Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Taşınmazın üzerinde ipotek bulunması, kanun gereği bu taşınmazın satışına engel teşkil etmemektedir. İpotekli taşınmaz, malikinin muvaffakati ile her zaman üçüncü bir kişiye satılabilir. Satış için taşınmaz malikinin ipotek alacaklısının iznini almasına gerek bulunmamaktadır.
İpotekli taşınmazların satışına engel teşkil edebilecek herhangi bir husus mevzuatlarımızda yer almamaktadır. İpotekli taşınmaz, malikin talebi ile ipotek alacaklısının herhangi bir iznine bağlı olmaksızın devredilebilir veya kısmen bir parçası da satılabilir.
Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını kapatıp evin üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı yapabilir.
Rehinli mallar aynı genel haciz yoluyla takipte haczedilen mallarda olduğu gibi icra dairesi tarafından satılır. Rehnedilen malın icra dairesi tarafından satılması üzerine elde edilen satış bedeli alacaklıya ödenir.
İlgili 28 soru bulundu
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
İpoteğinin kaldırılması için öncelikle ipoteğe konu olan borcun tamamıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Borcun ödenmesinden sonra ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır. İpotek fek yazısı banka tarafından ya da borcun alındığı diğer kurum ve kişiler tarafından hazırlanmalıdır.
Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi yapılabiliyor. Ayrıca mevcut kredi borçlusu olan banka ile yeni kredi kullanılacak banka, aynı ise bu süreç daha kısa sürede tamamlanıyor.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Yani konut kredisi borcu devam eden bir ev satılabilir. Ayrıca gerekli nakit para olduğu sürece, konut kredisi her zaman kapatılabilir ve ev üzerindeki banka ipoteği de kaldırılabilir. Bu yöntemde satıcıya kredi borcu dışında ödenecek olan tutar, bankaya yatırılıyor ve bunun karşılığında “blokeli çek” alınıyor.
Başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır.
Dolayısıyla rehinli malın borçlunun elinde aynen bulunmadığı hâllerde İİK m. 78 vd. hükümlerine göre borçlunun hem taşınır hem de taşınmaz malları üzerinde haciz uygulanabileceği gözden kaçırılmamalıdır.
Rehin hakkı, alacağın ifası için malvarlığı değerinin güvence oluşturduğu, borçlunun borcunu ifa etmemesi halinde hak sahibinin bu değeri paraya çevrilmesini talep edebilmesini sağlayan bir ayni haktır.
İpotek süreli olarak kurulmuşsa, madde 883/2 gereği, taşınmaz malikinin talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından kaldırılır. İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu şekilde ipotek terkin edilir, yani silinir.
Taşınmaz rehni, belli bir alacağı güvence altına almak amacıyla kurulur. Söz konusu alacak zamanında elde edilemez ise taşınmazı para çevirip alacağını tahsil etme yetkisi verir. Taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi borcun zamanında ifa edilmediği durumlarda söz konusu olur.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
İhtiyaç kredinizi erken kapatmanız durumunda banka sizden ekstra hiçbir ücret talep etmez. Aksine Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında borcunuzu erken kapatmanız durumunda maliyet ve faiz indirimi uygulanır.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
İpotekli ev satışlarında öncelikle alıcıyla anlaşmaya varılır. Daha sonrasında ipoteğin bulunduğu banka ile iletişime geçilir ve kredi devri gerçekleşir. Yani evin üzerinde bulunan borç yeni alıcıya geçer. Daha sonrasında alıcı tüm taksitleri kapatarak tapu devrini tamamlayabilir.
Konut kredilerinde vade çok uzun olduğundan kredinin erken kapatılması bankayı ciddi bir faiz gelirinden mahrum bırakır. Bankalar uzun süreli planlarındaki gelirlerini kredi ödemelerine göre hesaplandığından krediyi kapatmanız bankanın planlamasını bozar buna karşılık olarak da bir miktar ceza ödenmesi gerekir.
İpotek fekkinin kaldırılması için belirlenen tutarda harç yatırılması gereklidir. İpotek fekki belgesi, borçlunun dolayısıyla borcu ödeyen kişinin adına düzenlenmiş olmalıdır. Fek belgesinin alınıp ilgili birime başvuru yapılmasıyla, gayrimenkul üzerindeki ipotek 1 veya 2 hafta içerisinde kaldırılır.
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Yeni usule göre kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri