Tepenin, yani kurma kolunun saatin mekanizmasını kontrol etmesini sağlayan parçaya 'tij' adı verilir.
Analog kol saatleri kadranlı saatler olup genellikle (elektro)mekaniktirler. Saati gösteren kadrana diğer analog saatlerde de olduğu gibi akrep, dakikayı gösteren kadrana da yelkovan denir.
Saat kadranı, mekanik sistem ve göstergelerin bulunduğu kısım kasa olarak adlandırılır. Kasa, saatin temel görüntüsünü oluşturan kısımdır. Kadranı ve mekanik sistemi dış etkenlerden koruyan kasa, iki küçük parçalarla kayışa bağlanır. Bu parçalar da boynuz olarak adlandırılır.
Biliyorsunuz, saatin iki kolu var. Kısa olana “akrep” denir ve akrep saati gösterir. Uzun olan kola ise “yelkovan” denir ve yelkovan da dakikayı gösterir.
Peki, saat niye sağ kola takılır? Saati sağ kola takan insanlar genellikle solaktır. Bu nedenle baskın ve sürekli kullandıkları el yerine daha az kullandıkları sağ kollarına saat takmayı tercih ederler. Sol elleri ile bir işi yaparken kullanmadıkları sağ koldaki saate bakmak daha kolaydır.
İlgili 44 soru bulundu
Genellikle kafalarda soru işareti bırakan saat hangi kola takılır sorusu, kadınlar için de erkekler içinde standarttır. Özetle kol saati sol kola takılır. Ancak bu kişinin sağlak olması durumunda geçerlidir.
Genel bir kural olarak bilinen saatin sol kola takılması gerektiği, kişinin sağlak olmasından geçer. Ancak yazı yazma işini sol elinizle yapıyorsanız saatinizi sol kola takmanız sizi rahatsız edeceği için sağ kolu tercih edebilirsiniz.
Saat camını yerinde tutan ve saatin kadranını çevreleyen metal üst çemberdir. Genellikle zaman ölçme ya da çeşitli ölçümlere yardımcı olur.Bezeller sabit, tek yöne dönen veya iki yöne de dönebilen türden olabilirler. Mekanik saatin spiral bir pandül üzerinde ileri geri hareket eden ayar organıdır.
Zamanın hızlı geçtiğini söylemek için saat göstergesine akrep hayvanının adı verilmiş. Yani akrebin hızlı hareket etme kabiliyetini zamanın hızlı geçmesiyle ilişkilendirerek bir benzetme yapılmış.
Bir dakikada 60 saniye olduğuna göre 60 dakikada 60 çarpı 60 yani 3600 saniye olacak. Şimdi daha ilginç bir örnek yapalım: Saat- dakika- saniyeler arasında dönüştürmeyi düşünelim. Kolay bir örnekle başlayalım 1 saatle başlayalım. 1 saatin, 60 dakikaya eşit olduğunu biliyoruz.
Pilli saat nasıl çalışır sorusunun cevabı mekanizmasında saklıdır. Pilli saatlerin bir diğer adı quartz saatlerdir. Quartz saat mekanizmasını çalıştırmak için herhangi bir kurma işlemine gerek yoktur çünkü enerjisini pilinden alır. Pili bitene kadar duraksamadan çalışır.
Saati aslında Mısırlılar icat etmiştir. Ancak bilinen ilk dişli saati icat eden M.Ö. 3 yüzyılda yaşayan matematikçi Arşimet'tir. Arşimet'in icat ettiği bu saat, zamanın belirli saatlerinde şarkı söyleyip dans eden kuşların olduğu bir guguklu saattir.
Tarih sahnesinde bulunan her topluluk için oldukça önemli olan zaman kavramı farklı formlarda icatlar ile ilerleyerek günümüzdeki haline ulaştı. 1300'lü yıllarda başlatılan mekanik saat düzeneği 1524 yılında ortaya koyulan ilk kurmalı saat olarak Alman bir kilit ustası olan Peter Henlien tarafından icat etti.
Mekanik saatler ise kurmalı veya kol hareketiyle çalışan otomatik makinelerdir. Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Tij; mum, plastik veya metalden yapılmış küçük çaplı bir çubuk veya tüptür. Daha çok mum tijler tercih edilir çünkü bunlar mum yapı ile aynı hızda erirler ve eriyen mumun kaçışını kolaylaştırırlar.
Dalış saatlerinin temel parçalarından biri olan döner bezel, bir dalgıçın suyun altında ne kadar kaldığını (geçen süre olarak da bilinir) görmesine olanak sağlar. Döner bezel olmadan, bir dalgıç su altında kalma süresini yanlış değerlendirebilir.
Yelkovan ise Türkiye Türkçesine ait bir kelime, kullanımı 1400 yılından öncesine dayanıyor. Yel koğan, “boş gezen, havai” anlamında. Yelmek ise “koşmak, hızlı gitmek” demek. İngilizcede akrep ve yelkovanın karşılığı hour hand (saat eli) ve minute hand (dakika eli).
İngilizcede "second hand" deniyor. Saniye ibresi veya saniye kolu denebilir.
Kol saatinin camının etrafındaki kavrayıcı çerçeveye denir.
Kol saatini ters takmak yani zaman göstergesini bilek içinde kullanmak da askerlere özgü bir durumdur. Bazı kritik operasyonlarda zaman kaybetmemek için bilek içinde saat kullanımı tercih edilir. Ayrıca bu kullanım tarzı, saat camının çizilmesine ve zarar görmesine de mâni olur.
Saat Sözlüğü - Saat Kadranı - YouTube. Saatin rakamlarının ve akrep yelkovanın altındaki kısımdır.
Birçok insan sol kolunu kullanmadığı için, sağ koluna saat takmayı tercih edebilir. Ayrıca, sol kolun kullanım amacı da önemli olabilir. Örneğin, sol kolunu sürekli hareket ettiren bir kişi, saati sağ koluna takarak sol kolu rahat bırakabilir.
Bu dönemde kol saatleri ilk olarak sola takılmaya başlanmıştır. Bunun en önemli nedeni ise askerlerin silahlarını sağ el ile kullanmalarıdır. Saatin silah kullanımına engel olmaması için sol ele takılmasından dolayı kol saatlerinin esas yerinin sol kol olduğu bilinmektedir.
Kadınlar ve erkekler kol saatini aksesuar olarak kullanırlar. Her ne kadar saatin hangi kola takılması gerektiği ile ilgili net bir bilgi olmasa da genelde sol kola takılır. Kadınlar ya da erkekler kol saatini rahat ettikleri kollarına takabilirler. Cinsiyete göre kol saatinin takılması gereken kol değişmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri