Mandalina, çay, hayvancılık ve kivi üretimi yapılan Rize ilinin Pazar ilçesi, muhakkak görmeniz gereken eşsiz yerlere sahiptir ve buraya ulaşım şehrin her yerinden sağlanabilmektedir.
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Pazar' da ''Pazar yeri'' anlamında kullanılmıştır. Pazar Rize'nin doğusunda Hopa – Rize devlet yolu üzerinde doğu batı istikametinde kurulmuştur. Doğusunda Ardeşen, batısında Çayeli, güneyinde Hemşin ve Çamlıhemşin ilçeleri, kuzeyinde de Karadeniz yer alır. Yüzölçümü 315 km2 dir.
Coğrafi Yapı Pazar, Rize'nin doğusunda Hopa-Rize devlet yolu üzerinde doğu batı istikametinde kurulmustur.
İlgili 36 soru bulundu
Etnik köken olarak Hemşinliler ve Lazlar vardır. Yaygın olarak Lazca ve Türkçe konuşulur. Ulus-devlet politikaları sebebiyle Lazca yok olma tehlikesi altındadır. İlçenin en belirgin yanı dış çevreyle sürekli ve yoğun ilişkidir.
Rize ili ve çevresinin bilinen ilk hakim ahalisi, bitişken dilli ve Asya kökenli kavimlerdir. Bunlar Rize ve çevresinde tarım ve hayvancılıkla geçinen yerleşik topluluklarıdır. Bu topluluklardan "KULKU-KULKHA"ların adına, Erzurum yöresini kendi ülkesinin topraklarına katan URARTU kralı II. SARDUR (M.Ö.
Çoruh vadisinde yerleşmiş olan Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve taraftarları 1195 tarihinde doğudan yeni-Kıpçakların gelişinden rahatsız olarak Bizans idaresindeki Rize ve Trabzon bölgesine gelip yerleşmişlerdir. İkizdere ve Sürmene'deki 60 aileden çok Kumbasar oymağı, bunların torunlarıdır.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Rize'de meşhur olan şeyler arasında bulunan ve Karadeniz'in sembolü niteliğinde olan Fırtına Deresi üzerinde rafting yapmak ise bir Rize klasiğidir. Rize'nin neyi meşhur sorusuna yanıt arayanlar muhlama, mısır ekmeği, sac kavurma, hamsili pilav ve sütlaç gibi dünyaca ünlü Rize yemeklerini deneyebilmektedirler.
Rize'ye gelip de kentin en meşhur lezzeti muhlamayı yemeden dönmek olmaz. Bölgeye has mis tereyağında pişirilen, peynir çeşitleri ile hazırlanan bu muazzam lezzet Karadeniz'in simgelerinden biri haline gelmiş. Rize seyahatiniz de tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
Meyve üretimi olarak, 33757 dekar alanda meyve üretimi yapılmakta olup, bu meyveler arasında Kivi, Trabzon hurması, nar, dut, erik, kiraz, şeftali, vişne, elma, armut, muşmula, ceviz, fındık, kestane, limon, portakal ve mandarin yer almaktadır.
Rize Takip is at İslampaşa/Rize.
Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır. Anavatanının #Çin olduğuna inanılır. Kumkuat Rize'nin İslampaşa mahallesinde çok sayıda fidan olarak yetiştirmektedir.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Yöresel terimlerden biri olan paçi, kız çocuğu anlamına geliyor. Kız çocuğunu ifade etmek için yöresel bölgelerde paçi terimi kullanılabiliyor.
Yapılan son genetik testler ; Rizede ikamet eden ve Rize dışında Türkiye nin her yerinde ikamet eden vatandaşların 4/3 oranında LAZ olduğu kesinleşmiştir. Kalan 4/1 ise Müslüman olmuş Ermeni kökenli halka dayanmaktadır.
En soğuk ay olan Ocak ayının sıcaklık ortalaması 6.7 oC; en sıcak ay olan Temmuz ayının sıcaklık ortalaması ise 22.2 oC'dir. Ocak minimumunun -5.6 oC, Temmuz Maximumunun 32.5 oC olduğu Rize'de yıllık sıcaklık amplitüdü (salınımı) 25,8 oC'dir. Bu haliyle Rize, denizsel iklimlerin karakteristik özelliğini taşır.
Pontuslu Müslüman Rumlar ayrıca; Rize (daha çok İkizdere ilçesinde bulunur), Artvin, Gümüşhane, Erzurum ilinin bir kısmı ve Rus İmparatorluğu'nun Kars Oblastı (bkz. Kafkasya Rumları) ve Gürcistan gibi diğer yerleşim yerlerinde de bulunabilir (bkz. Gürcistan'da İslam).
Annem ve sülalesi Rizelidir. +1 aynı zamanda rizelilere çakal da denir.
Rize'nin vazgeçilmez tatlısı 'Pepeçura'
Yapılan araştırmalarda Karadeniz Bölgesinin en pahalı İlinin Rize olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle giyim ve ayakkabıda en pahalı iller arasında yer alıyor. Bunun yanında konut, sebze ve meyve konusunda da pahalı iller arasında gösteriliyor.
Rize Belediyesi tarafından Rize'ye kazandırılan Kent'in ilk modern Semt Pazarı, her Cuma vatandaşlara hizmet veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri