Rodaj ve bizote işlemleri ayna (cam) kenarının elmas taşlarla tıraşlanmasıdır. Bu tıraşlama sırasında, aynanın boya, bakır ve gümüş tabakalarında mikro çatlaklar oluşmaktadır. Uygun taş kullanılmadığı ve taşın bağlı olduğu motorun devir sayısı düşük olduğu durumlarda bu çatlaklar büyümektedir.
Rodaj Nedir? Rodaj; kelime olarak "alıştırma" anlamına gelir. Özgün hali "rodage" olan bu kelime dilimize Fransızcadan geçmiş. Teknik olarak otomobil motoru ve ona bağlı çalışan tüm hareketli parçaların birbiriyle uyum sağlamasını ve sürtünme sebebiyle oluşabilecek aşınmaların önlenmesini ifade eder.
Rodaj cam kenar ve köşe keskinliğinin alınması ve pürüzsüzleştirilmesi ve parlatılması işlemidir. Alcam, Rodaj İşlem Merkezlerinde düz pahlı rodaj ve balık sırtı (C) rodaj çeşitlerini gerçekleştirmektedir.
Takı yüzeyinin bir kısmının ya da tamamının radyum eriyiği ile kaplanması işlemine rodajlama denir. Rodajlama işlemi iki şekilde yapılabilir. Ürünün tamamı rodajlanacak ise genel rodaj yöntemi uygulanır.
Rodajlı akvaryumlar camın el ile temas edecek kısımlarının traşlanması anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Elbetteki akvaryum olur ama camın kalınlığını yazarsanız en fazla kaç litrelik akvaryum yapabilirsiniz diye fikir verebiliriz. Camın kalınlığı önemli uygun sikon kullandıkdan sonra sorun yok. saygılar...
#temperlicam - YouTube. Cam Rodaj ne demek? RODAJ. Cam kenarlarının ve köşelerinin perdahlanması işlemidir.
Rodajda motoru zorlamak veya rodaj yapmamak motosikletin performansını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca, rodajı iyi yapılmamış motor daha sonra beklenen performansı gösteremez. Bu durumlar motosikletinizin performansını düşürebileceği gibi ömrünü de kısaltabilir.
Motor rodaj süresi ne kadar olmalıdır? Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor. Ancak uzmanlar, motor rodaj dönemi için özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometre olması gerektiğini söylüyor.
Motor içerisinde yer alan birçok parça, metal gibi sert materyallerden elde edilmektedir. Piston gibi parçalar daima birbirleriyle temas etmektedir. Bu temas sırasında tam olarak uyumlu olmayan parçalar da hasar yaratabilmektedir. Temasın hasar oluşturmaması için rodaj yapılması gerekir.
Cam için en doğru tanımlama ise şu olacaktır; cam çok yoğun, ağdalı veya dondurulmuş bir sıvıdır. Sıvı diyoruz çünkü burada karşımıza kimyasal bazı detaylar çıkıyor. Camın kimyasal yapısı katılardaki gibi kristalize olmadığı için sıvı gibi davranır.
Sonradan takılan camlar ile orjinal camlar sadece renk farkı yok ise üzerindeki yazılardan ayırt edilebilir. O kayma problemi yan camlarda alttan kılavuz boşluğu, aparatı ve ya deliği olur... Yan sanayilerde bu olmaz bu yüzden motor kaçırır... İyi bir oto camcı camda gerekli değişiklikleri yaparak halledecektir.
Fırından cam ustası tarafından alınan harman, özel olarak hazırlanmış dökme kalıplara çubuk yardımıyla üflenir. Ergimiş cam, kalıbın merkezine üflenerek üfleme tekniğiyle şişirilerek kalıptaki desen elde edilir. Camın sıcakken şekillenebilme özelliği, bu malzemeyle çalışanlara ustalıklarını sergileme imkanı tanımıştır.
Arabayı çalıştırdıktan sonra 30-60 saniye kadar bekleyerek motorun ısınmasını sağlayabilirsiniz. 1000-1500 kilometrelik ideal rodaj süresi tamamladıktan sonra aracı yüksek devir ve hızlarda kullanmaya başlayabilirsiniz.
Aynı zamanda aracın 3000 devir üzerine çıkmaması da tavsiyeler arasındadır. Frene bağlı olan diskler ve diğer aktarma ekipmanlarının ömrünü uzatmak mümkündür. Bunun için ilk 1000 kilometre boyunca rodaj yapılmalıdır. Bu süre içerisinde özellikle ani fren yapmaktan kaçınmak gerekir.
Rodaj süresince motoru yüksek devirlerde çalıştırarak zorlamamak, ani hız değişiklikleri yapmamak, ani fren yapmaktan kaçınmak, kaliteli yakıt kullanmak öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Motor rodajı sürecinde, otomobilinizi çalıştırdıktan sonra 30 saniye kadar beklemeniz ve ardından harekete geçmeniz önemlidir. Özellikle ilk 2000 kilometrelik yolculuklarda, sürüş hızınızı sabit tutmamak da doğru rodaj nedir sorusunun önemli yanıtlarından biri.
Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez. Uzun yolculuklar, genellikle motorun uzun süreler boyunca yüksek hızlarda çalışmasını gerektirir. Bu da motorun aşırı ısınmasına ve parçaların hızla aşınmasına neden olabilir.
-Motosikleti azami olarak ilk 300-500 KM arası zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde.
ilk alır almaz disk bile aşınmadığından fren performansının düşük olduğunu görürsün. motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
Rodaj süreci tamamlandığında, motorun performansı büyük ölçüde artıyor. Piston halkaları, valfler ve diğer motor parçaları arasındaki uyum iyileşiyor ve sürtünme azalıyor. Bu özellik ise motorun daha fazla güç üretebilmesi, daha hızlı tepki verebilmesi ve daha iyi yakıt verimliliği sağlaması anlamına geliyor.
Az bulunan beyaz-gümüş renkte ve platin grubuna aittir. Alaşımlarda platinle birlikte katalizör olarak kullanılır. Kıymetli metaller arasında dünyada en pahalı olanıdır.
Cam kenarlarının ve köşelerinin perdahlanması işlemidir. Cam kenarlarının ve köşelerinin keskinliğinin alınması işlemine bant rodaj, 90° ve 45° eğimlerle perdahlanması işlemine düz rodaj, yay biçiminde perdahlanması işlemine ise balık sırtı veya C rodaj, kademeli olarak rodajlanmasına ise profil rodaj denir.
Standart camlardan farklı olan lamine camlar, en az iki cam plakasından oluşur. İki cam plaka arasında ise polivinil butiral (PVB) tabaka yerleştirilir. Bu tabakalar ısı ve basınç altında preslenerek lamine cam haline getirilir. Ayrıca lamine camlar, güvenlik camları olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri