Bu gezilerimiz devam edecek" dedi. Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
Dünyada sofralık zeytin üreten önemli ülkeler İspanya, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Fas, Yunanistan ve İtalya'dır. Dünya sofralık zeytin üretiminde İspanya % 30, Türkiye % 13, Suriye % 12, Mısır ve Yunanistan % 6, İtalya ve Arjantin'in % 4, diğer ülkelerin % 25 pay aldığı görülmektedir.
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler.
İlgili 42 soru bulundu
Tür, tüm Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika, Güney Afrika, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilir.
Geçen ay Guinness tarafından onaylandı, Suudi Arabistan bu sayede zeytin konusunda bir dünya rekortmeni oldu. Rekorun sahibi The National Agriculture Development Company (NADAC) Suudi Arabistan'ın kuzeyinde zeytin konusunda çok önemli yatırımlar yapıyor yıllardır. NADAC, Al Jouf'da 2007'den bu yana zeytin yetiştiriyor.
Azebaycan' da zeytin üretimi ve tüketimi hemen hemen birbirine denktir. Buna rağmen Suriye ve Türkiye'den bir miktar ithalat yapar. İlginç olan, ülke topraklarında bakımı yapılmayan zeytin ağaçlarının, bakımı yapılan zeytin ağaçlarından çok daha fazla olmasıdır.
Sınıfında en iyi üç ödül ve 66 Altın Ödülleri NYIOOC World Olive Oil Competition Yine İspanya'yı dünyanın en kaliteli yüksek kaliteli zeytinyağı üreticileri arasında onaylıyor.
zeytin ağacının bir alt türü. güney africa, orta doğunun bir bölümü, çin ve hindistan'da yetişir. afrika zeytini, yabani zeytin, demir ağacı, hint zeytini gibi isimlerle anılır. zeytin benzeri küçük meyveleri vardır.
Zeytin (Olea europaea) poleni, mevsimsel solunum yolu alerjisinin başlıca nedenidir. Zeytin ağacının tozlaşma mevsimi, Mayıs ayının başından Haziran ayı sonuna kadar iki ay sürer. Zeytin ağaçlarının ürettiği polen, ağaç üzerindeki çiçeklerden gelen bir toz türü olduğu için kolaylıkla tanınabilir.
Zeytinyağı üretimi; Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beş ülke içinde yer almaktadır. 2020 yılında 867 bin ton yağlık zeytin çeşitli şekillerde işlenerek yaklaşık 173 bin ton zeytinyağı elde edilmiştir. En çok yağlık zeytin üreten üç il sırasıyla Aydın Balıkesir ve Muğla'dır.
İran'daki ana zeytin üretim alanları Fars, Kerman, Hormozgan, Sistan-Baluchestan, Qazvin, Gilan, Golestan ve Zanjan olarak belirtiliyor. İran'da kişi başına zeytin tüketimi yıllık 180 gram oldu.
“Küresel zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 15.2'sini gerçekleştirdiğimize takılmayın. Zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beşe girdiğimizi hiç söylemeyin” Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Almanya'nın topraklarında neredeyse hiç zeytin yetişmemesine rağmen zeytinyağını Türkiye'den daha ucuza tükettiğini yazdı.
Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır. Trilye zeytini her ne kadar lezzetli ve yağ oranı yüksek olsa da yetiştirme tarzı çok önemlidir.
Gürcistan ile Azerbaycan sınırında Mingicevir Su Anbarı var. Kura üzerinde Şemkir Su Ambarı'da zeytin deneme alanına çok yakın. Bölgedeki zeytin yetiştiriciliği başarılı olursa, kısa zamanda Azerbaycan'ın nar üretim bölgesi olan Gence, Şamaği ve çevresine de yayılacaktır.
Hatırlatmak gerekirki Özbekistan'ın iklimi zeytin yetiştirmeye uygun olmayışından dolayı daha önce zeytin yetiştirme projesi gerçekleştirilmemiştir. Bu proje Özbekistan tarımında ilk ve yeni bir uygulama olacaktır.
Çünkü hemen yurtdışına satılır. Yukardaki linkte de gördüğünüz üzere Dünyanın en iyi zeytinyağı İtalyanın Galda gölü kıyısında Bonomelli ailesi tarafından 1950 yılından beri Drizzar türü zeytinden ürettikleri zeytinyağıdır.
Batı Şeria'da zeytinin kilogramının 10-15 dolar arasında değiştiğini belirten Ebu Ali, Velece ve Beyt Cala beldelerinde üretilen zeytin ve zeytinyağının, Filistin'de üretilen en kaliteli zeytinyağı olduğunu ve buralarda üretilen zeytinin ise yaklaşık 20 dolara satıldığını belirtti.
Zeytin ağaçları sıcak bir iklime sahip olan bölgelerde yetişmektedir. Bu nedenle soğuk iklime sahip olan bölgelerde zeytin ağaçları yetişemez. Ayrıca toprak çeşitliliği zeytin ağacı için önemli değildir.
Ayrıca, farklı bölgelerde yetişen tarım ürünleri de gerek ticaret gerekse panayırlar yoluyla Mekke ve Medine'ye gelmekteydi. Hurmanın yanında muz, üzüm, kahve, ayva, incir, portakal, dut, badem, kayısı, karpuz, çavdar, sütleğen, sinameki(6) ve pirinç(7) gibi farklı meyve ve sebzelerin yetiştirildiği söylenmektedir.
Türkiye'nin son üç yıllık ihracat rakamlarına bakıldığında yıldan yıla artış gözlenmekte olup, 2018 yılında 115,6 milyon dolar olan zeytin ihracatı 2019 yılında %12 artışla 129 milyon dolar ve 2020 yılında % 1 artışla 130 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Ege Bölgesi`nde Manisa ilinin Akhisar ilçesi 12 milyon adet zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumundadır.
O proje 440 bin leva tutarındaki Kırcaali ve Krumovgrad bölgelerinde zeytin yetiştirmek için Bulgaristan'da bir pilot projenin parçasıydı. O zaman zeytin fidanı dikiminden üç yıl sonra meyve veriminin % 75'e ulaşarak, bir dönümden en az 2 bin kilogram zeytin elde edilmesi bekleniyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri