Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılıyor" dedi.
Normal zamanda günde 5-6 litre süt veren Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 kiloya kadar süt verebiliyor. Ancak bu son keçinin 17 litre süt vermesi görenleri hayretler içinde bırakıyor.
Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 litreye kadar süt verebiliyor. Bu zamana kadar böyle bir olayla ilk defa karşılaştıklarını belirten Seçen Çiftliği Veteriner Hekimi Mahmut Akyol, "Normalde bir keçi bu kadar süt vermez. Saanen ırkı keçilerde doğumdan sonra 5-6 litre süt sağıyoruz" dedi.
Bunun nedeni, yenidoğan keçilerin, genellikle insanlar için uygun olmayan bu tür süte ihtiyaç duymalarıdır. 2 hafta sonra keçiyi yaklaşık 9-10 ay boyunca günde iki kez (sabah ve akşam) sağmak gerekir, yoksa sağlığını tehlikeye atarız.
Ergin teke canlı ağırlığı 60-80 kg arasında olup 100 kg canlı ağırlığa kadar ulaşabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Saanen Keçisi Özellikleri ve Fiyatları
Canlı ağırlık erkeklerde 70 kg, dişilerde 50 kg civarındadır. Laktasyon, yani süt verme dönemi 10 aya kadar çıkabilen hayvanın günlük süt verimi 2,5-3 litre olsa da bu, iyi bakım ve beslenmeye bağlıdır.
Keçi yılda kaç yavru doğurur? Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik. Bu hesaptan yola çıkarsak şans yaver giderse bir keçi yılda 4 yavru dünyaya getirebilir.
Ülkemizdeki saanen keçiler melez olduğundan İsviçre'deki saanenler gibi soğuğa dayanıklı değildirler.
9-10 aylıkken damızlıkta kullanılabilir.
Boer keçisi 1900'lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi eti üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Boer ırkı, günümüzde karkas kalitesi ve hızlı büyüme özelliği ile dünyanın en iyi ıslah edilmiş etçi keçi ırkıdır.
Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Bu çal ışmada 32 Türk Saanen keçisinde baz ı doğum parametreleri incelenmiştir. Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Bir kıl keçisi yılda 300-400 litre arasında süt verirken, Saanen ırkı keçiden 800 ile 1000 litre arasında süt sağılıyor.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
Holstein: Dünyanın en çok süt veren ineği ünvanına sahip inek türüdür. Eğer uygun ortamlarda çok iyi bir şekilde beslenirse yıllık 30 ton'un üzerinde süt verimine ulaşabilmektedir. Bu inek bu güne bölündüğü zaman 85 litre etmektedir. Holstein inek günlük süt verimi yaklaşık olarak 85 Litre'dir.
- Halep keçileri sıcak ve soğuğa çok dayanıklıdır. - Saanen keçileri aşırı sıcaklarda ve soğuklarda çok zorlanmaktadır. Dolayısıyla tüm sikletlerde Halep keçisinin verim değerleri ve dayanıklılığı Saanen keçilerine göre çok daha yüksektir. Ayrıca Halep keçileri iç ve dış pazarda daha çok rağbet görmektedir.
Keçilerin Ortalama Doğum Ayları ve Hafta Süreleri
Keçilerde gebelik süresi ortalama 144 ile 157 gün arasında değişir ve 5 ay olarak kabul edilir.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır.
Keçilerde, yüksek seviyede gebelik sağlamak için çiftleştirme kızgınlık süresinin ikinci yarısında yapılmalıdır. Bu neden pratik olarak, sabah kızgınlık gösterenler akşam, akşam kızgınlık gösteren dişiler sabah tekeye verilir. Kızgın hayvanların belirlenmesinde arama tekelerinden yararlanılabilir.
Günlük süt verim ortalaması Alpin keçilerinde 2.23 litre ve Saanen keçilerinde 2.32 litre olarak bulunmuştur.
Keçi sütü ve keçi peyniri üreticisi Kecheese'in sahibi Özer Türer, Türkiye'de artan çiftliklerle birlikte artık sütün mevsimsel olmaktan çıktığını belirtti. "Keçi ve koyun sütünde sağım Mart ayında başlar Haziran ayında biterdi.
İyi bir besleme yapılırken, mineraller ihmal edilmez. Keçiler yemle birlikte tuz, kalsiyum, fosfor, kükürt alırsa iştahlı olur. Zayıflamaz, süt verimi artar. Tuz çok önemli bir mineraldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri