Madde 3 – Resmi Mühürler yalnızca kuruluş kanunları ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri gereği kendilerine kamu görevi verilmiş kurum veya kuruluşlarca kullanılabilir. a) (Değişik:RG-7/2/2019-30679-C.K. -716/1 md.)
Mühür kimde ise Süleyman odur.
Rektörlük Makamı Onayı ile Darphane Genel Müdürlüğü'nden mühür talep edilir. Darphane Genel Müdürlüğü'nden gönderilen mühür, mühür Berati ile birlikte teslim alınır. Teslim alındı belgesi ilgili birim yetkilisi tarafından imzalanarak mühür teslim edilir ve eski mühür iade alınır.
Mühürler, kullanan şahsa ve kullanım amacına göre üç çeşittir: Devlet işlerinde kullanılan mühürler, mühr-i resmî (resmî mühür); şahıslara özel olanlar mühr-i zâtî (şahsî mühür); vakıf kütüphanelerine bağışlanan eserlere basılmak üzere özel kazıtılmış mühürler ise vakıf mührü olarak adlandırılır.
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
İlgili 39 soru bulundu
RESMİ MÜHÜRLERİN KULLANILACAĞI BİRİMLER : Madde 3 – Resmi Mühürler yalnızca kuruluş kanunları ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri gereği kendilerine kamu görevi verilmiş kurum veya kuruluşlarca kullanılabilir.
Mühür bozma (fekki) suçunun oluşabilmesi için kanun veya yetkili bir makamın emri uyarınca mühürleme işlemi yapılması gerekir. Mühürleme yetkisi, belediye, kaymakamlık, valilik, sağlık bakanlığı, tarım ve ilçe müdürlüğü vb. gibi bir çok kamu kurumu tarafından kanuna dayanarak kullanılan bir yetkidir.
Resmi mühür: 12.9.1984, tarih ve 18513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Resmi Mühür Yönetmeliği 3 üncü maddede belirtilen mercilerce karar verilip, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce imal edilen ve resmi mühür beratı ile birlikte kullanılma imkânı olan bir araçtır.
Kaşe üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne basılır. (5) Birime gelen belgelerle ilgili havale, talimat ve benzeri işlemler, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne kaşe basılarak belge üzerinde gösterilebilir. Bu kaşenin şekli ilgili birimler tarafından belirlenir.
mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Mühür çıkarmak ne kadar sürer, belgenin türüne ve noterliklerin iş yoğunluğuna bağlıdır. Ancak, genellikle mührü noterden çıkarmak için birkaç saat ile birkaç gün arasında bir süre gereklidir.
Kişinin Adı ve Soyadının yazılı olduğu bu mühür noterde tasdiki yapılarak bunun tüm kamu kurumlarında, kullanımını sağlar. Bazen seçimde, bazen alım satımlarda, bazen de imza adı altında resmi evraklarda kullanılmaktadır.
Yani yetkisi olan kişi aynı zamanda güçlü olan kişidir. Zamanında Süleyman'ın peygamber ve hükümdar olduğunu beyan eden bir mührü vardı ve bu mühür ile birlikte, gücü de elinde tutmaktaydı. İşte bu atasözü bu olaya dayanarak ortaya çıkmıştır. Bu onun kararı, karşı çıkamayız; mühür kimse ise Süleyman odur!
Suçun mevzuattaki düzenlemesi şu şekildedir; '' Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.''
Mühür kazma işine hakkâklik; bu işi yapana da hakkâk, mühür kesen gibi isimler verilirdi. Osmanlı toplumunda hakkâklik itibarlı bir meslek olarak kabul edilirdi. Zira bu mesleği icra edenler hem kabiliyetli, sanatkâr insanlar hem de asla sahtekârlık yapmayan, güvenilir insanlardı.
İttifakın sütunu içerisine basılan mühür, ittifakın yanında yer alan parti veya ittifakın sütununa taşarsa oy geçersiz sayılır. Mühür, parti veya bağımsız adayın sütununu taşar ancak diğer parti, aday veya ittifakın sütununa karışmazsa oy geçerli, diğer sütunlara denk gelme halinde ise geçersiz sayılır.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Mali mührü, Kamu SM'nin internet sayfası üzerinden başvuru formunu doldurarak ve mali mühür ücretini TUBİTAK'a ileterek alabilirsiniz. İlgili ödemeyi banka şubelerinden, bankaların internet ya da mobil şubelerinden vergi kimlik numaralarınız ile sorgulatarak yapabilirsiniz.
Mühürler, genellikle taş bazen de kemik, fildişi, fayans, cam, metal, ahşap, pişmiş toprak veya güneşte kurutulmuş kil gibi sert malzemeden üretilmiş, tabanları üzerindeki düz zemine çeşitli bezemeler kazınmış malzeme grubudur. Mühür günümüzdeki imzanın yerini tutan bir kişilik simgesidir.
Madde 155- (1) Tutanak, hakim ve zabıt katibi tarafından derhal imzalanır. (2) Tutanağa imza atamayacak durumda olan kimsenin parmak izi alınır, bunun hangi parmağa ait olduğu belirtilir. Ancak elinde parmak bulunmayanlar, imza yerine mühür veya özel işaret kullanabilirler.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
Et mühürleme işlemi etin içindeki suların korunması için yapılır. Etin içindeki suyun hapsedilmesi etin daha lezzetli, sulu ve yumuşak kalmasını sağlar. Mühürleme işlemi etin yüzeyinin karamelize olmasını da sağlar bu da etin tadını zenginleştirir ve lezzetini arttırır.
Mühürleme devrelerinin diğer adı da elektriksel kilitlemedir. Mühürleme işlemi bir elektrik ekipmanının açık kontağını kısa devre ederek süreklilik sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla kumanda devrelerinde önce mühürlenecek açık kontak düşünülmektedir. Ardından mühürle için röle yada kontaktör belirlenmektedir.
Kalın ya da ince etler tercih edebilirsiniz. Tavada tutma süresini buna göre ayarladığınız sürece etleriniz çok güzel pişecektir. İnce etler için yüksek ateşte yapılacak bir mühürleme 2-3 dakika sürerken, kalın etler için bu süre 4-5 dakikayı bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri