Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Karadeniz ikliminde her mevsimin yağışlı olmasında dolayı bu bölgenin yağış rejimi düzenlidir. Bu bölgede en fazla Fındık, çay, mısır ve tütün yetişir. Ayrıca kışların ılık geçmesinden dolayı dağların bakı durumuna paralel olarak güney yamaçlarda turunçgil de yetiştirilir.
Bunlar dışında Karadeniz Bölgesi'nde fındık, çay, kivi gibi besinler çok üretilir. Bu da ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Fındık, sahil şeridi boyunca yetiştirilir.
Karadeniz bölgesinde en çok ön plana çıkan ürün fındıktır ve fındık sıklıkla Giresun, Ordu ve Trabzon'da yetişir. Türkiye'de en çok fındık ihtiyacı da bu bölgelerden sağlanır. Fındıktan sonra en çok üretilen bitki çaydır ve çoğunlukla Rize'de üretilen çay, kıyı kesimlerde yetişir.
Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardırFındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır.Çay: Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır.
İlgili 18 soru bulundu
Kayısı, nispi nemin çok yüksek olduğu Karadeniz sahilleri ve kışları çok soğuk geçen Doğu Anadolu Bölgesinin bazı kesimleri dışında, Türkiye'nin hemen her yerinde yetişmektedir.
Karadeniz bölgesi ülkemizin kuzeyinde bulunan değişik kültürleri içerisinde barındıran bir yer olarak bilinmektedir. Karadeniz denilince akla gelen ilk şey hamsi olsa da, giyimden, halk oyunlarına, yöresel müziklerden, tatlılara kadar birçok güzelliği içerisinde barındırmaktadır.
Karadeniz Bölgesi
Samsun, Trabzon ve Ordu en büyük şehirler… Yöresel lezzetler olarak da balık, deniz ürünleri, pide, köfte ve mısır unuyla yapılan mıhlama gibi lezzetleri sayabiliriz. Yeşilin bin bir tonunu görebileceğin muhteşem doğa manzaraları, Karadeniz yolculuğuna ayrı bir keyif katar.
Bölge, maden kömürü, bakır, orman ve deniz ürünleri, çay, fındık, tütün, demir - çelik, keten - kenevir, pirinç, soya fasulyesi bakımından ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlar.
Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı. Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı.
Türkiye'de bu meyvenin yaygın olarak yetiştirildiği bölgeler ise Akdeniz ve Bursa'dır. Marmara bölgesinde ise Sakarya ve Çanakkale illerinde şeftali yetiştirilir. Ayrıca Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nin bazı şehirlerinde de bu yaz meyvesinin üretimine rastlanılmaktadır.
Buğday yetiştiriciliği için rakımı yüksek bölgeler ve yıllık yoğun yağış miktarına sahip alanlar uygun değildir. Örnek olarak, Karadeniz Bölgesi kıyıları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimleri verilebilir.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.
Doğal bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı nemcil ormanlar, yükseklerde sıcaklık düşüklüğüne bağlı, karışık ve iğne yapraklı ormanlardır.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Karadeniz'in meşhur yemekleri arsında neredeyse ilk sırayı alan kuymak herkes tarafından en iyi bilinen Karadeniz yemeği. Ancak yine de orjinaline uygun olarak bu yemeği yapmak oldukça zor. İyi bir kuymak yemeği yemek için Karadeniz gezisinde mutlaka yöresinde bu lezzeti tadın.
Ormanlarımızın %27sine sahip olarak 1.Sıradadır. En fazla yağış alan bölgedir. Nadasa bırakmanın en az olduğu bölgedir. Temel geçim kaynağı tarımdır.
Karadeniz'i Karadeniz yapan şehirlerimizden Trabzon, listemizin ilk durağı. Uzungöl ve Sümela Manastırı gibi ünlü mekanları ile hem yerli hem de yabancı turistleri çeken Trabzon, eşsiz manzaralara ve tertemiz bir havaya sahip.
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır. Malatya kayısısı, Avrupa Birliği tarafından coğrafi tescile sahiptir. Prunus armeniaca L türü olan kayısının hasadı temmuz ayının ortasında yapılır.
Ülkemizde ekonomik şeftali yetiştiriciliğine uygun toprak ve ekolojik koşullar mevcuttur. Birkaç ilimiz hariç diğer illerimizde şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde üretimin %49'u ve ağaç sayısının %41'i ile Marmara Bölgesi (özellikle Bursa) başta gelmektedir.
Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri