Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Rotary valf, granül ya da toz halindeki malzemenin silo gibi toz toplama ünitelerinden boşaltılmasını sağlayan ve akışını kontrol eden bir bileşendir. Bu bileşen genellikle silo ya da bunker altındaki malzemenin pnömatik nakil hattına kontrollü bir şekilde verilmesi amacıyla kullanılır.
Hava kilidi – rotay valve dönen rotorların arasında yerçekimi ile katı akışkanı aşağıya indirirken, rotor kanatları arasından havanın geçmesini çift yönlü olarak engeller. Böylece ayrışma yada karıştırma işlemi gerçekleşir. Kısaca aynı ekipman hem karıştırma yaparken, hem de ayrıştırma yapabilir.
Valfler silindir içindeki pistonun hareket etmesini sağlayan bir düzenektir. Bu işlemin gerçekleşmesi için de yakıtın silindir içerisine girmesini sağlamaktadır. Bunun yanında silindir. İçindeki gazın da dışarı atılmasını sağlamaktadır.
Valfler,hidrolik sistemlerdeki sıvının basıncını, yönünü ve debisini kontrol eder. Hidrolik sistemlerde akışkanın basıncını ayarlamak, yolunu açıp kapamak, yönünü kontrol etmek için kullanılan devre elemanlarıdır. Hidrolik sisteme gönderilen basınç oranı valfler yardımı ile ayarlanır.
İlgili 29 soru bulundu
• 3/2 Yön kontrol valfleri
Şartlandırıcı girişlerinde, tek etkili silindirlerin çalıştırılmasında vb. yerlerde kullanılır. Giriş ve çıkışları değiştirilerek normalde açık ya da normalde kapalı olarak kullanılabilir.
Valf olarak da bilinen supaplar motorun yanma odasına gönderilen hava ve yakıtın girişinden sorumlu parçalara deniyor. Pistonların silindir içindeki aşağı ve yukarı yönlü hareketine bağlı olarak açılıp kapanan bu parçalar aynı zamanda egzoz gazının tahliyesini de sağlıyor.
Hidrolik valfler, bir hidrolik devre içindeki hidrolik akışkan akışını manipüle etmek için kullanılır ve mekanik veya elektronik olarak etkinleştirilir. Yön Kontrol Vanaları, hidrolik sistemlerde en sık kullanılan vanalardır.
Valf kelimesinin sözlükteki karşılığı ise vanadır. Sıvı ya da gaz halindeki akışkanın kontrolünü sağlamak üzere açılan ya da kapatılan veya kontrollü bir akışa olanak sağlayan basit bir düzenek olarak nitelenebilecek valfler, oynadıkları rol bakımındansa oldukça önemli bir bileşendir.
BASINÇ ENDİŞELERİ Basınç sorunları, sisteminizde sıvı akışının olmamasına neden olabilir. Sisteminizde sıvı akışının olmaması nedeniyle basınç düşüşü meydana gelebilir, bu da daha yüksek çalışma sıcaklıklarına ve aşırı ısınmaya neden olur.
4 sübap olması motorun hava emiş ve egzos çıkış işlemleri sırasında daha az güç kaybetmesini sağlar. Bunu boş şırıngaya hava çekmeye benzetebiliriz. Şırınganın girişi ne kadar dar olursa çekerken oluşan vakum daha fazla olur ve çekmeye karşı daha fazla direnç gösterir.
Motor kaputunu açtığınızda kendini gösterir zaten kaput içi boştur ve manifold çıkışı kısa ve küçüktür. 16 valf lerde motor kaputu içi dolu olur. manifold çıkışları uzun.
Valf arızalanırsa ve vakum kaçağı meydana gelirse aracın çalışması zorlaşabilir. Vakum kaçağı motorun içine emilmeyen havanın girmesini sağlar. Bu durum hava / yakıt oranını bozarak performans sorunlarına neden olabilir.
Normal olarak bir silindirde emme ve egzoz subabı olmak üzere 2 subab bulunmaktadır. Toplam olarak dört silindirli bir aracı göz önünde tutarsak toplam 8 subab olması gereklidir. Yani araç 8 valve olarak adlandırılır.
Üç yollu vana, merkezi ısıtma sistemlerinde yönlendirme ve karıştırma vanası olarak kullanılır. Kazan, kombi veya boyler tesisatında sistemdeki akışkanın (suyun) sıcaklığını ayarlar. Karışım amacıyla kullanıldığında, iki farklı sıcaklıktaki devrelerden gelen su, vanada karışır ve karışım sıcaklığı ile vanadan çıkar.
Çek valf, çek vana veya tek yönlü valf, normalde sıvı veya gaz gibi akışkanların tek yönlü geçişine izin veren mekaniksel bir kontrol valfidir. Bazı yerlerde gaz akışkanı için de kullanılır. İşletme emniyeti yüksektir ve duruma göre komplike armatürlerin yerine geçebilirler.
Hidrolik yön denetim valfleri hidrolik yağın yönünü denetleyen devre elemanlarıdır. Bir hattın başka bir hatta bağlanmasını ya da kapanmasını denetleyebileceği gibi pompa tarafından aktarılan yağın hidrolik silindir ya da hidrolik motorun hatlarına yönlendirerek aktüatörlerin hareketlerini denetleyebilmemizi sağlar.
Yanma işlemi düzgün gerçekleşmediğinde veya yanma odasında aşırı basınç meydana geldiğinde valfler zarar görür. Örneğin, yanma odasındaki yüksek sıcaklık veya aşırı zengin veya fakir bir yakıt-hava karışımı, valf yüzeylerinde erozyona veya valf yanmasına neden olabilir.
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
Genel olarak 4 silindirli bir motor 8 valf ise 1 egzoz 1 emme subabı bulunuyor. 16v ise iki katına çıkıyor bu rakam. Valf sayısı arttıkça motorun içerisine alabileceği hava ve tahliye edebileceği egzoz gazı artıyor ancak bunu düşük hızlarda doldurması da bir o kadar zorlaşıyor.
Kaç valf olduğu ruhsatta yazar.
Eğer silindir başına bir emme ve iki egsoz subabı varsa ve yine 4 silindirli bir motor varsa bu 12 subaplı bir motordur. 16 subaplı 4 silindirli motorlarda ise silindir başına 2 emme ve 2 de egsoz subabı vardır. Yani bu motorlar daha rahat nefes alır ve daha rahat nefes verir.
16v in 8v e göre verimli olduğu ancak kağıt üstünde maksimum devirlerdeki beygir ve tork için geçerlidir. 8v in tork dağılımı daha düzgün ve eşittir çogu zaman ve kullanımı bu nedenle daha kolaydır. Örneğin, aynı hacimli 16v motor eşdeğeri 8v liden daha fazla torkve güç üretir ama 5500de üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri