar elde edebileceksiniz.
Genellikle reçel üretiminde sitrik asit tercih edilmektedir. Üretimde asit, ürüne genellikle çözelti olarak ilave edilmektedir.
Kireçle badana yaparken ya da usta ellere badana yaptırırken; rulo yerine fırça kullanmak gerekir. Kaplama gücünü arttırmak için, dilerseniz hazırlanan solüsyona biraz sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Kireç kaymağının (kalsiyum hipoklorit) kimyasal formülü Ca(OCl)2'dir. Granül veya tablet şeklinde olan beyaz bir katıdır. Mikroorganizmaları parçalayarak yok ettiği için temizlik amacıyla kullanılır. Gıda endüstrisinde sebze ve meyveleri mikroorganizmalardan temizlemek için az miktarda kullanılır.
Domatesler bir saat kadar kireç suyunda beklesin. Bir saat geçince domatesleri kireç suyundan alın ve bol suda güzelce yıkayın. - Reçel tenceresi içerisine yaklaşık bir buçuk su bardağı su dökün ve içerisine toz şekeri ilave edin. Elde ettiğiniz şerbetinizi karıştırarak kaynamaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri