Referans kontrolü iş görüşmesi sürecinin son aşaması. Tüm süreci başarı ile tamamlayan aday son aşamada verdiği referans kişilere telefonla ulaşılması yoluyla ya işe kabul ediliyor ya da süreç negatif sonuçlanıyor.
Mevcut kanunlara göre, işverenin personelden iş başvurusu sürecinde referans mektubu isteme hakkı bulunmaktadır. Bu mektup, mülakat süreçlerinde de sözlü veya yazılı olarak istenebilir. Referansların aranması ise adayın istek ve onayına bağlıdır. Aday çalışıyorsa, mevcut işyeri kendisinin rızası olmadan aranmamalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Referansları CV'ye eklemenin gerekli olmadığı durumlar
Bu noktada referanslar henüz kritik bir rol oynamaz. Adaylardan referanslar genellikle işe alım sürecinin ilerleyen aşamalarında istenir. Bu sebeple iş ilanında belirtilmemişse referanslarınızı CV'nize eklemenize gerek yoktur.
Sonuç olarak, referans araştırması iş başvurusu sürecinde önemli bir noktadır. İşverenlerin aday hakkında doğru ve kesin bilgilere ulaşabilmesi için referansların seçimi ve sorgulanması büyük önem taşır. Bu süreçte dürüst ve gerçek bilgiler sunmak, işe alım sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için önemlidir.
Referanslar, adayların çalışma tarzı ve iş etiği hakkında bilgi verir. İş yeri kültürüne uyum sağlayabileceği görülen adaylarla yola devam edilir. Öneri mektupları, adayın performansını değerlendirmek için somut bir belgedir. İşverenlerin adayın işe uygunluğu konusunda ne düşündüğü bu belge sayesinde öğrenilir.
Sizinle daha önce çalışmış insanları referans göstermeniz önemlidir çünkü çalışma şeklinize dair en doğru bilgiyi onlar verecektir. Eğer yeni mezunsanız ve bu ilk işiniz olacaksa referans kısmına okuldaki hocalarınızdan birini de yazabilirsiniz. CV'de referans olarak aile bireyleri gösterilmez.
Referans, insan kaynakları çerçevesinde başka bir kişi veya kişilerin işe alım sürecinde olan aday hakkında tavsiyede bulunması anlamına geliyor. Referans alınan kişiler genellikle adayın geçmiş iş deneyimi bulunması durumunda adayın yetkinlikleri ve performansını değerlendiren yönetici veya uzmanlardır.
Referans kontrolü için, referansın adı, adresi, iş adresi, pozisyonu ve telefon numarası gibi bilgilerin toplanması gerekiyor. Ayrıca, çalışanların önceki işleri hakkında bilgi almak, çalışanın önceki işleriyle ilgili özgeçmişini incelemek ve çalışanın referanslarını arayıp görüşmek de önemlidir.
Referans kontrolü, uygun bir işe alım süreci için de gereklidir – yeni çalışan ile ilgili ileride herhangi bir sorun yaşanması halinde, İnsan Kaynakları ve işe alım yöneticisi, olası sorunları en aza indirmeye yönelik her şeyi yapmış olduklarını gösterebileceklerdir.
Referans şart olmasa da, işvereniniz referanslarınızı inceleyerek sizin en iyi aday olduğunuza karar verebilir.
İş görüşmeniz istediğiniz şekilde geçmiş olabilir. Ama bu süreçte yalnızca aranmayı beklemek artık yoğun rekabet ortamında yapılması gereken en son şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle bekleme durumuna geçmek yerine süreci takip edin ve size belirtilen süre dolmadan harekete geçmeyin.
Referans mektubu iş ya da eğitim amaçlı kariyer hayatınızda yaptığınız başvurularda özgeçmişinizi doğrulayan sizin haricinizde onaylayan bir belgedir. İş görüşmelerinde yapılan mülakatlarda anlatmış olduklarınız ve özgeçmişiniz sizin tarafınızdan aktarılan bilgilerdir.
1-Bir belirsizlik durumu oluşmuşsa bile İK adayı arayarak iletişimi korur. 2-Cv'niz sistemde, dosyalarda ve olması gereken her yerde vardır, teklif çıkılması uygun hale gelir gelmez aranırsınız. 3-Sistem çökse, CV arşive gitse bile İK Uzmanının telefonunda isminiz kayıtlıdır ve yine aranırsınız.
Bu şartlar altında eğer ki o 20 kişi içine girilebilmiş ise diğer şartları da sağladığımızdan da hareketle referans olabilecek insanları araya sokmak caiz midir? Sizin açınızdan bakıldığında, gerekli vasıfları haiz olduğunuz için liyakat ve ehliyetinizi ispat etmek açısından referans kullanmanızda bir sakınca yoktur.
Yeni mezun iseniz bitirme projenizi teslim ettiğiniz hocanızdan ya da bir çok dersini aldığınız bölüm hocanızdan da isteyebilirsiniz. Yeni mezun değilseniz hocalarınız yerine işyerinizde birlikte çalıştığınız ve bağlı olduğunuz yöneticilerinizden isteyiniz.
İş başvurularında referans, sizi tanıyan ve çalışma şeklinizi iyi bilen birinin, istendiğinde iş başvurusu yaptığınız kişilerle görüşebileceği kişilere deniyor. Referans istenmesinin en önemli nedeni, nasıl bir çalışan olduğunuzun merak edilmesi.
Adayın verdiği bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek, adayın yetenekleri, başarıları, performansı, davranışları konusunda bilgi almak ve çalıştığı süre içerisinde firma ile bir sorun yaşayıp yaşamadığını anlamak için yapılan bir görüşmedir.
Bazı firmalar mülakat sırasında edindikleri olumlu izlenimi yeterli bulur ve referans sormayı gerekli görmezler. Bazı şirketler ise buna çok önem verirler. Referans, insan kaynakları sektöründe, başka bir kişi veya kişilerin görüşülen aday hakkında tavsiyede bulunması anlamına gelir.
Profesyonel Referans:
Daha önceki çalıştığınız kurumdan veya kurumlardan üst-yatay-ast olmak üzere verdiğiniz referanslardır. Yöneticinizi referans olarak verebileceğiniz gibi, aynı pozisyonda çalıştığınız takım arkadaşlarınızı veya sizden daha alt bir pozisyonda olan çalışma arkadaşınızı da yazabilirsiniz.
Referans olunan kişi, iş görüşmesi süreçlerini geçebilirse işi alır. Torpil yapılan kişi, pozisyona tepeden indirilir. Referans edilen kişi talep edilir; torpil yapan kişi talep eder. Torpilde kişi hak etmediği bir pozisyon için, güç sahibi kişilerden, kendisi talepte bulunur.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri