Takip Türleri Ödeme emrine itiraz durumunda genel haciz yoluyla takipteki süreç burada da işler. Ve itiraz takibi durdurur. Rehin hakkına açıkça itiraz edilmemişse alacaklının rehin hakkı takip aşaması içinde artık tartışma konusu olamaz(İİK m.147/, b. 1).
İlam hükmündeki belge ile yapılan icra takibinde ancak usulüne uygun bir ödeme belgesi ile yapılabilir. Aksi halde itiraz ne suretle olursa olsun icra takibini durdurmaz.
İMZAYA İTİRAZ EDİLMESİ
Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren beş gün içerisinde, icra mahkemesine dilekçe ile başvurarak, kambiyo senedindeki imzanın kendisine ait olmadığı ileri sürebilir. Bu itiraz satıştan başka icra takip muamelelerini durdurmaz.
REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ
Takip düşmekle birlikte ipotek hakkı saklı kalır. İpotekli taşınmazın satışı,icra dairesi tarafından genel haciz yolundaki hükümlere göre gerçekleştirilir. Taşınmazlar, satış talebinden itibaren üç ay içerisinde icra dairesi tarafından açık artırma ile satılır.
tebliğinden itibaren altı ay içinde taşınır rehninin, bir yıl içinde taşınmaz rehninin satışını isteyebilir (m. 150/e, I). Süresinde satış istenmezse, takip düşer.
İlgili 36 soru bulundu
22.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Yargıtay konuya ilişkin bir kararında da ipotek veren 3.kişiye hesap özetinin tebliği zorunlu değil ise de TMK'nın 887'nci maddesi gereğince borcun 3.kişi yönünden muaccel olması için ihtarat yapılmasının zorunlu olduğunu belirtmiştir[34].
İpotek/rehin dosyalarında takip düştüğünden aynı dosya üzerinden yenileme yapılarak takibe devam edilemez. Yeni bir takip açmak gerekir. 12. Hukuk Dairesi 2010/19298 E., 2010/20222 K.
Yani yedi günlük itiraz süresi içinde, alacaklının rehin hakkına ayrıca ve açıkça itiraz etmemiş olan borçlu, bu takip bakımından alacaklının bildirdiği rehin hakkını kabul etmiş sayılır(İİK m.147/, b. 1). Borçlu yalnızca rehin hakkına itiraz ederse bununla ödeme emrindeki alacağı kabul etmiş sayılır.
İcra ve İflas Kanunu'nun 150-e maddesinde “Alacaklı, taşınır rehnin satışını ödeme veya icra emrinin tebliğinden itibaren altı ay içinde, taşınmaz rehnin satışını da aynı tarihten itibaren bir yıl içinde isteyebilir.
Süresi içinde yapılan itiraz, icra takibi durdurur. İtiraz süresinde yapılmamışsa alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa icra takibi kabul ettiği miktar için devam eder.
İcra takibine borçlu süresi içerisinde itiraz eder; alacaklı 6 ay içerinde İcra Hukuk Mahkemesi'nde '”İtirazın Kaldırılması Davası” ya da 1 yıl içerisinde genel mahkemelerde “İtirazın İptali Davası” açmazsa, icra dosyası işlemden kaldırılır.
4. Kambiyo Takiplerinde Senet veya Çekteki İmzaya İtiraz Takibi Durdurur Mu? İİK m. 170 uyarınca imzaya itiraz satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz.
Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip, alacağı bir rehinle güvence altına alınmış alacaklının, bazı istisnalar dışında, alacağını elde etmek amacıyla başvurmak zorunda olduğu takip yoludur.
Rehin sözleşmesi niteliği itibariyle kesin borç ikrarını içermediğinden İİK'nun 38. maddesinde yazılı ilâm niteliğindeki belgelerden değildir.
•Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur (m.66/I). •Gecikmiş itiraz halinde, daha önce icra mahkemesi takibin durmasına karar vermemişse, borçlunun mazeretinin kabulüne karar verilmesiyle takip durur (m. 65/IV, c. 1).
İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız takiplerde ise borçluya 30 gün içinde borcunu ödemesi ve ödeme emrine karşı 7 gün içinde itiraz hakkı olduğu ihtar edilir. İtiraz, yazılı veya sözlü olarak İcra Müdürlüğü'ne yapılır.
İtirazın Sonuçları
Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur. Gecikmiş itiraz halinde, daha önce icra mahkemesi takibin durmasına karar vermemişse, mazeretin kabulüne karar verilmesiyle takip durur.
**Bu madde, rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takip sonucunda verilen rehin açığı belgesi içindir. İlamlı takip sonucunda verilen rehin açığı belgesi ilam veya ilam niteliğindeki belgeye dayandığından gene ilam hükmündedir.
MADDE 22 – (1) Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Alacak rehninde ise, rehin hakkı kural olarak, paraya çevirme anında işleyen ve işleyecek faizleri kapsamaktadır. Rehin veren, paraya çevirmeden önce işlemiş olan faizler üzerinde serbestçe tasarruf edebilmektedir (von TUHR, 879).
Mevcut bir borç için rehin (taşınır/taşınmaz) verilmesi zamanaşımını keser. Taşınır rehninde zamanaşımı işler, taşınmaz rehninde ise işlemez. Yani taşınmaz rehni açısından zamanaşımı hem sıfırlanır hem de sıfırda bekler.
Taşıt kredisi ve rehin edilen araçlar hakkında
Taşıt kredisinin vadeleri zamanında ödenmediği taktirde, yasal süre dolduktan sonra, icra davası söz konusu oluyor. Rehin edilen aracın ilgili bankaya teslimi gerekiyor.
Rehin alacaklısının ilam niteliğindeki belgeyi de dayanak olarak göstererek hazırladığı takip talebini icra dairesine sunmalıdır. Takip talebini alan icra müdürü, borçluya ve varsa rehin maliki üçüncü kişiye yedi günlük bir Örnek-44 nolu icra emri gönderir.
Alacaklı, alacağı veya taşınır mal üzerindeki rehin hakkı ya da her ikisi bir ilama veya ilam niteliğinde bir belgeye dayanıyorsa taşınır rehninin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takip yapabilir. Alacaklı takip talebi ile icra dairesine başvurarak takibi başlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri