Röportajın yapısına daima öznellik hakimdir.
Röportaj yazısı, öznel bir tür olmasına karşın, gazetecinin istediği gibi yorum yapabileceği bir alan da değildir.
Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türüdür. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede 'toplamak', 'getirmek' anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır.
- Bir konu hakkında röportaj verilebilmesi için gerçek anlamda belgesi ve kabul edilebilir kanıtlarının olması gerekmektedir. - Araştırma, inceleme, daha önceden oluşturulan belgelere dayandırılması gerekmektedir. - Röportaj veren kişinin konu ile arasında birinci dereceden bağının olması çok önemlidir.
RÖPORTAJIN ÖZELLİKLERİ
* Toplumsal, sanatsal olay ya da olgular işlenir. *Röportajlarda; birden fazla kişiye yöneltilen soru, araştırma ve gözlemler yer alır. fotoğraf, belge ve filmlere yer verilir. * Röportajı gerçekleştiren kişinin o konu veya yer ile ilgili kişisel düşünceleri de yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
Röportajcının amacı, konuyu çarpıtmadan belgesel olarak okuyucuya/izleyiciye sunmak, okuyucuyu/izleyiciyi konunun içinde yaşat- mak, kamuoyunu aydınlatmaktır (www.sanalda 1 numara.com).
Şiir, roman, hikâye, masal, fabl ve tiyatro sanatsal metinlerdir. Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, söyleşi, haber yazıları, fikra, deneme, makale, eleştiri, röportaj, söylev ve mülakat öğretici metinlerdir.
Mülakat veya görüşme, soru ve cevap şeklinde yapılan bir sözlü anlatım türüdür.
Eşyayı Konu Alan Röportaj: Yazar bir eşya hakkında detaylıca araştırma yapmalı ve o eşyayı tüm açılarıyla ele almalıdır. Açıklayıcı ve betimleyici anlatım özelliklerinin sıkça kullanıldığı bir röportaj türüdür. Amaç o eşya hakkında insanları bilgilendirmektir.
Röportajın yapısına daima öznellik hakimdir. Bu öznellik, bütünüyle gerçeklere odaklı basit (sade, kuru, çıplak) haberin ve de hemen hemen aynı derecede yalın biçimlendirilmiş karmaşık haberin (renkli haber) aksine, aranan ve de beklenen bir özelliktir.
Söyleşide soru önemliyken, röportajda önemli olan tanıklıktır. Söyleşide soru ve yanıtları vardır. Buna karşılık röportajda izlenimler, betimlemeler ve öznel anlatımlar söz konusudur.
Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. 1 1918'de yayımladığı Diyorlar ki adlı eseriyle Türk edebiyatında edebî röportaj türünün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Gerçekliği kanıtlanabilir anlatım türüdür. Göreceli olmayan ve farklı şekilde yorumlanabilen anlatım şekli değildir. Objektif olarak bilinir. Anlatılan konu her zaman doğrulanabilir ve kanıtlanabilir.
Nesnel, "nesneye ait, tarafsız ve ispatlanabilen durum veya yargı" gibi anlamlar taşır. NESNEL NE ANLAMA GELİR? Nesnel, kişiye göre değişmeyen, herkesçe onaylanan ve kanıtlanabilen yargılara denir. Nesnel yargı bildiren cümleler öznenin dışında gerçekleşir ve öznelin tam zıttıdır.
A) AÇIKLAYICI ÖYKÜLEME
Bu öyküleme türünün amacı, gerçek bir olayı anlatarak okuyucuya bilgi vermektir. Açıklayıcı öykülemede sanat amacı ön planda değildir. Anı, gezi yazısı, yaşamöyküsü (biyografi), tarih gibi yazı türlerinde bu anlatım biçimine yer verilir.
Sempozyumlar, diğer konuşma türlerine göre daha bilimsel ve ciddi bir hava içinde geçer. Sempozyumda yapılan konuşma metinlerine bildiri (tebliğ) denir. Yapılan konuşmaya ise bildiri sunma (tebliğ sunma) adı verilir. Sempozyum bildirilerinin, akademik hayatta ayrı bir bilimsel değeri vardır.
İngilizce kökenli bir sözcük olan röportaj, orijinal dilinde ''reportage'' şeklinde yazılır. Türkçede ise bu kelimenin doğru yazımı ''röportaj'' şeklindedir. Örnek Cümleler: 1- Ünlü müzisyen ile gerçekleştireceğim röportaj için çok heyecanlıyım.
1) Açıklayıcı röportaj: Haber kaynağının uzmanı olduğu konu hakkında yapılan röportajdır. Olayın ne anlama geldiği, etkileri, nedenleri ve olası sonuçları üzerine açıklama yapmasını sağlayacak sorular yönetilir.
Röportaj Türleri / Uzunluk ve Kısalık Bakımından Röportajlar 1) Tek Röportaj: Belirli bir konuyu ele alan ve tek bir yazı çerçevesinde sunulan röportajlara tek röportaj denilir.
Edebi metinler kendi içerisinde nazım ve nesir olarak ikiye ayrılır. Düz yazı ve mensur eser olarak bilinen nesirler de iki ana başlıkta toplanır. Düşünce yazıları makale, deneme, fıkra, söyleşi ve eleştirilerden oluşur. Roman, öykü, tiyatro ve masal gibi eserler ise olay yazılarının alt türüdür.
Anlatmaya bağlı edebi metinler; olay ya da durum çevresinde gerçekleşen yer, zaman ve kişilerin belirtilip olayların bir düzen içerisinde okuyuculara aktarıldığı edebi metinlerdir. Bunlar; destan, masal, halk hikayesi, manzum hikaye, mesnevi, roman, hikaye şeklindedir.
Kurmaca metinlerde anlatılmak istenen konular dolaylı bir dille anlatılmaktadır. Yani okuyucuya mesaj doğrudan bir yol ile verilmemektedir. Bu metinlerde sonda okuyucuların kendi yorumlarını yapması istenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri