Yanlış kullanım cümle içerisindeki anlamının da bozulmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple çoğu kişi kelimelerin doğrusunu öğrenmek için TDK sözlüğü ziyaret etmektedir. TDK sözlük içerisinde geçen Türk Edebiyatı kelimesindeki e harfi büyük bir şekilde yazılmaktadır.
Türk özel isimdir ve büyük yazılır, edebiyat ise cins isimdir ve küçük harfle yazılır.
Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Divan edebiyatı, Fars ve Arap edebiyatı etkisinde olan ve 13. ile 19. yüzyıllar arasında yaşanmış, Tanzimat Dönemi öncesi Türk sahasında görülen edebiyattır. Bu kelimenin yazımı Türkçe yazım kurallarına göre küçük harfle olmalıdır. Büyük harflerle yazılması yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir.
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni; çalışılan eğitim kurumunda, belirlenen süreler dahilinde müfredatta bulunan Türk dili ve edebiyatı dersi konularının eğitimini öğrencilere veren kişidir.
İlgili 22 soru bulundu
Türk Edebiyat kelimesi TDK sözlük içerisinde büyük harf başlayarak yazılmaktadır. Kelimelerin başına gelen büyük harfler sözcüğün özel isim olma niteliğini de ön plana çıkarmaktadır. Türk Edebiyatındaki E harfi Büyük mü Küçük mü? Türk Edebiyatı kelimesindeki E harfi büyük yazılmaktadır.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''tasavvuf'' şeklindedir.
Hatta, bundan böyle, "anonim halk edebiyatı" terimi de kullanılmamalıdır; çünkü ayrıca bir anonim olmayan halk edebiyatı yoktur ki Buna göre, masal, mani, deyim vb. gibi mahsulleri, ya "anonim edebiyat” adı altında toplamalıyız veya "halk edebiyatı” terimini sadece bu mahsuller için kullanmalıyız.
Divan edebiyatının dili, ortak İslâm uygarlığının kullandığı yazılı kültür diline dayanır. Yazı dilinde Arap alfabesi kullanılmıştır. Ay¬dın zümrenin kullanıldığı Arapça, Farsça ve Türkçe karışımı Os¬manlıca denilen dil, bu üç dilin karışımıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK'ya Göre Doğru Yazılışı Yasadışı mı, Yasa Dışı mı? TDK'ya göre yasa dışı sözcüğünün nasıl yazıldığı araştırılabiliyor. TDK'ya göre yasa dışı kelimesi ayrı olarak "yasa dışı" şeklinde yazılmalıdır. Birleşik olarak yazılması yasa dışı kelimesinde yazım yanlışı yapıldığını gösterir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Doğru cevap “Ön Plan” 📌Alt, arka, ana ve ön gibi sözlerin ardından gelecek kelimelerin ayrı yazılması gerekir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Orhun Vadisi Moğolistan'ın göbeğinde, başkent Ulaanbaatar'dan 370 km uzaklıkta Orhun Nehrinin etrafında bulunmaktadır. Orhun Vadisi 2004 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.
Türk Dil Kurumundan bu sözcüğün doğru yazılışını öğrenmek mümkündür. Kelimelerin doğru yazılışları TDK sözlüklerinde bulunmaktadır. TDK'ya göre ise yurt içi kelimesinin doğru yazılışı ''yurt içi'' şeklinde olmalıdır.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Türk Dili ve Edebiyatı, Türk dilinin genel yapısını, tarih içerisinde yaşamış olduğu gelişimi ve diğer dünya dilleri ile sahip olduğu bağlantıyı ve Türk Edebiyat tarihinin geçmişten günümüze dek yaşadığı evrimi inceleyen bir bölümdür.
UYARI: Başbakanlık, Rektörlük vb. sözler ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde Başbakanlığa, Rektörlüğe vb. biçimlerde yazılır.
Siyasi (doğru)
TDK'ya göre bu sözcüğün doğru yazılmış şekli en üstteki gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri