Robusta çekirdekleri dairesel bir görünüme sahipken
Robusta Kahvesi Özellikleri
Kafein oranı yüksek ve sert bir kahvedir. Damakta daha yoğun bir tat bırakan bu çekirdekler, yoğun kafein oranı (iki kat daha fazla) nedeniyle çok fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketim çarpıntıya yol açabileceği gibi mide ağrısı da yapabilir.
Robusta kahve çekirdeklerinin en belirgin özelliği ise her koşula dayanıklı olmasıdır. Bu özelliği ile Arabica çekirdeklerinden ayrılan Robusta, daha çok espresso ve hazır kahveler için tercih edilmektedir.
Arabica kahveler yumuşak ve tatlı içimlidir. Meyve aromasının derinden hissedildiği söylenir. Robusta kahve ise çok daha sert ve topraksı tada sahiptir, damakta bıraktığı acı tatla meşhurdur.
Robusta çekirdekleri genellikle, doğu yarım küre de yetişirler. Vietnam, Endonezya, Hindistan ve kısmen Afrika'nın doğusundaki ülkeler en bilinen Robusta yetiştiricileridir. Arabica çekirdekleri ise Afrika, Papua Yeni Gine'nin yanı sıra asıl olarak Güney Amerika'da üretilir.
İlgili 26 soru bulundu
Hazır olarak satılan öğütülmüş kahveler ya da Türk kahvesi için satılan çekirdek kahveler genellikle Brezilya kökenlidir. Rio Manas olarak adlandırılan bu çekirdek türü, Türk kahvesinin %90'ını oluşturur. Eskiden beri esasen Yemen Mocha kahve çekirdekleri kullanılırdı.
Temelde iki tür kahve çeşidi vardır. Bunlar Coffee Arabica (C. arabica) ve Robusta Coffee (C. canephora) olarak adlandırılır. Robusta kahvesi, aracia ile karşılaştırıldığında daha acı tada sahiptir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Kahveyi satın aldıktan sonra iyi olup olmadığını anlamak istiyorsanız küçük bir deney yapabilirsiniz. Bunun için soğuk suyla dolu bir bardağa 1 tatlı kaşığı kahve ekleyin. Eğer kahvenin tozu suyun yüzeyinde kalıyorsa ve çok az renk veriyorsa gönül rahatlığıyla o kahveyi içebilirsiniz.
Büyük bir kısmı Latin Amerika, Endonezya ve Brezilya'dan dünyaya dağılırken Vietnam gibi ülkelerde neredeyse hiç yetiştirilmez. Bu nedenle Arabica çekirdekleri çoğu zaman %100 ifadesi ile pazarlanır; bu yoğunluğunun, içindeki kafein miktarının ve kendine has lezzetinin orijinal haliyle korunduğunun göstergesidir.
En iyi su filtre kahve tavsiyelerine gelecek olursak; Tchibo, Oze, Mehmet Efendi, Davidoff, LavAzza, Blendblack, Julius Meinl ve Starbucks, Jacobs yoğun aromaya sahip, yumuşak içimli, French Press'e uygun, hoş kokulu, lezzetli, kaliteli, taze filtre kahve markaları olarak öne çıkıyor.
En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Kalp problemlerine yol açabilir: Kahve kan basıncını yükseltme etkisine sahiptir. Özellikle tansiyon hastalığı olan bireyler günde 2 fincan kahveyi geçmemelidir. Tüketimi çok olduğunda düzensiz kalp atışı veya taşikardiye sebep olabilir. Kemik sağlığını olumsuz etkiler: Kafein, diüretiktir.
Robusta kahvesi ise, Batı ve Orta Afrika'da, Güneydoğu Asya'da ve kısmi olarak Brezilya'da üretilir. En büyük kahve ihracatçısı ülke sayılan Brezilya'nın yanı sıra, Vietnam, 1995 ve 1999 yılları arasında ihracatını üçe katlayarak önemli bir robusta çekirdek üreticisi haline gelir.
Dünya genelinde 80 kadar farklı kahve çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasından Arabica ve Robusta, her ikisi de Afrika kökenli ve dünyanın en çok yetiştirilen kahve çeşitleridir. Bilimsel adı Coffea canephora olan Robusta çekirdeği dünya toplam üretiminin %25'ini oluşturmaktadır.
Cappuccino ise süt ve süt köpüğüyle hazırlanan bir kahve türüdür. Espressodan hafiftir. Latteden daha serttir.
Kahveyi genel olarak üç ana bölgede değerlendirdiğimizde, çiçeksi aromalara sahip olan Afrika'dan gelen kahveler daha yumuşak içimlidir. Orta içim derecesine sahip olan kahveler ise Güney Amerika'dan, özellikle Brezilya ve Kolombiya'dan gelen kahvelerdir.
Kahve tesirini tam gösteremez ve vücut birçok yapay-zararlı madde almış olur. Bu yüzden sabah kahvesi tercih ederken çekirdekten çekilmiş doğal kahveler tercih edilmelidir. Filtre kahve, espresso gibi kahve türleri makine yahut french press gibi aletler yardımıyla demleme yöntemiyle hazırlanır.
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ? Starbucks® Signature Espresso Roast, 1984'ten beri Starbucks® içeceklerinin temelini oluşturuyor. Starbucks® harika bir bardak kahve için yalnızca %100 arabica kahve çekirdeklerini kullanır.
Kişiden kişiye göre de farklı kahve sertliği tercih edilebilir. Espresso kahvesi sert gelen fakat latte kahve yumuşak gelen kişiler için Cappuccino kahvesi tam karardır. Cappuccino kahvesi espresso kahvesine göre son derece yumuşak bir seçim olmak ile beraber latte kahve çeşidine nazaran serttir.
Kolombiya için dünya çapında en meşhur kahve üreticisi ülke diyebiliriz. 1980–2010 yılları arasında sıcaklığın artmasına bağlı iklim değişikliği sonucunda kendilerine has çekirdeklerin üretimi düştü ve uzun süre Brezilya'nın arkasında 2. olarak korudukları unvanlarını Vietnam'a kaptırdılar.
Bu doğrultuda türlerine göre de kafein miktarı yüksek olan kahve olarak espresso öne çıkmaktadır. Espresso bilindiği gibi küçük fincanda, genelde fincanın yarısı doldurulacak şekilde içilmektedir. Espresso'yu tercih ettiğinizde yüksek miktarda kafein alma durumunuz daha yüksek olmaktadır.
CAPPUCINO. Cappucino için latteyle beraber en meşhur iki espresso bazlı içecekten biri diyebiliriz. Bir shot espressoya süt eklenerek yapılır. En büyük özelliği köpüklü olmasıdır, bu yüzden sütten elde edilen köpüğü olmazsa olmazıdır.
Buzlu mocha, soğuk bir o kadar da yumuşak kahveyi sevenler için, tatlı-sert bir kahvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri