Akciğer tomografisi sonuçları çıktığı anda radyoloji hekimleri tarafından kontrol edilip onaylanmaktadır. Çok acil olmayan vakalarda sonuç bir haftaya kadar uzatılabilir. Acil olan vakalarda ise hastalar sonuçlarını doktor kontrolü sonrası aynı gün içinde alabilmektedir.
Bilgisayarlı tomografi sonucu ne kadar zamanda çıkar? Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Toraks bilgisayarlı tomografi nedir? Akciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılan en ayrıntılı yöntemdir. Hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Tetlkik yaklaşık 3 dakika sürer.
Çekilen akciğer grafisi acil durumlarda aynı gün içinde çıkarken acil olmayan durumlarda 1-2 gün içerisinde çıkmaktadır.
Akciğer kanseri tesadüfen çektirilen akciğer filminde/röntgende belli olabilir veya bilgisayarlı tomografide ortaya çıkabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Akciğer tomografisi, iç kanama, akciğer bölgesindeki travmalar ve iç organ hastalıklarının tespiti için tanı yöntemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre akciğer tomografisi ile yüksek riskli kişilerde akciğeri kanserine bağlı ölümlerin sayısının düştüğü tespit edilmiştir. Uzmanlar, erken tanının önemine değinirken; “Erken sürede tanılanan akciğer kanserlerinde kişilerin sağlığına yeniden kavuşması daha rahattır.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Verilen ilaç, görüntünün daha net oluşabilmesini sağlayan kontrast maddedir ve çoğunlukla iyot ya da baryum içeriklidir. İlaçlı tomografi çekimi, bilgisayarlı tomografi çekimi ile aynı yöntemle ve aynı cihazla yapıldığından hastanın hissettikleri ve deneyimledikleri arasında bir fark yoktur.
Bu görüntüleme yöntemi tanıya yardımcı olmak için kullanılır. Hasta öyküsünü dinleyen hekim durumu netleştirmek adına BT ister. BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir.
Tokmak, akciğer kanseri taramalarının 40 yaş üstü herkesin, tüm risk faktörlerinden bağımsız olarak yaptırması gerektiğini belirterek, 'Sigara içmeyenler, yılda bir kez akciğer röntgeni çektirmeli ve şüpheli lezyon görülmesi durumunda akciğer tomografisi ile taranmalıdır.
Akciğer grafisinin çekim süresi hazırlıklar da dahil olmak üzere yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika sürer. Eğer kalp pili ya da kalp kapağı gibi tıbbi cihazlar kullanıyorsanız ya da hamilelik şüphesi taşıyorsanız, akciğer grafisi çekilmeden önce mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Cevap: Pulmoner nodül, en geniş çapı 3 cm veya daha küçük, etrafı havalanan akciğer dokusu ile çevrili, tek, yuvarlak ve oldukça düzgün sınırlı, lenf bezesi ve göğüste sıvı bulunmaksızın olan radyolojik akciğer lekeleridir. Toplumda görülme sıklığı net olmasa da binde 2 oranında görülmektedir.
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle ilerlediği dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerinde belirgin olmayabilir. Ancak, bazı yaygın belirtiler içerisinde; öksürük, nefes darlığı, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, eller ve ayaklarda şişme gibi belirtiler yer alır.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Riskli hastalarda çekim sonrası ilk 20 dakika damar yolu açık kalmalı ve hastalar bu süre dolana kadar radyoloji kliniğinden ayrılmamalıdır. Kontrast madde vücutta parçalanarak böbreklerden atılır.
Damardan pompa ile hızla verilen ilaç ile kanı boyayarak aynı incelemede damarların durumu, kitle ile damarların ilişkisi, kitlenin kanlanma özellikleri ve bazı kitlelerin görülebilir hale gelmesi sağlanır. BT radyasyon içermesi nedeniyle gereksiz yapılmamalıdır.
Akciğer Bilgisayarlı Tomografi
Bilgisayarlı tomografi cihazları radyoloji uzmanları tarafından kullanılarak akciğer tomografi çekimi yapılır.
Genellikle beyaz noktalar şeklinde görülen ve akciğerde tespit edilen pulmoner nodüller, tıp literatüründe akciğer nodülleri olarak adlandırılır. Şekil olarak bozuk para ya da oval eğriye benzetilen akciğer nodülleri, boyut olarak 3 santimetre ve daha küçük çapa sahiptir.
Göğüs tomografisi de denmektedir. Bu yöntemde, tomografi cihazı ile üç boyutlu görüntüler alınır. Uzman hekimler, elde edilen üç boyutlu ayrıntılı kesitler sayesinde teşhis koyar ve tedavi planını oluşturur. BT Toraks akciğer hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığın teşhisinde kullanılır.
Akciğer Kanseri Teşhisinde PET–CT Taraması
Bilgisayarlı tomografi (CT) tarama sonucu 1 cm'den büyük akciğerde veya göğüs kafesinde kitle saptanırsa olduğunuzu gösteriyorsa, o zaman sizden PET-CT taraması istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri