İlerleyen yaşlarla birlikte yüz de tüm diğer organlarımızın yaşlılık izlerine kapılması gibi burnun da yaşlanma izleri elbette ortaya çıkacaktır. Burun estetiğine kaynaklı olarak hastaların burun estetiğinden sonra burunlarının büyümesi beklenen bir sorun değildir.
Burun estetiği yapan tüm cerrahlar burun deliklerini simetrik yaparlar. Ancak ameliyatın 1. gününden itibaren burun şişmeye başlar.
Bu durum burun burun deliklerinin asimetrik görünmesine sebep olabilir. Bu durum ameliyattan sonra hastaların pek çoğunda görülür o nedenle sizi tedirgin etmemelidir. Alçılar çıkıp, ödemler geçtikten sonra bir kaç hafta içinde bu asimetriler tamamen gerileyecek veya minimum fark edilebilecek düzeye kadar inecektir.
Burnu deliklerinin küçük olması sık karşılaştığımız bir durum değildir. Ancak bazen doğuştan bazen de geçirilmiş burun ameliyatlarına sekonder dar veya küçük burun deliği sorunları ile başvuran hastalarımız olmaktadır. Yapılacak değerlendirme sonrasında burun deliklerinin genişletilmesi mümkün olabilir.
Özellikle kalın ciltli hastalarda burun ucunun hemen arkası şiştiği için burun ucu belirginliği azalır ve aşağı yönlü bir görüntü verebilir. Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemelidir” dedi.
İlgili 32 soru bulundu
Yumuşak doku supratip deformitesi olarak adlandırdığımız bu durum kendiliğinden düzelebilmektedir ve düzelme süresi bazı hastalarda 2 yılı bulabilir. Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemek gerekir.
Burun iç katmanları arasındaki iyileşme dokusu, ameliyattan sonra oldukça serttir. Özellikle burun kanatları arasında minör asimetriler söz konusu olabilir. Bu yara dokusu 12 ay içerisinde iyileşmeye ve yumuşamaya başlar.
Eğer iyi bir doktor tarafından yapıldıysa, kişiye özel burunlarda estetik olduğu belli bile olmaz. Burun estetiği sonrası burnun şeklinin tam oturması ortalama 1 yıl kadar sürmektedir.
Aparata yapışan ve burun iç yüzeyi arasında kalan mukus burnun yapılandırılmasını engelleyebilir. Bu nedenle aparat her kullanımda iyi temizlenmelidir. Aparatta kullanımdan kaynaklı deformeler olabilir. Bu nedenle her kullanımda deforme olup olmadığı incelenmelidir ve en az ayda 1 kez yenisi ile değiştirilmelidir.
Burun derinizi işaret parmağınız ve baş parmağınızla üstten hafifçe tuttuğunuzda cildin altında bir katman daha hissediyorsanız ve eliniz yağlanıyorsa, bu da cildinizin kalın olduğunu gösterir. Son olarak burun kanatları etli ve yuvarlak görünüyorsa kalın ciltten söz edilebilir.
Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Burun ameliyatları sonrası, burun estetiği ameliyatı sonrası ilk aylarda iyileşme biraz daha hızlı olmakla birlikte iyileşmenin tamamlanması 6 ayla 1 yılı bulabilir. Değişiklikler ilk 6 ayda yüzde 60-70 oranında gerçekleşir.
Asimetrinin nedeni burun ortasındaki septum adı verilen kıkırdaktaki eğrilikler olabileceği gibi burun ucundaki kıkırdaklarda mevcut farklılıklar da olabilir. Burun ameliyatları planlanırken burun deliklerinde mevcut farklılıklar ve çözüm yolları da not edilir.
İşte bu belirgin burun deliği asimetrisini düzeltmek için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyuyoruz. Burun deliği estetiği çoğunlukla rinoplasti (burun estetiği ameliyatı) ve septorinoplasti (fonksiyonel burun ameliyatı) işlemlerinin bir parçası olarak gerçekleştirilmektedir.
Burun ucu sertliği ise genellikle 4 – 6 ay içinde geçer.
Operasyon sonrası sümkürmek kanamaya neden olabilir. Bu nedenle operasyondan sonra en az 1 ay sümkürme yapılmamalıdır. Burun ameliyatı sonrası duş almak için burundaki plastik alçı ve plasterlerin çıkarılması beklenmelidir.
Aylar geçtikçe de değişikliklerin görülmesi azalır ve yüzün şekli ve de burnun şekli tam olarak oturarak ameliyatın tam sonucu görülür. Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir.
Geniş görünen burun deliklerinin küçülmesi ve göze hitap etmeyen bir görünüm sergilememesi adına uygulanan botulinum toksini, uygulandığı noktada burnun işlevine zarar vermeden bölgesel bir paraliz (felç) oluşturmaktadır. Bu müdahale tıpkı diğer enjeksiyon uygulamalarında olduğu gibi çok kısa sürede tamamlanmaktadır.
Ayrıca burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 7-10 gün boyunca kullanılabilir. Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde görülebilen şişlik ve morluk, 3- 7 gün arasında tamamen ortadan kalkar. Hasta 1-2 gün içerisinde taburcu edilerek, günlük yaşantısına dönebilmektedir.
İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır. Bu nedenle hastaların burun estetik ameliyatı sonrasında sabırlı olması ve ilk 1 sene çok dikkat etmesi gerekmektedir. Küçük operasyonlar 9. aydan sonra da son görünümüne kavuşabilir.
Başarısız bir burun estetiği sonrası, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar olabilir: Estetik Değişiklikler: Burun şeklinde beklenenden farklı veya hoş olmayan değişiklikler görülebilir. Bu, burun ucu asimetrisi, çökme, burun ucunda veya köprüsünde çıkıntılar veya düzensizlikler gibi sorunları içerebilir.
Kalın derili kişilerde ise iyileşme süreci yaklaşık 1.5-2 yıl olmaktadır. İyileşme sürecinin tamamlanması ile burun şeklinin son hali ortaya çıkmış olur.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Ödem, cerrahiden hemen sonraki aylarda sertliğin en yaygın nedenidir. Yara dokusu oluşması iyileşme meydana gelse de bu kadar hızlı yok olmayabilir. Bu da cilt sertleşmesine neden olan bir başka durumdur. Bu iki durum, genellikle burnu zaten kalın ciltli olan hastalar için daha büyük bir sertlik hissi yaratmaktadır.
Burun estetiği sonrasında kişinin anatomik yapısına bağlı olarak eğrilikler yeterince düzelmeyebilir veya iyileşme döneminde buruna konulan destek kıkırdaklarının ermesi nedeniyle ameliyattan bir süre sonra hafif yamulmalar meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri