Sağlıklı ve Lezzetli Bir Seçenek Rüşeymli ekmek karışımı içerisinde yoğun bir şekilde bulunan A, E ve B vitaminleri sayesinde sağlıklı beslenme listelerinde sıkça yer verilirken mutlaka profesyonellerin de ürün listesinde yer alması gereken bir lezzet.
RUŞEYMLİ EKMEK (350 gr)
Özel amaçlı buğday unu, su, %16,5 buğday ruşeymi, gıda amaçlı buğday kepeği, gluten, ekmek mayası, tuz, peyniraltı suyu tozu, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (hemiselülaz, lipaz, alfa amilaz, glukoz oksidaz), koruyucu (kalsiyum propiyonat). Gluten, süt ve süt ürünleri içerir.
Lif içeriğinin yüksek olması sayesinde uzun süre tokluk verir, kolesterol düzeyinin düşürülmesine etkili olur, kan basıncını dengeler ve kalbi korur. Antioksidan içeriği sayesinde, yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
Rüşeym, sevilen diğer tahıllar gibi besin değeri yüksek bir besindir. Folik asit, E, A, B1, B6 vitamini kaynağıdır. Vücudun ihtiyacı olan tüm besin değerlerine sahiptir. Demir eksikliği yaşayanlar için de tercih edilmesi gereken bir kaynaktır.
Ruşeymin içerisinde buğdayın içerisinde bulunandan birkaç kat daha fazla lif bulunuyor. Bu yüzden sindirim sistemine destek oluyor. Doymamış yağ asitlerince yüksek olması nedeniyle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Belli oranlarda tüketildiği sürece tok tutuyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor.
İlgili 24 soru bulundu
- Buğday ruşeymi 8. aydan itibaren bebeklerin yiyeceklerinin içerisinde yer alabilir. Yalnız 1 yaş öncesi pişmiş tüketmek gerekir.
Ruşeymli ekmek, ruşeymin özel yöntemlerle, buğdaydan ayrıştırmasıyla elde edilen unla yapılıyor. Buğday ürünü olan ruşeym, gluten içerdiği için çölyak hastalarının ve glutene alerjisi olanların tüketmemesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Rüşeym; sağlıklı bir lif kaynağıdır, aynı zamanda folik asit, çinko ve demir gibi mineral içeriğine de sahiptir. Doymamış yağ içeriği sayesinde de, hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur. Tahıl kaselerinde, salatalarda, smoothie'lerde ve ekmeklerde, aklınıza gelebilecek pek çok tarifte kullanılabilir.
Ruşeym - Buğday Özü (+8 ay - 100 g)
Bir yaşından sonra çiğ (pişirilmeden) tüketilebilir. Raf ömrü 1 yıldır. Şeker 7,14 g (Ürüne özel olarak şeker eklenmemiştir. Bu değer diğer bileşenlerden gelen şeker miktarını gösterir.)
Siyez unu saklama konusuna değinmeden önce “Un Bozulur mu?” sorusuna bakalım: sorunun cevabı kesinlikle evet! Peki, Unun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bozulmuş ya da bayatlamış unlarla yapılan hamur işlerinin pişerken kabarmadığını ve piştikten sonra tatsız olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Bu şekilde yarım saat daha mayalandırın. İkinci mayalanma süreci bittikten sonra üzerine keskin bir bıçak yardımı ile kesikler açın, zeytinyağı sürüp keten tohumu, ay çekirdeği içi veya yulaf kepeği gibi dilediğiniz malzeme serpin. 200 derecede ısıtılmış fırında, 40-50 dakika kadar pişirin.
Bu doğrultuda, İhe Ruşeymli Ekmek kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram İhe Ruşeymli Ekmek , ortalama 67,20 kaloriye, 12,60 karbonhidrata, 2,85 proteine ve 0,57 yağ değerine sahiptir.
Ruşeymin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine rağmen insan beslenmesindeki kullanımı oldukça düşüktür. Özellikle kardiyo vasküler hastalıklar ve kansere karşı korunmada buğday rüşeymi antioksidanları oldukça faydalıdır. Bu nedenle günlük beslenmede ruşeymli tahıl ürünleri tercih edilebilir .
İçerdiği lif sayesinde tokluk hissi verir ve geç acıkmanızı sağlar. Diyet ürünleri ve unlu gıdalarda, lifli yapısından dolayı doyurucu özelliği artırır. Dokuların hasar görmesini engeller ve bu faydasından dolayı sporcuların tükettiği bir gıdadır. Kas oluşumunu hızlandırır ve bağışıklığı güçlendirir.
Buğday Ruşeymi Nedir? Buğday çekirdeğinin yenilebilir kısmı üç farklı kısım içerir: Kepek, besin dokusu ve tohum, rüşeym veya embriyo olarak adlandırılan tohumun kalbi olan bölüm. Buğday rüşeymi buğday tanesinin en alt bölümünde bulunan embriyodur. 1 ton buğdaydan sadece bir kilogram kadar rüşeym çıkmaktadır.
Buğday tanesinin alt kısmındaki embriyo olarak tanımlayabiliriz. Bir başka deyişle buğdayın özüdür çünkü tohumun çimlenmesini ve dolayısıyla da çoğalmasını sağlar. 1 ton buğdaydan yalnızca 1 kg ruşeym elde edilebildiğinden, oldukça da değerli bir besindir.
Ruşeym, susam bitkisinin küçük, sarımsı renkli tohumlarıdır. Susam bitkisi, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişir ve dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılan bir yağlı tohumdur. Ruşeym, sağlıklı yağlar, proteinler, lifler, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir gıdadır.
Organik Buğday Ruşeymi Nedir? Buğdayın hayat kaynağı olan organik buğday ruşeymi, buğdayların en tepesinde bulunur. Buğdayın en üstünde embriyo olarak adlandırılan tohumun üremesi ve çimlenmesini sağlayan kısım olan buğday ruşeymine bu sebeple buğdayın hayat kaynağı diyoruz.
Dolayısıyla ruşeymin içinde bulunan yağlar, tam buğday ununun ömrünü kısaltır. Bu yüzden içinde ruşeym barındıran tam buğday unlarının raf ömürleri çok kısadır ve satın alındıktan sonra buzdolabında saklanması gerekmektedir. Taş değirmen unlarının raf ömürleri 2-3 aydır. Buzdolabında bu süre 5-6 aya çıkabilir.
▪
İsteğe göre ruşeym, lapa ocaktan alınmadan 2 dk önce eklenip bir miktar pişirilerek de servis edilebilir.
8 aydan büyük bebekler bizim gibi çorbaya ruşeym de ilave edebilirler.
Ruşeym, buğday tanelerinin kesilerek açıldığında yeni bir bitkiye dönüşen kısmıdır. Buğday beyaz un formuna getirilirken, kepek ve ruşeym çıkarılır. Ruşeym, buğday tanelerinin en sağlıklı bölümüdür. Ruşeym küçük boyuta sahiptir ve buğday tanelerinin yaklaşık %3'ünü oluşturmaktadır.
Ruşeymli Tarhana (8.
Tarhana 1,5 çay bardağı su ile tercihen 5-10 dk bekletilir. Sulu tarhana, rüşeym ve zeytinyağı tencereye alınır. Hafif ateşte karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra 2 dk daha pişirilerek nane ilavesiyle bebeğe afiyetle yedirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri