Reddiyat Nasıl Alınır? Bir dava açısından dava masraflarını üstlenen kişi ödeme gerçekleştirir. Adliye veznesine gerçekleştirilen bu ödeme, daha sonra dava sonuçlandığı vakit arta kalan para olarak saymanlığa aktarılır. Saymanlık ise kalan parayı dava için ödeme yapan kişiye dava sonuçlandığında geri verir.
Reddiyat makbuzu oluşturulduktan sonra ödenecek olan reddiyat parası dava sonuçlanmadan önce ödemeyi yapan kişiye verilir. Dava başlamadan önce dosya ve dava masraflarını adliye veznesine yatıran kişi reddiyat parasının sahibidir. Dava sonuçlanınca Saymanlık tarafından reddiyat parası ödemeyi yapan tarafa iade edilir.
Reddiyat iade etme, geri verme, fazla alınan verginin ilgili kişiye teslim edilmesi olarak ifade edilir. Dava için yatırılan tutarların artması durumunda, parayı yatırılan kişiye fazlalıkların geri ödenmesidir.
Reddiyat icra dosyasında yatan paranın ilgilisine ödenmesidir. İcraya ödenen paranın alacaklıya gönderilmesi veya harç ve masrafların kesilmesi halinde reddiyat makbuzu düzenlenir.
Taraf olduğum bir dosyanın reddiyat bilgilerini nasıl öğrenebilirim? Bu işlem için aşağıdaki formata uygun oluşturulacak mesajı 4060 a gönderiniz. Cevap olarak gönderilen örnek mesaj: “2008/1 sayılı dosyada 15/05/2008 tarihinde tanık Ali Çam'a 20 YTL reddiyat yapılmıştır.”
İlgili 22 soru bulundu
Kısaca davalar adına yaptırılmış olan harç ve masraflardan artan kısım reddiyat olarak bilinmektedir. Herhangi bir dava üzerinden işlem yapılırken ödeme gerçekleştirilir. Adliye üzerinden vezneye yapılan ödeme ile beraber, bu ödemeler mahkemedeki dava adına kullanılır.
Bu durumda ödemeyi alan alacaklı veya vekili, icra dairesine verecekleri bir dilekçe ile takibin sonlandırılmasını talep edebilirler. Keza, alacaklı, UYAP üzerinden icra dosyasına “Haricen Tahsille Dosyanın Kapatıldığına” dair bildirimde bulunup, haricen tahsil harcı ödenmek suretiyle de dosya kapatılabilir.
Özellikle icralarda veya dava takiplerinde bulunan paraların ödenmesi sonucunda reddiyat makbuzu kesiliyor. Ödeme yapılmadığı taktirde reddiyat makbuzunun kesilmesi mümkün değildir.
icra veya dava dosyasındaki paranın ödenmesidir. taraflara, posta memuruna ödenen paraların reddiyat diye geçtiği gibi dava kesinleştikten sonra yatırılan masrafın artan miktarı geri iade edilmesi de reddiyattır.
Tarafınıza ait borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi'ne gidilmeli ve ilgili dosya numarası ile dosya kapak hesabı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
İİK. Md. 9 - İcra ve iflas dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği yapılır. Talimat, paranın icra ve iflas dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç üç iş günü sonuna kadar verilir.
11- Son olarak “Tah./Red. Bilgileri” kısmından dosyaya yapılan ödeme ve dosyada para bulunup bulunmadığı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
UYAP'ta dosya kapalı ifadesi yargılamasının tamamlandığı, dosyanın infaz edildiği ve işlemden kaldırıldığı anlamına gelmektedir. İcra söz konusu olduğunda icranın veya borç tahsilinin yapıldığı anlamı taşır.
Reddiyat kelime anlamı olarak ise geri ödeme demektir. Ekranda belirtilen rakamı geri alabilirsiniz.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Böyle bir durumda alacaklı taraf, dosyaya haricen tahsilatı bildirdiğinde, tahsil harcını da icra dosyasına öder.)
Aleyhinde icra takibi başlatılan borçlu, icra takibine konu bu borcunu icra dairesine değil de doğrudan alacaklıya ya da alacaklı vekiline ödeyebilmektedir. Bu şekilde icra dairesi kullanılmadan yapılan borç ödemelerine haricen tahsil denilmektedir.
İcra takibinin sonunda Devlet, icra takibini başarı ile sonuçlandırmış olması nedeni ile de harç alır. Konusu para veya para ile değerlendirilmesi mümkün bir şey (meselâ, taşınır, taşınmaz bir mal) olan icra takiplerinde buna tahsil harcı denir. Tahsil harcı, icra takibi konusunun değeri üzerinden nispi olarak alınır.
Haksız icra takibi nedeniyle ödenen paranın geri alınması, icranın iadesi dediğimiz icra dairesine yapılan bir başvuruyla sağlanabilmektedir. Bu yola başvurabilmek için ise takibin dayanağı olan mahkeme kararının Yargıtay veya BAM tarafından bozulması veya kaldırılması ve bu kararın da kesinleşmiş olması gerekir.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
Tüm icra ve iflas davalarında icra takip ücretleriyle birlikte avukat vekalet ücretleri borçlu taraftan tahsil edilmektedir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
İcra dosyası nasıl kapanır sorusuna gelince; öncelikle tüm borç miktarının ödenmesi gerekmektedir. Borcun tamamen ödenmesinin ardından alacaklı, icra dairesine başvurarak dosyanın kapatılmasını talep edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri