İlgi bölümü yoksa gönderilen yerden sonra iki satırlık aralık bırakılarak metin kısmına geçilir. Metin bölümüne,doğrudan doğruya konudan söz açılarak başlanır. aralık, "İlgi" yoksa gönderilen yerden sonra iki aralık bırakılarak başlanır. ❖Paragraf başlarına yazı alanının 1.25 cm içerisinden başlanır.
Hitap kişiye özel ise; “Sayın” kelimesinden sonra soyadı yazılır.
Unvan, ad ve soyadın altına ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle yazılır. Akademik unvanlar veya rütbeler adın ön tarafına ya da bir satır altına ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle açık ya da kısaltılarak yazılabilir.
Madde 20 — Yazının kurum içinde kalan nüshası, yazıyı hazırlayan ve kurum tarafından belirlenen en fazla 5 görevli tarafından paraf edilir. Paraflar, adres bölümünün hemen üstünde ve yazı alanının solunda yer alır.
İlgili 37 soru bulundu
Fiziksel ortamda hazırlanan belgelerde paraflar, yazı alanının sonunda ve sol kenarında yer alır (Örnek 18). (2) Belgenin paraf bölümünde tarih, unvan, ad ve soyadı belirtilir. (3) Elektronik ortamda hazırlanan belgelerde paraf, güvenli elektronik imza ile atılır.
Fiziksel ortamda hazırlanan belgelerde paraflar, yazı alanının sonunda ve sol kenarında yer alır. Belgenin paraf bölümünde tarih, unvan, ad ve soyadı belirtilir. Elektronik ortamda hazırlanan belgelerde paraf, güvenli elektronik imza ile atılır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Yazının iki yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam Sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası sağdadır. İkiden fazla yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası solda olmak üzere yetkililer makam sırasına göre Soldan sağa doğru sıralanır.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Kişilere yazılan yazılarda; “Sayın” kelimesinden sonra ad küçük, soyadı büyük, unvan ise küçük harflerle yazılır (Örnek: 3).
Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Kurum yazıları, dilekçe, rapor, tutanak, olur, form yazıları vb. resmî yazı türleri içinde yer alır.
Alt makama yazılan yazılar, «rica ederim». Üst ve aynı düzey makama yazılan yazılar, «arz ederim». Üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar ise «Arz ve rica ederim». biçimden bitirilir.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Arz ve Rica, Gereği ve Bilgi Sözcükleriyle Nasıl Yazılır? Resmi bir yazı metninin son kısmında yer alan ve yazıyı imzalayan makamın arz veya ricasını belirttiği son ifade 'arz ederim' veya 'rica ederim' şeklinde yazılır.
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
“Sayın” sözcüğü, resmi hitaplarda ve takdimlerde isimden önce (Sayın Ahmet Hançer); unvan ile ad ve soyadı kullanıldığında, unvanla isim arasında kullanılır (Genel Sekreter Sayın Tülün Yücel). Akademik rütbelerde de “sayın” sözcüğü isimden önce kullanılır.
Özel adlar büyük harfle başlar.
Sayın Bakan, Sayın Başkan, Sayın Rektör, Sayın Vali, Aziz Dostum, Değerli Dinleyiciler, Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk…
Sayın kelimesinin kısaltması nasıl yazılır? Sorusunun cevabı Sn. şeklinde bilinmektedir.
Paraf yalnızca ismin veya soy ismin baş harfleriyle oluşan 'Okudum, gördüm, anladım, onaylıyorum' şeklindeki cümlelerin altına atılan bir işarettir. Parafın herhangi bir hukuki sorumluluğu mevcut değildir.
Paraf, imza yetkisi bulunmayan resmi kurumlarda görevli kişilerin sıklıkla attıkları bir işarettir. Onaylanması gereken bazı evraklara isim veya soy isimlerinin baş harfi ile işaret koyarlar. Paraf işareti "Gördüm, Onaylıyorum" anlamını taşır.
Paraf atmak ne demek? Diye çok fazla kişi merak etmektedir. Paraf tam olarak “okudum, anladım, gördüm ve onaylıyorum” anlamlarına gelen bir işarettir. Paraf kesinlikle imza yerine kullanılmaz ve geçerliliği yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri