Terapötik oyun, oyun terapisi esnasında uygulanan bir yöntemdir. Terapötik ifadesi, psikolojik yöntemlere bağlı olarak tedavi edici-iyileştirici anlamını taşır. Çocuklara ulaşmanın ve iç dünyalarına onları sarsmadan ziyaret etmek için terapötik bir ortamda hazırlanan oyunlardan yararlanılır.
Terapotik oyun; hastalık ve hastaneye yatmanın yol açtığı travmayı azaltmak, çocuğun tedavi veya işlemlere ilişkin duygularını ve yanlış anlamalarını değerlendirmek, stres yaratan olaydan önce, olay sırasında ve sonrasında çocuğun olumlu baş etme yöntemleri için geliştirmesi için kullanılan bir oyun tekniğidir ( ...
Oyunun terapötik gücü iletişim, duygusal düzenleme, ilişki geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık ve kendini gerçekleştirme olarak kendini gösterir. Odadaki oyuncakların ve oyun malzemelerinin varlığı, çocuğa mekanın ve zamanın diğerlerinden farklı olduğu mesajını verir.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemiş), kognitif (bilişsel davranışçı) ve Filial Terapidir.
Çocuklarda sembolik oyun aynı zamanda “mış gibi oyun olarak adlandırılabilir. Sembolik oyunda nesneler, davranışlar ya da düşünceler kendi amaçları dışında başka objelere ya da insanlara yansıtılarak kullanılır. Sembolik oyuna bardaktan su içermiş gibi yapmak, bir tahtayı at gibi kullanmak gibi örnekler verilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Sembolik Oyun / Taklit simgesel oyun: 2- 12 yaşlar arasını kapsayan bu dönemde çocuk, çevresinde yaşadığı olayları, kişileri, nesneleri ve hayvanları taklit etmeye başlar.
Sembolik Oyun Aşamaları
Küçük çocukların erken sembolleştirme becerilerinin ortaya çıkışı olarak kabul edilen sembolik oyun (Acarlar, 2001), oyuncakların işlevine göre oynanmasından ayrı olarak, nesneye bir işlev ve özellik atfederek o nesnenin sembolik olarak -mış gibi kullanılmasıdır (Jordan, 2003).
Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Temel olarak yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş oyun terapi yöntemleri olarak ikiye ayrılabilir. Yönlendirilmiş oyun terapisinde çocuğa direktif verilerek oyun oynaması sağlanır. Yönlendirilmemiş oyun terapisinde ise, oyun çocuğun kontrolündedir.
Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılmaya çalışılır.
TERAPÖTİK KOŞULLAR
Bu beceriler: Yapılama, Yakından İlgilenme, Konuşmaya Açık Davet, Asgari Düzeyde Teşvik, Paylaştırma, Bağlama, Sessizlik, Duyguların Yansıtılması, İçeriğin Yansıtılması, Kişileştirme ve Özetlemedir.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Terapötik Amaçlar
Bu amaçlar danışanın problemini nasıl çözeceğine ilişkin bir anlayış kazanmasını sağlar. Çözüm odaklı terapinin amacı danışanların sorunları değil çözümü konuştukları bir dil kazanmalarını sağlamak aynı zamanda çözüme yönelik davranış geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Bir terapötik müdahale Bireylerin veya grupların yardım ihtiyacı olan ancak reddeden ya da başka türlü yardım başlatan veya kabul edemeyen birinin refahını iyileştirme çabasıdır.
Terapötik iletişim, insanların birbirlerini etkileme ve birbirlerinden etkilenme sürecidir. Birey merkezli, amaçlı, planlı, etkin ve doyumlu eylemlerden oluşmaktadır.
Sembolik oyun, okul öncesi dönemde baskın olmaya başlamaktadır. İki yaşından itibaren emeklemeye ve yürümeye başlayan çocuk araştırma ve tanımaya yönelik oyunlara yönelir. Çocuk gerçek yaşamda karşılaştığı olay ve nesneleri oyunlarına taşımaktadır ve oyunlarında taklit davranışı gözlenmektedir.
Sembolik oyun okul öncesi yıllarda çok yoğun görülür. Sembolik oyun sürecine baktığımızda 2-6 yaş döneminde çocukların daha çok çevresindeki nesne ya da oyuncaklarla oynadığını, 3 yaştan sonra sembolik oyunların çeşitlendiğini görürüz.
Oyun terapisinde temel nokta, çocuğun ego gücünü geliştirmektir. Oyun terapisinin terapötik güçleri arasında iletişim, duygusal düzenleme, ilişkiyi geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık, kendini gerçekleştirme olarak sınıflandırılmaktadır.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (ÇMOT) çocuklar için tamamen güçlendirici bir yaklaşımdır. Çocukların kendi sorunlarını kendi yollarıyla çözebilme becerileri olduğuna inanır ve terapist çocuğun oyunun içeriğini yönlendirmeden kaçınarak çocuğun sorunu kendi yoluyla çözebileceğine güvendiğini gösterir.
Çocuk Merkezli/Yönlendirmesiz Oyun Terapisi
Bu yaklaşıma göre çocuğun doğuştan içinde taşıdığı olumlu özellikler, öz-güven ve iyileşme/iyiye doğru gitme dinamiği mevcuttur. Yaşanan deneyimler bunların üzerini örtmüştür ve unutulmaya yüz tutmuşlardır. Terapinin amacı bunları ortaya çıkarmaktır.
Duygusal Gelişim: Sembolik oyun yoluyla çocuklar, yarattıkları sahneler aracılığıyla duyguları ifade etme pratiği yapabilirler. Ayrıca, bu erken uygulamanın duygu anlayışına ve empatiye katkıda bulunduğunu gösteren bazı kanıtlar da bulunmaktadır. Açıkçası, çocukların büyüme ve gelişme için oyuna ihtiyaçları var.
Birinin çıkardığı sesi diğeri hızlıca taklit edebilir. İşte bu “paralel oyun” a örnektir. Birbirinden açıkça etkilenen büyük çocuklardan farklı olarak bu yaş aralığındaki çocuklar paralel oyun oynarlar. Birbirlerinden bağımsız oynar bir görüntü sergilerler ama aynı anda birbirlerinin davranışlarını gözlemlemektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri