Eğer bir kişi araç satın almak için kredi çekiyor ve bu krediye teminat olarak da alacağı aracı gösteriyorsa rehin kavramı devreye girer. Teminat olarak gösterilen araçlara rehinli araç denir. Bu durumda borçlunun borcunu ödememesi halinde banka veya finans kuruluşu araca el koyabilir ve satabilir.
Görüldüğü gibi eski usulde yeni sistemde olduğu gibi sadece banka görevlisiyle işlemler halledilerek rehin kaldırılamamaktadır. Hem noter onayı hem de Trafik Tescil Müdürlüğü'nün incelemesi gerekmektedir. Belgelerin doğruluğuna kanaat getirildiğinde taşıt üzerindeki rehin kaldırılacaktır.
Eğer sorgulama neticesinde araç üzerinde herhangi bir yakalama kararı var ise bir çevirme sonrasında bağlanacağı kesin olarak ifade edilmektedir. Ancak araç hacizli olsa fakat yakalama kararı bulunmuyor ise bu araçlarda bağlama yapılmamaktadır.
Bir banka veya finans kurumunda alınan kredi desteği ile satın alınan aracın, o banka veya finans kurumu tarafından teminat olarak görülmesi durumuna rehinli araç denilmektedir. Bu durumda borçlu kişi borcunu ödeyemediği durumda banka veya finans kurumu aracı haciz ettirerek satışını sağlayabilir.
Araçlara Neden İpotek Konur? Araçlara genellikle banka kredisi nedeniyle ipotek konur. Özellikle taşıt kredisi ile aldığınız aracınız banka tarafından ipoteklenir ve borç bitene kadar ipotek kaldırılmaz. Ayrıca finans kuruluşları ya da şirketler ile yapacağınız anlaşmalar nedeniyle de aracınıza ipotek uygulanabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer bir kişi araç satın almak için kredi çekiyor ve bu krediye teminat olarak da alacağı aracı gösteriyorsa rehin kavramı devreye girer. Teminat olarak gösterilen araçlara rehinli araç denir. Bu durumda borçlunun borcunu ödememesi halinde banka veya finans kuruluşu araca el koyabilir ve satabilir.
Çekme belgeli araç trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli motoru trafiğe çıkarma cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 2.018 TL idari para cezası şeklindedir. Aracının tekrar trafiğe çıkabilmesi için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir.
İlgili düzenlemeye göre, rehin alacaklısı konkordato mühleti içerisinde borçluya karşı rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatabilir ancak, rehinli mal muhafaza altına alınamaz ve satışı yapılamaz.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Tabiki haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre dolmadan aracın yakalanması mümkün olduğu takdirde satışının talep edilmesi ve satılarak paraya çevrilmesi en doğrusu olacaktır.
E-Devlet üzerinden sorgulama yaparak araba üzerinde haciz veya rehin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Araba hakkında yakalama kararı mevcut ise araç yakalama kararının kaldırılması gerekmektedir aksi takdirde trafiğe çıktığınızda büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Yeni usule göre aracının ipoteğini kaldırmak isteyen kişi kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bu noktada bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır.
Bir taşıtın ipotek edilmesi, borca karşı verilen bir güvencedir. Ödenmeyen borçlarda ipotek edilen araca banka tarafından el konulur. Kredi çekmek için başvuru yaptığınızda, banka sizden ipotek isteyebilir ya da siz imkânlar dahilinde kredi alamayacağınızı düşünüyorsanız, aracınızı ipotek ederek kredi alabilirsiniz.
Buna göre, alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takipte gönderilen ödeme emrinin tebliğinden itibaren altı ay içerisinde rehin konusu şeyin satışını talep edebilir. Şayet alacaklı süresi içerisinde satış talebinde bulunmaz veya satış talebini geri çeker ise ilamsız takip kendiliğinden düşer.
Rehinle temin edilmiş bir alacak için alacaklı yalnızca rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapabilir. Ancak rehin borcu ödemeye yetmezse alacaklı kalan alacağı için haciz veya iflas yolu ile takip yapabilir.
Genelde, bankaların alacakları için kredi müşterilerinin banka nezdindeki hesaplarına tatbik ettikleri mevduat rehni için aldıkları taahhütnamedir. Bankacılık açısından blokaj hesabın kullandırılması anlamına geldiğinden, rehin nedeni ile bloke edilen (kullandırılmayan) hesap taahhütü olarak açımlanabilir.
Aracımı satmak istiyorum ama hala taksitlerini ödüyorum, satın alabilir misiniz? Aracınız rehinli ise kredi kapamanızı yaparak rehni kaldırdıktan sonra aracı alabiliriz.
Rehinli araç rehin alacaklısının Noterden yapılmış muvafakati ile satılabilir.
[1] Borçlu alacaklının ipotek (rehin) hakkına itiraz edemez. Zira ipotek hakkı resmi bir senetle (tapu senediyle) saptanmıştır. Borçlu zamanaşımı iddiasında da bulunamaz. Zira taşınmaz ile güvence altına alınan alacak hakkında zamanaşımı işlemez(TMK m.864).
REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ
Takip düşmekle birlikte ipotek hakkı saklı kalır. İpotekli taşınmazın satışı,icra dairesi tarafından genel haciz yolundaki hükümlere göre gerçekleştirilir. Taşınmazlar, satış talebinden itibaren üç ay içerisinde icra dairesi tarafından açık artırma ile satılır.
Cevap: Rehinli Aracın Pert Olması
<taşıt kredilerinde bankalar kasko yapılmasını ve daini mürtehin olarak kendilerinin belirlenmesini isterler.Aracın pert olması durumunda bu kloz nedeniyle borca yeter miktarı bankaya bakiyesi size ödenir.
Haciz şerhi işlenen aracında yakalama masrafının yatırılması durumunda boçluya ait araca yakalama koyulmasını icra müdürlüğüne talep edilerek yakalama konur. Araca yakalama konulması demek, araç trafikde veya görüldüğü yerde emniyet güçlerince aracın yakalanarak yediemin deposuna çekilmesi anlamına gelmektedir.
Malum olduğu üzere, bir mükellefe ait ve nakliyatçılıkta kullandığı aracın gelir vergisi borcu nedeniyle vergi dairesi tarafından araç üzerine haciz konulabilmektedir. [1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri