Rüçhan bir haktır. Bu hakkı kazanmak için bir yatırımcının sahip olduğu hisse senedinin mevcut ortakları bedelli sermaye artırımı yapması gerekir. Bunu yapmaları halinde katılım önceliği hakkı, yani rüçhan hakkı elde ederler. Bu hakkı hisse enstrümanına sahip olan bütün ortakların kullanma şansı bulunur.
Rüçhan hakkı kullanım süresi en az 15, en çok 60 gündür. Rüçhan hakkı kuponları, Borsa İstanbul Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı'nda alınıp satılabilmektedir.
Rüçhan hakkı elde edebilmek için bedelli sermaye artırımı öncesinde şirketin hisse senedine sahip olunması gerekir. Mevcut pay sahipleri ise elde ettikleri rüçhan haklarını belirlenen tarihler arasında satabilir ya da rüçhanlarının bedelini ödeyerek sermaye artırımına katılarak hisse senedine çevirebilir.
Rüçhan hakkınızı kullanmak için işlem yaptığınız aracı kuruma başvurabilirsiniz. Genellikle “Yatırımlar” bölümünde size tanımlanan rüçhan kuponlarını bulabilirsiniz. Bu kuponu seçtikten sonra bedelli sermaye artırımına katılabilir ve bunları hisse senedine çevirebilirsiniz.
Bu pazarda hak sahibi olan yatırımcılar, bedelli sermaye artırımına öncelikli katılma haklarını satarlar. Hakkı satın alan yatırımcı ya tekrar yeni pay alma hakkını satar ya da sermaye artırımına katılım tutarını yatırmak sureti ile bu hakkı kullanıp karşılığında pay alır.
İlgili 30 soru bulundu
Rüçhan Hakkımı Kullanmazsam Ne Olur? Yeni pay alma (rüçhan) kuponunun kullanılmaması durumunda, şirketin bedelli sermaye artırımına katılamaz, yeni çıkan hisse (pay) senetlerinden alma hakkını kaybedersin.
Türkiye'de rüçhan hakkını elde edebilmek için öncelikle Paris Sözleşmesi üyeliği bulunan ülkelerden birine bir markanın tescili için başvuruda bulunulmalıdır. Başvuru tarihini takip eden 6 ay içinde aynı markayı Türkiye'de de tescil ettirmek için yapılacak başvuruyla rüçhan hakkı doğabilir.
Rüçhan ve Sermaye Arttırımı
Eğer bedelli sermaye artırımı kararı alan bir şirketin hissesine sahipsen, Midas uygulaması içerisinde “Yatırımlarım” sayfasında hesabına tanımlanan Rüçhan kuponlarına tıklayarak, kupon detay sayfasından elindekilerini satabilirsin.
Rüçhan hakkı fiyatı genelde olduğu gibi 1 TL olarak belirlenmiş. Şirket %200 bedelli sermaye artırımı yapmak için formülü şu şekilde uygulamalıdır: 10 TL + (1 x %200)/ 1+ %200 = 4 TL yeni hisse fiyatı olur. Hesaplama sonucunda görüldüğü üzere hisse fiyatları 10 TL'den 4 TL'ye düşmektedir.
Rüçhan hakkı, sermaye artırımı yapmak isteyen ortaklara öncelik tanınmasıdır. Rüçhan hakkının en az 15, en çok 60 günlük bir süre sınırı vardır. Bu süre sınırına uyan ortaklardan yeni pay almak isteyenlere işlem sırası açılarak rüçhan hakkından yararlanmaları sağlanır.
Rüçhan hakkı, pay sahibinin anonim şirketteki pay oranının korunabilmesini sağlamak amacıyla kabul edilmiş bir pay sahipliği hakkıdır. Bu hak sayesinde pay sahibi dış kaynaklardan yapılan sermaye artırımı sonucu çıkarılacak yeni payları, pay- ları ile orantılı olarak alma hakkına sahip bulunmaktadır.
Dikkat: Rüçhan haklarının fiyatı, rüçhan hakkı kupon pazarında arz ve talebe göre belirlenir. Bu sebeple rüçhan hakkı fiyatları Pazar süresince makul değerinden sapmalar yaşayabilir.
Rüçhan fiyatı başka bir tabirle Hakkı Kullandırma Fiyatıdır. Yani mevcut ortaklar yeni hisse senetlerini kaç TL'den alacaklarını gösterir. Bu tutar genellikle 1 TL'dir.
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylık bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.
Özsermaye halleri sonucunda, şirket paylarının veya rüçhan haklarının bu düzenleme kapsamında belirtilen esaslara ve yöntemlere göre hesaplanan, ancak payların veya rüçhan haklarının işlem görebileceği en üst ve en alt fiyat limitlerinin belirlenmesine esas teşkil etmeyen fiyattır.
- Yeni pay alma hakkının (rüçhan hakkı) kullanımında, 1 lot (100 adet) pay 1,00 Türk Lirası'ndan satışa arz edilecektir.
I- RÜCHAN HAKKI KAVRAMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ A- KAVRAM: Rüçhan hakkının sözcük anlamı, öncelik hakkıdır. Anonim ortaklıkta esas sermayenin artırılması yoluna gidildiğinde mevcut pay sahiplerinin, esas sermayedeki paylarıyla orantılı olarak yeni payları almada öncelik hakkı mevcuttur.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Rüçhan hakkımı erken nereden kullanabilirim ? Rüçhan kuponlarınızı son günü beklemeden dönüştürmek isterseniz Mobil Bankacılık üzerinden “Yatırım” / “Hisse Senedi” / “Rüçhan Hakkı Kullanımı ” menüsünden yapabilirsiniz, Ayrıca kullanım bedeli ve kullanım tarihleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
Rüçhan süresi bitince ne olur? Süresi içinde gerekli bedeli yatırmayıp, aynı zamanda da rüçhan kuponunu da satmadıkları takdirde, süre bitince bir anda paraları bedelli oranında yok oluyor.
Rüçhan hakkı sermaye artırım kararı neticesinde oluşacak yeni paylara ortakların kendi sermayeleri oranında parasını ödeyip sahip olma imkanıdır.
Mutlak nitelikte bir müktesep hak sağlamayan rüçhan hakkı esas sermaye sistemini kabul eden anonim şirketlerde genel kurul, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden anonim şirketlerde ise yönetim kurulu tarafından sınırlandırılabilir veya kaldırılabilir.
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylik bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.
Genel kurulun, sermayenin artırımına ilişkin kararı ile pay sahibinin rüçhan hakkı, en az esas sermayenin yüzde altmışının olumlu oyu ile sınırlandırılabilir veya kaldırılabilir. Bu oranın esas sözleşme ile azaltılması mümkün değildir.
Öncelik hakkı olarak da bilinen rüçhan, önceden var olan bir hak nedeniyle, kişilere öncelik tanıyan hak türüdür. Rüchan hakkı, bir hakkın sıra açısından sonradan gelen haklara karşı öncelik kazanmasını sağlar. Borsa, patent, anonim şirketler gibi Ticaret Hukuku'nun konusu olan işlemlerinde sıklıkla karşılaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri