Yağmur olmasa rüzgar ne yapabilir ki? Yağmur yağarken rüzğar durur, rüzgar eserken yağmur yağmamaya çalışır.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
Gırcı gırcı (Silifke-İçel), imez imez (Silifke-İçel), pesen pesen (Uluborlu-Isparta), ziğim ziğim (Senirkent-Isparta) ikilemeleri de yağmurun yavaş yavaş yağmasını ifade eden tabirlerdir. Çile- ~ çiğse- gibi “hafif, ince, çok az” yağmuru ifade eden başka fiil kökleri de vardır.
Bunların genellikle insanlara depresif hissettirdiği düşünülür. Oysa tam tersi, kapalı havayı seven, yağmur yağmasını sevinçle karşılayanlar da var. Onlar 'pluviofil'ler... Yağmur yağdığında mutlu olan ve huzur bulanlar için kullanılan bir terim bu...
İlgili 36 soru bulundu
Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumda olanı, yağar, yağış, baran, bereket, rahmet. Çokluk, bolluk.
Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Çoğunlukla birkaç saati aşmaz ancak önemli bir miktar bırakır. Koşullar uygun ise dolu da vuku bulabilir.
Bu tip hava modellerini incelediğimizde 2023-2024 kış aylarının oldukça soğuk geçebileceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu. 2021 yılında leyleklerin 16 Ağustos'ta Avrupa'dan güneye erken göç ettiğini söyleyen Bozyurt, kış aylarında benzer bir soğuk hava dalgasının Türkiye'de tekrar yaşanabileceğini belirtti.
SICAKLAR NE ZAMAN BİTECEK?Eyyam-I Bahur'un 6 Ağustos'a kadar sürmesi beklenirken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu sözlerle sıcakların biteceği tarihi işaret etti.
Hem 17. hem de 19. yüzyılın başlarında düzenli olarak kendisini gösterdi. La Nina, Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bandındaki okyanus sıcaklıklarındaki değişikliklerin bir sonucu olarak birkaç yılda bir meydana gelen karmaşık bir hava durumu modelidir.
Sağanak yağışı diğer yağış şekillerinden ayıran özellikler; süresinin kısa olması, yağışın ani başlayıp ani bitmesi, yağış yoğunluğunun ani değişimi ve gökyüzünün görüntüsünün hızlı değişimidir. Rasat ve METAR'larda "SH" ile rapor edilir.
TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Yağmur ismi çok sık düşen ve gelen şey anlamı taşımaktadır. Bunun yanı sıra hava yüzeyinde bulunan su buharının soğuk tabaka kütlelerinde yoğunlaşıp yeryüzüne düşen sıvı yağışlara da yağmur denir.
Bulutlarda yeterli damlacıklar birbirine yapışırsa, büyük ve ağır olurlar ve yerçekimi kuvveti ile dünyaya doğru çekilirler. Su damlalarının bulutlardan düştüğü haline yağmur denir. Bazen damlacıklar yere düşmeden önce donar ve dolu, karla karışık yağmur yada kar olur!
Eğer yağmur yağmazsa, birçok olumsuz etki oluşabilir. Özellikle kurak iklimlerde yağmurun olmaması, tarım ve bitki örtüsü için büyük bir sorun teşkil edebilir. Ayrıca, su kaynakları da kuruyabilir veya azalabilir. Bu, içme suyu ve endüstriyel su kaynakları gibi hayati kaynakların azalmasına neden olabilir.
Bulutlar çok küçük su damlacıklarından oluşur. Soğuk bir hava tabakasına rastlayınca ısı kaybettikleri için bulutlardan yoğuşma çoğalır. Yoğuşma ile ağırlaşan su damlacıkları yer yüzüne doğru düşmeye başlar. Buna yağmur denir.
Denize yağışlardan sonra 48 saat girilmemesinin nedeni; aşırı yağışlarda kanalizasyonların taşması, fabrika, çiftlik gibi alanlardaki gübre vb. kimyasalların yıkanarak yağmur sularıyla birlikte denize taşınmasıdır.
Yağmur damlası su buharına dönüşürken ısı emer. Su buharı yağmur damlasına, yağmur damlası ise buz parçası haline gelirken ise dışarıya ısı yayar. Gizil ısı değeri ortamın sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir.
Atmosferdeki su buharı toz parçacıkları üzerine yoğunlaşarak yağmur damlalarını oluşturur. Atmosferdeki su buharı toz parçacıkları üzerine yoğunlaşarak yağmur damlalarını oluşturur. Damlalar büyüdükçe suyun yüzey gerilimi nedeniyle küresel bir şekil almaya başlar.
Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu Cumulonimbus (Cb) bulutundan düşer, kısa sürede sağnak şeklinde yağar ve fazla su bırakır. Soğuk hava kütlesinin, sıcak havanın yerini almaya çalıştığı anda, genellikle sağnak hattı boyunca meydana gelir.
Yaz fırtınaları nasıl oluşur
Hava ısıtıldığında ve sıcaklığı arttığında, daha hafif olduğu ve basınç altında genişlediği için yükselme eğilimindedir. Yükseklere çıkan bu sıcak buhar, soğuk hava kütlesi ile temas eder. Bu sıcaklık zıtlığı, sıcağın hızla su damlalarına dönüşmesine neden olur.
Türkiye'de Yağmur ismini kullanan 145.782 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Yağmur ismini kullanan 27.978 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Yağmur ismini kullanan 9.884 kişi bulunmaktadır.
Yağmurun yağması => Kudret sıfatıyla ilişkilidir.
Çünkü Allah'ın her şeye gücü yeter.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Sıcak hava akımının bir aşağı bir yukarı sürüklenmesi ile su damlacıkları daha büyük buz parçaları haline gelir. Ve ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Geceleri dolu nadir görülür çünkü hava sıcaklığı zaten düşük olduğundan yağmurun bir soğuk bir sıcak hava akımı ile karşılaşması durumu söz konusu olmaz.
Bulutun yüksekliğindeki hava, sıfır derecenin altına düştüğünde toz parçacıklarının çevresinde yoğunlaşmış damlacıklar donarak kristalleşir. Oluşan minik buz kristalleri zamanla birleşir, büyür ve ağırlaşır. Bulutta tutunamayacak kadar ağırlaştıklarında da birer kar tanesi olarak yeryüzüne düşerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri