Reflü akciğer hastalıklarına yol açabilir Mide asidi ve gıdaların ağza geri gelmesi, göğüste ağrı, gıdaları yutmada zorluk; ses kısılması, seste kabalaşma ve boğaz ağrısı ile birlikte boğazda dolgunluk sıkışıklık hissi reflünün başlıca belirtileridir. Reflü, kronik öksürük ve akciğer hastalıklarına da yol açmaktadır.
Kanserin yanı sıra reflü, yemek borusunda ülserler, larenjit, ses kısıklığı, akciğer enfeksiyonu, astım ve bronşektazi gibi kalıcı akciğer hasarına da neden olabilir.
Bu asit gıdaların sindirimi için gereklidir ve mide mukozası aside karşı son derece dirençlidir. Ancak midedeki asit yemek borusuna doğru kaçtığında, bazı şikâyetlere yol açar. Bu şikâyetler yemek borusu ile ilgili olabileceği gibi, solunum yolları, dişler, orta kulak gibi organlarla da ilgili olabilir.
Reflü mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bu durumda yemek borusunda tahriş oluşur ve bu tahriş solunum yollarına kadar uzanabilir. Solunum yollarının tahrişi ise astım krizlerine neden olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Reflü nefes darlığına yol açıyor. Mide asidinin yemek borusunda yarattığı ani tahribat, yanma hissiyle beraber kimi zaman nefes darlığı hissine yol açabiliyor. Böbrek hastalıklarında özellikle üre yüksekse ya da böbrek iyi çalışmıyorsa nefes darlığı tablosu ortaya çıkabiliyor.
Yine tedavi edilmeyen reflü hastalığı yaşlılarda tekrarlayan zatürre, geçmeyen farenjit, larenjit ve astım ataklarına sebep olabilir.
Mide asidinin yakıcı etkisiyle oluşan şiddetli erozyon ve ülserler ağrıya ve kanamaya neden olabilmektedir. Zamanla yemek borusunun alt kısmını döşeyen dokuda hücresel değişim başlayabilmekte (Barret's özofagus) ve bu durum kansere zemin hazırlamaktadır. Tedavisiz kalan hastalarda kanser riski sürekli devam eder.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflüsü olan çoğu kişi bu rahatsızlığı ilaçlarla geçici olarak baskılama yoluna gider, uzun süre doktora başvurmaz veya tedavi imkanlarını araştırmaz. Ancak reflü tedavi edilmediğinde özofagus (yemek borusu) kanserine kadar ilerleyebilecek ciddi bir durumdur ve zamanında müdahale gerekir.
Laringofaringeal reflü toplumun yaklaşık %30 unda görülen ve ses kısıklığı, boğazda gıcık hissi, kronik öksürük gibi şikayetlere neden olan yaygın bir hastalıktır.
Bazı durumlarda hastalar reflü atağı sırasında kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Bunun en önemli nedeni mide içeriğinin geriye kaçması sonucunda göğüs bölgesinde baskı, yanma, sıkışma gibi hislerinin görülmesidir. Bunların yanında sırtın tam ortasına vuran ağrı ya da göğüs ağrısı da reflü belirtileri arasındadır.
Gastroözofageal reflü; çoğunlukla asit, safra, yiyecek gibi mide içeriğinin geriye yani yemek borusuna kaçmasıdır. Gastroözofageal reflü hastalığı, yemek borusu örtüsünün son derece hassas olması nedeniyle mide sıvılarıyla uzun süre temas etmesi sonucunda yemek borusunda zedelenme meydana gelmesidir.
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Reflü Öksürüğü Nedir? Reflü öksürüğü Gastroözefajial reflünün neden olduğu öksürüktür ve üst ve alt solunum yollarının kronik enfeksiyonlarına yol açar. Bunun yanında mide fıtığı ve yemek borusu divertikülleri de kuru öksürüğe yol açabilmektedir.
Geceleri uykudan nefes darlığı-nefes alamama ile uyanan hastalarda reflüden (reflüye bağlı laringospazm) şüphenilmelidir. Laringo-faringeal reflüde miden yukarı doğru yanma-ekşime, ağzı acı su gelmesi genelde görülmez, bu da tanı konulmasını zorlaştırır.
Bol Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi? Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama sakın yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Ciddi reflü hastalığında; PPİ'lar (Mide ilaçları-Mide koruyucu) tedavinin belkemiğidir. Başlangıç, çift doz ile olmalıdır. İlaç tedavisi, 6 aya dek uzatılabilir. PPİ'lara başlangıçta eklenen yoğun antasit tedavisi, şikayetlerin kaybolmasını hızlandırır.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar. Genellikle basit hayat tarzı değişikleri ve ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzun süreli hastalıkta yemek borusunun alt kısmında asidin oluşturduğu hasarın endoskopik olarak tetkik ve takip edilmesi önerilir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Reflü hastalığının tipik semptomları; göğüs kemiği arkasında yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesidir. Ancak bazı hastalarda da atipik reflü sendromu dediğimiz, kuru öksürük, gıcık tarzında tekrarlarayan ve tedavilere yanıtsız öksürük görülmektedir.
Reflü hastalığı tipik ve atipik semptomlar olmak üzere 2 başlık altında incelenebilir.
Gastroözofageal Reflü Hastalığı
Asitli mide içeriğinin, özofagus yani yemek borusuna geri kaçması neticesinde boğazda tahriş ve yanmaya sebep olması durumudur. Bu rahatsızlık kişide boğaz tahrişine bağlı kronik öksürüğe de yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri