Keşfedilen madenin çıkarılması o gün için o ülkenin ekonomisi için gerekliyse, yerin üstündeki arsa/tarla sahibi ile güncel değerler üzerinden sulh yoluyla anlaşmaya gidilerek arazisi maden üreticisi tarafından satın alınabilir, anlaşmazlık sağlanması halinde kamu yararı doğrultusunda arazi kamulaştırılabilir.
Madenler, kimin arazisinde bulu nursa bulunsun, Devlete ait sayılır. Devlete, madenleri topluma en ya rarlı şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla bir takım yetkiler tanın mıştır. Devlet, bu yetkisine dayana rak madenlerin işletilmesi için özel kişilere imtiyaz verebileceği gibi, madenleri kendi de işletebilir.
Grup madenlerden %4 oranında, alınır. Madenin hiç faaliyeti olmasa dahi eğer işletme izni var ise her yıl en az ruhsat bedeli kadar devlet hakkı alınır. Ancak, kaynak tuzlaları, lületaşı ve oltutaşı için düzenlenen ruhsatlardan alınacak Devlet hakkında bu şart aranmaz.
Devlet Hakkı : (Değişik:14/2/2019-7164/5 md.)
Maden istihracı ile sağlanacak gelirden Devlet payına düşen ve ödeme yükümlülüğü ruhsat sahibine ait olan kısım. Kritik Cevher Stokları : Ekonominin buhranlı dönemleri geçiştirebilmesi için gerekli ekonomik büyüklükteki cevher stokları.
İhaleler il özel idaresinin tabi olduğu mevzuata göre yapılır. Bu madenlerin ihale bedeli il özel idarelerinin hesabına yatırılır. Özel mülkiyet içerisinde bulunan I (a) Grubu maden sahaları ihale edilemez. Mülkiyet sahibinin kendi mülkiyeti üzerinde ruhsat talep etmesi halinde bir bedel alınmaz.
İlgili 39 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
Maden Kanunu m.12/III hükmünde, “Genel Müdürlük genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili bedeli en geç on beş iş günü içerisinde Hazine hesabına aktarır. Tahakkuk eden ve ödenmeyen Devlet hakları 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere ilgili tahsil dairesine bildirilir.
Grup madenlere arama sertifikası almak için Genel Müdürlüğe müracaat yapılır. Müracaatın işletme talep harcı ile yapılması zorunlu olup, müracaatlarda öncelik hakkı esastır. I b ve II a Grubu müracaatlarda talep edilen alanın müsait olan kısmı müracaat tarihinde müracaat edene bildirilir.
Madencilik faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinin 121.(1). Maddesine göre, bu alanlarda yapılacak maden arama faaliyetleri sondaj, yarma, galeri gibi fiziki müdahale gerektiriyorsa, ruhsat sahibi, söz konusu faaliyetlere başlamadan yetkili il tarım müdürlüğüne başvurarak izin alması gerekir.
Madde 31 – Devlet hakkı ocak başı satış tutarı üzerinden alınır. Ocak başı satış tutarı ocaktan üretilen tüvenan cevherin bedelidir. Üretilen madenlerden alınacak Devlet hakkı, I (a) Grubu madenlerde ocak başı satış tutarının %4'üdür.
Türkiye'deki bütün madenlerin ruhsatı MİGEM'de. Bu birim de madenlere yılda en az iki kez müfettiş gönderiyor. Kendi web sitesinde, MİGEM'in görevleri arasında, madencilik alanında “Faaliyetlerin iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerine uygun yürütülmesini takip etmek” de sıralanıyor.
Hanefî fakihlerine göre katı olup eritilebilen ve dökümü yapılabilen altın, gümüş, demir, bakır gibi madenler zekâta tâbidir. Eritilmeye uygun olmayan yakut, zümrüt, mermer, kireç taşı gibi madenlerle sıvı olup katılaşmayan cıva, petrol gibi madenler ise zekâta tâbi değildir (el-Mebsûṭ, II, 211).
Devlet hakkının tamamı, her yıl haziran ayının son gününe kadar ruhsat sahibi tarafından MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) muhasebe birimi hesabına yatırılır.
Maden ruhsatları Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Maden ruhsatları 3213 sayılı maden kanununa göre 6 ana grupta aşağıdaki şekilde gruplandırılmıştır. a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
IV (a) Grubu Madenler; Kısaca endüstriyel mineraller olarak tanımlayabileceğimiz Kaolen, Bentonit, Jips, Halit vb. madenler IV (b) Grubu Madenler; Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, (…) Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
RUHSAT BEDELLERİ MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÖĞRENİLEBİLİR. 4- I (a) GRUBU MADEN (KUM-ÇAKIL) RUHSATLARI SEVK FİŞİ 2023 YILI İÇİN 1 (BİR) CİLT BEDELİ 56,25 ₺ OLARAK BELİRLENMİŞTİR. 5- I (a) GRUBU MADEN (KUM-ÇAKIL) RUHSATLARI İÇİN 2023 YILI MALİ YETERLİLİK TUTARI 1.150,341 ₺ OLARAK BELİRLENMİŞTİR.
“V. Grup madenlerde işletme ruhsatı süresi beş yıl olup bu süre uzatılabilir.” “Görünür rezervi belirlenen alanlar üzerine maden işletmeciliğine engel olacak şekilde başka grup işletme ruhsatı verilemez. Ayrı ayrı üretilmesi imkanı olmayan farklı gruptaki madenler için üst üste işletme ruhsatı verilemez.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), madenleri işletme güvenliği açısından barındırdığı tehlike büyüklüklerine göre sınıflara ayırdı. MİGEM, yılda en az bir kez denetlenmesi gereken madenleri risk büyüklüklerine göre yılda 1, 2 ve 4 kez denetlemeye başladı.
Bu izinlerin alınmasından sonra Maden İşleri Genel Müdürlüğü madenin işletmeye alınabilmesi için işletme izni vermektedir. Alınması gereken temel izinler; ÇED Belgesi, Mülkiyet İzni, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile varsa Maden İşleri Genel Müdürlüğünün kayıtlarına işlenmiş özel alanlar ile ilgili izinlerdir.
Bağlı Kuruluşlar - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Maden işçilerinin maaşlarının net rakamı belli olmamakla beraber 2023 verilerine göre ortalama 20.500 TL civarı olduğu biliniyor.
Medenî Kanun'un 632.maddesine göre; tapu siciline müstakil (bağımsız) ve daimî olarak kayıtlı bulunan aynî haklar ve madenler taşınmaz sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri