Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Tensiplerine arz etmek, “onay için sunmak” anlamına gelir. Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Rica ederim kelime gruba aslına bakılırsa farklı anlamlar üzerinden ele alınır ve kullanılır. En yaygın kullanılan kısmı ise teşekkür etmek eylemine karşılık vermek üzerine söylenen cümledir. Biri karşı tarafa teşekkür ettiği vakit, o teşekküre karşılık olarak dile getirilir ve kibarlık yapılır.
dolayısıyla da rücû etmek de geri dönmek, vazgeçmek, iade etmek gibi anlamlara gelir. bu yüzden de birisi teşekkür ettiğinde ona karşılık söylenen "rica ederim" cevabı aslında "ben size teşekkür ederim" ya da "aynı şekilde teşekkürünüzü size iade ediyorum" gibi anlamlar taşıyan bir kibarlık ve saygı göstergesidir.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder. Arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için saygıyla arz edilmez. Arz etmek saygıyla sunmak demektir.
Resmi yazışma veya dilekçeler her zaman ast veya üst makama yazılmamaktadır. Bazı durumlarda denk olan makamlarda bu tür yazışma veya dilekçeleri kullanmaktadır. İşte böyle bir durumda, birbirine denk makamların yazışmaları sonunda ise “arz/rica ederim” veya “rica/arz ederim” kelime grupları birlikte kullanılmaktadır.
"nazikçe emretmek" de denebilir. anlamina gelirken, rica etmek de ricada bulunmak, yani dilemek, dilekte bulunmak anlamina geliyor. devlet daireleri, okul gibi resmi dairelerde ve bunlar ile yapilan resmi yazismalarda rica etmek emretmek anlaminda kullanilmaktadir.
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Tensiplerine arz etmek, “onay için sunmak” anlamına gelir. Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
Bu, Türkçe'de yaygın bir iletişim biçimi olup, genellikle direktif ve emir vermek yerine, nezaket çerçevesinde bir şeyin yapılmasını istemek için kullanılır. Rica etmek, karşılıklı saygı gösterme ve ilişkilerde yumuşak bir yaklaşım benimseme eğilimini yansıtır.
"rica ederim" kalıbı resmi dilde üstün asta vereceği emri ifade ettiği için devlet kadrolarında sıkça kullanılan yapı. üst asta "rica" eder, ast ise üste "arz" eder.
Hem devlet-vatandaş hem de bürokrasinin kendi arasındaki ilişkilirde hitap dili yenileniyor. Başbakanlık yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı ve görüş almak için tüm kurumlara gönderdi. Taslağa göre, vatandaşların resmi kurumlara verdiği dilekçelerin 'arz ederim' ifadesiyle bitmesi zorunluluğu kaldırılıyor.
yargı makamları, mülkî idare, mahalli idare veya kolluk amirliği v.b.) durumunda ise yazının içeriğine bakılmaksızın “arz” bildirimi ile hitapta bulunulması gerekmektedir.
Arapça rcw kökünden gelen racāˀ رجاء “umut, beklenti” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça racā رجا “umdu, kaygılandı” fiilinin faˁāl vezninde masdarıdır. İlk hecede /i/ ile telaffuzu ve "yalvarma" anlamı Türkçeye özgüdür.
Arz, üreticilerin bir ürünü belirli bir fiyattan piyasaya sunma isteği iken, talep tüketicilerin o ürüne olan isteği ve satın alma gücünün bir yansımasıdır.
üst makama verilen dilekçelerde bitirme cümlesidir. doğrusu da "bilgilerinizi arz ederim" şeklindedir. alt makama yazilyorsa "bilgilerinizi rica ederim" denk makama yazılıyorsa "bilgilerinizi arz ve rica ederim" şeklindedir.
a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden alt makamlara “… rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlara “… arz ederim.” ibaresiyle bitirilir. b) Üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalar “…
Resmî yazılara uygun sürede cevap verilmemesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlara tekit yazısı yazılır. Madde 25 — Sayfa numarası, yazı alanının sağ altına toplam sayfa sayısının kaçıncısı olduğunu gösterecek şekilde verilir (Örnek: 1/9, 2/7, 5/32).
NOT: Bir üst makama yazarken tıpkı dilekçe yazar gibi yazınızı “arz ederim” diyerek bitiriniz. Unutmayınız ki Üst makam alt makama “rica” eder. Alt makam üst makamdan “arz” eder.
Hiyerarşi yönünden alt makamlarla yapılan yazışmalar “Rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlarla yapılan yazışmalar “Arz ederim.” ibaresiyle bitirilmelidir. Üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalar “Arz ve rica ederim.” veya “Arz/rica ederim.” ibaresiyle bitirilmelidir.
Üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa "gereğini arz ederim" şeklinde cümle bitirilmelidir. Yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa "izninizi arz ederim" vb. saygı ifadeleriyle dilekçe sonlandırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri