Her bireyin, kurum tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ziyaretçi kabul etme, mevzuat ve imkanlar ölçüsünde ve hekimin uygun görmesi durumunda refakatçi bulundurmayı isteme hakkı vardır. Her birey, yüksek kalitede sağlık hizmetinden yararlanma hakkına sahiptir.
Zorunlu olmadıkça erkekler ile 18 yaşın altında olanlar refakatçi olarak kabul edilmemektedir. Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilememektedir. Refakatçilerin kendi hastalarının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemeleri hem kendileri.
Refakatçi sayımız 1'dir. Refakatçimiz, gecelik konaklama ve yemek hizmetlerinden ayrı bir ücret ödemeden yararlanma hakkına sahiptir. Refakatçimiz, hekim ve hemşirelerin direktifi dışında hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmamalıdır. Bu konuda refakatçiler ilgili hemşire tarafından bilgilendirilir.
Refakatçi gereksinimine hastanın doktoru tarafından karar verilmektedir. Refakatçi bir kişiyle sınırlıdır. Doktorun uygun gördüğü takdirde hastanın durumuna göre ikinci bir refakatçi kalabilir.
Hastanın durumunda ani değişiklik olduğunda hasta vasisine veya birinci derece yakınına telefonla ulaşılır, tıbbi durumu ile ilgili bilgi yüz yüze hekimi tarafından verilir. Hasta yakınlarına acil durumlar dışında telefon aracılığı ile bilgi verilmez.
İlgili 41 soru bulundu
Tüm refakatçiler hastane tarafından verilecek olan refakatçi gömleklerini ve kartlarını takmak zorundadır. Zorunlu olmadıkça 18 yaş altı olan refakatçi kabul edilmemektedir. Bayan hasta yanına bayan erkek hasta yanına erkek refakatçi olmalıdır. Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilmemektedir.
Yatış sırasında değerli eşyalar hasta tarafından, refakatçisine teslim edilmesi gerekmektedir. Refakatçisi olmayan hastalar, hasta eşyaları teslim formuyla eşyalarını servis hemşirelerine teslim eder.
Yönetmelik gereği bulunması zorunlu ifadelerin yer alması şartı ile sağlık raporunun alındığı gün çalışılan kurum amirine refakat izni talebini ileten dilekçe ile başvuru yapılır ve aynı gün izin başlar. Bu TSK dahil tüm kurumlar için geçerlidir.
Refakatçilik süresi 3 gün, 5 gün bazen daha uzun da olabilmektedir. Eğer hastanede hasta 3-5 gün kalacaksa günlük refakatçi ücreti alınır. Günlük refakatçi ücreti 900 TL ile 1200 TL arasında değişmektedir.
TALİMAT DETAYLARI: Hasta yanında refakat edecek olan hasta yakınının hastanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olması istenir. Tek kişilik odalarda refakatçi cinsiyeti ayrımı yapılmazken çoğul odalar için bayan hastalarda bayan, erkek hastalarda erkek refakatçi kabul edilmektedir.
Hastane yönetim ekibi başhekim başkanlığında, hemşirelik müdürü (başhemşire) ve hastane müdüründen oluşur. Başhekim, kurumun tıbbi, hemşirelik, idari ve eğitim hizmetlerinin görevlilerce en iyi biçimde yürütülmesini sağlar.
Refakatçilerin istirahat edebilmeleri için hasta odalarında bulunan refakatçi koltukları, banyo gibi hizmetlerden yararlanabilirler. Refakatçiler hastanede tütün, sigara ve alkollü madde kullanamazlar.
Refakatçiler mutlaka hastaların yanında bulunmalıdır. Vizit saatlerinde refakatçilerin dışarıya çıkması istenebilir. Bu durumda refakatçilerin zorluk çıkarmaması gerekir. Refakatçiler refakatçi kartlarını daima yanlarında bulundurmalıdırlar.
Genel anlamda yakınlarından biri ağır kaza geçiren, ameliyat olan ya da tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunanlara refakat izni verir.
Çocuk hasta refakatçileri, çocuklarının yanından ayrılmamalı ve hastane sınırları dahilinde refakatçi kartlarını yanlarında taşımalıdır. Refakatçilerin yemek hizmetinden faydalanabilmeleri için yemek kartı çıkartmaları gerekmektedir.
Refakatçi izni, hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belli bir süreye kadar ücretli olarak verilir. Özellikle son derece hayati durumlarda kullanılan refakat izni, üç aya kadar alınabilir.
Sevki düzenleyen sağlık hizmeti sunucusunca refakatin tıbben gerekli olduğunun, sevk ile müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunca refakatçi eşliğinde gelindiğinin/kalındığının sevk belgesinde belirtilmesi halinde bir kişiyle sınırlı olmak üzere refakatçi giderleri Kurumca karşılanır.
Hastanelerimizde Refakatçi olarak kalmak için Refakatçi kartı alınması zorunludur. Refakatçi ücreti, bütçe uygulama talimatında belirtilen miktardadır. Refakatçi kartı almak için hastanın yattığı servis doktorunca Refakatçi izin belgesi doldurulduktan sonra hasta veznesine ücreti yatırılır.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Refakat izni amaçlı düzenlenecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır.
Zikredilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi ve 6 Seri no'lu Kamu Personel Genel Tebliği hükümlerine uygun sağlık kurulu raporu alınması halinde hastanede yatan eş için refakat izni verilmesi gerekmektedir.
Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinden bakım hizmeti alabilmek için başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da doğrudan Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine yapılabilir.
(4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez. (5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri