Et suyunun rengi, kokusu ve tadı değişmemiş bile olsa, yine et suyu ile abdest alınmaz. Bir suya temiz şeyler karışıp, suyun rengi değiştiği halde, su ismi değişmemişse, o su ile abdest alınır.
Bu itibarla, temiz bir suyun içine böyle kullanılmış su damlacıkları düşse, hemen o suyu kirletti denmez, bakılır. Sıçrayan kullanılmış su mu fazla, yoksa kaptaki kullanılmamış su mu fazla? Şâyet temiz suya sıçrayan su damlacıkları azınlıkta, temiz su fazla ise, bununla gusül de yapılır, abdest de alınır.
Abdest almış olduğunuz su, akıcı olup, çamura veya toprağa göre daha galip ise bu suyla abdest alınabilir. Buna göre, toprak karışmış akıcı su ile abdest ve gusül alınabilir. Bazen musluklardan renkli suyun akması da abdest ve gusle engel olmaz.
Abdest ve gusülde kullanılmış sulara 'mâ-i musta'mel' (kullanılmış su) denir. 'Kullanılmış su' hükmî kirliliği (hades) giderme özelliğini yitirmiş olsa bile necis sayılmaz. Bu sebeple bu tür sular değdiği yeri kirletmiş olmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/16).
İki kulle miktarındaki saf suya bir sıvı döküldüğünde saf suyun içinden o sıvı miktarınca azalır. İki kulle miktarındaki bu karışımın içine bir necaset düştüğünde sıvı hemen necis olur. Necaseti yalnızca saf su dışarı atabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Meni, suyu ya da başka bir şeyi necis yapmaz. Rebi' b. Süleyman şöyle dedi: İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Cinselorgandan çıkan şey, idrar ıslaklığı, mezi, vedi yahut bilinen ve bilinmeyen her şey necistir. Sadece meni bunun dışındadır.
Soru: Abdest alırken abdest suyunun üzerimize sıçraması neden mekruhtur? el Cevab: Abdest alınan su tahirdir ama temizleyicilik özelliğini kaybetmiş olur. Buna göre suyun taharette kullanılırken üzerinize bulaşmasında bir beis yoktur.
Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır. Teyemmümün su bulunmadığında yapılabileceği âyet-i kerimelerde açıkça belirtilmiştir (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6).
Bir kimse cünüplükten dolayı gusül alırsa ayrıca abdest almasına gerek yoktur. Çünkü gusül, abdestin yerine geçiyor. Fakat cünüplük hali mevcut değilse, kişi öylesine temizlenmek için banyo yapıyorsa bakılır; eğer gusüle niyet getirirse ayrıca abdest almasına gerek yoktur.
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir.
Kur'an-ı Kerim'e göre idrar ile dışkı ve gaz çıkarma durumunda abdest bozulmaktadır. Bunun yanında kadınlardan gelen adet, lohusalık gibi durumlarda kan gelmesi halinde de abdest bozulmaktadır. Fakat vajinadan gelen diğer akıntıların abdesti bozup bozmadığı ile ilgili olarak bir delil yoktur.
Sual: Yaradan çıkan sarı su veya renksiz su abdesti bozar mı? Yaradan ağrılı çıkan renksiz su, abdesti bozar. Ağrısız olarak çıkıyorsa, abdesti bozmaz. Ağrısız gibi, ağrılı çıkan renksiz suyun da, abdesti bozmayacağını bildiren âlimler olduğu için, uyuz, çiçek ve egzamalı olanların bu kavle uymaları caiz olur.
Rüyasında bir kişi eğer kirli su ile abdest alacağını görüyorsa bu durumda evli ise eşiyle uyuşmazlık yaşayacağına, büyük acıların yaşanmasının ardından düzlüğe çıkacağına, iş hayatında bir takım sorunların olacağına ancak büyük sorunlar yaşanmadan sorunların çözüleceğine işaret etmektedir.
Kur'an'da abdest emredilirken dört azadan söz edilir, üçünün yıkanması, birinin meshedilmesi emredilir. Bilindiği gibi, hilafına delil olmadıkça emir tekrarı gerektirmez. O bakımdan abdest azasını birer defa yıkamak farzdır; ikinci ve üçüncü defalar ise sünnettir. Amaç iyi bir temizliktir.
GUSÜL ABDESTİ İLE NAMAZ KILINIR MI? Gusül, abdesti de içerdiğinden ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira, Hz. Âişe, Resûl-i Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79).
"Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor. Kedi suyu içtikten sonra Peygamber Efendimiz aynen abdeste kaldığı yerden devam ediyor.
GECE YARISI YIKANMAK CAİZ Mİ? İhtiyaç halinde gece yarısı yıkanmak caizdir. Bunun dışında banyoda uyulması gereken bazı haya kuralları vardır. Bunlardan en bilineni, ünlü hadis alimi Buhari'nin günümüze dek uzanan ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (S.A.V.) dayanan Hadis-i Şerif'tir.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Suyun yaraya zararı olmamasına rağmen yaranın üzerine suyu ulaştırmak mümkün değilse veya zarar ve zorluğa neden olursa teyemmüm etmelidir. 329- Cebire abdest uzuvlarından herhangi birini tamamen kaplarsa, cebire abdesti yeterlidir.
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
El temiz olduğu ve gerek duyulduğu takdirde, elleri abdest suyuna sokmak mekruh değildir.
Cevap. İçinde açık necaset yoksa alınabilir. Varsa mekruhtur. Kapağı kapatılırsa mekruh olmaz.
Değerli kardeşimiz, İhtilam olunca kıyafetlerin hepsini değiştrmek gerekmez. Sadece iç çamaşırı değiştirmek veya necasetin değdiği yeri yıkamak yeterlidir.
En İyi Cevap. Alabilirsin ama bunun bir kuralı var. Kollarını açtığın zaman banyoda eğer kolların duvara değiyor ise yani küçükse donla abdest al, yırtık olması sorun olmaz ama banyo büyükse don kullanmana gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri