Yemek yedikten sonra karnın üst kısmında meydana gelen şiddetli ve yakıcı ağrı veya hazımsızlık, gastritin en yaygın ve erken belirtisi olarak gösterilir. Diğer yandan sırt ağrısı, mide bulantısı ve kusma, şişkinlik, geğirme ve iştah kaybı da gastrit belirtileri arasında sayılır.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Yanma mide, boğaz veya boyunda hissedilebilir. Bazen omuzlarda, sırtta hatta kolda hissedebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bunun en önemli nedeni mide içeriğinin geriye kaçması sonucunda göğüs bölgesinde baskı, yanma, sıkışma gibi hislerinin görülmesidir. Bunların yanında sırtın tam ortasına vuran ağrı ya da göğüs ağrısı da reflü belirtileri arasındadır.
Özellikle mide ülserleri veya reflü hastalığı gibi durumlarda sırt ağrısı mide ağrısının bir belirtisi olabilir. Eğer sırt ağrısı ve mide ağrısı birlikte görülüyorsa veya endişe verici diğer belirtiler varsa, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü, uzun süre tedavi gerektirmektedir. Göğüs kemiğinde yanma, yemek sonrasında ağıza ekşili veya asitli mide içeriğinin gelmesi, geğirme, hıçkırık, yutma güçlüğü, bulantı ve sabahları ses kısıklığı reflünün belirtilerindendir.
Skolyoz, kifoz gibi omurgayı etkileyen eğrilikler, kalp hastalıkları, tüberküloz, safra kesesi, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları gibi durumlarda sırt ağrısı belirtisi görülebilir.
Mide ağrısı; Sırta vuran ağrıya, Sağ yan ağrısına, Bazen göğüs bölgesine vuran ağrıya da neden olabilir.
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Reflü Kan Tahlilinde Çıkar mı? Reflü yemek borusu alt ucundaki gevşekliğe bağlı olarak mide asidinin yukarı kaçması durumu olduğundan tanısı en iyi endoskopiyle konur. Kan tahlillerinde reflü tanısını gösterecek bir test yoktur.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Sırt ağrısı çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşanır. Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır.
Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz.
Kola, soda, gazoz gibi gazlı içecekler; portakal suyu, vişne suyu gibi asitli içecekler ve yağlı sütler reflünüzü artırabileceğinden bu içecekleri tüketmeyin; çok fazla çay, çikolata, kahve ve alkol tüketiminden kaçının.
· Proton pompa inhibitörleri: omeprazole (Omeprol), lansoprazole (Lansor), pantoprazole (Panto, Panthec), rabeprazole (Aciphex), and esomeprazole (Nexium). Proton pump inhibitörleri H2 blokerlerden çok daha etkilidirler ve reflü hastalarının çoğunun şikâyetlerini geçirirler. · Diğer bir grup ilaçlar prokinetiklerdir.
Ancak yemek borusu sfinkterinin tamamen kapanmaması veya sürekli açık kalması mide içeriğinin yemek borusuna ve ağza kaçması durumu görülebilir. Bu durum boğaz ve göğüs ağrıları, mide ekşimesi veya yanması, ağza ekşi tat gelmesi gibi semptomlara yol açabilir.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Vücudun farklı bölgelerinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kronik ağrı ve nedeni bulunamayan şiddetli ağrıların tanı ve tedavi işlemlerini gerçekleştiren, hastanelerde ya da diğer sağlık kuruluşlarında bulunan birime algoloji (ağrı) polikliniği adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri