Uzun uzun yapılan kahvaltıların sultanı olan çiğ börek, hafta içi kahvaltılarının da yıldızı olmaya aday. Akşamdan hazırlanıp dolapta bekletilen börekler, sabah hızlıca pişirilir. Öyle bir doyurur ki öğle saati geldiğini fark etmezsin.
Örnekler arasında; yumurta, bakliyatlar ve fındık yer alır. Süt, sade yoğurt, kefir, lor peynir, beyaz peynir gibi az yağlı doğal peynirler. Taze veya dondurulmuş meyve ve sebzeler, şeker ilavesiz doğal meyve suları, meyve ve sebze smoothie'leri.
Yumurtalı patatesler, çıtır peynirler, ev yapımı sarelle, kahvaltılık sos, menemen, omlet, aperitif sunumlar, yumuşacık pankekler, krepler ve çok daha fazlası kahvaltıda ne yenir sağlıklı ve ev yapımı seçenekleriyle sizlere sunuluyor.
Börek tariflerinin en sevileni, en her öğüne yakışanıdır kıymalı börek. İç harcının yağlı olmaması için; az yağda soğan ve baharatlarla kavrulan kıymanın böreğe güzellik kattığı bu tarif sabah kahvaltısında demli bir bardak çay, öğlen yemeğindeyse buz gibi ayranla keyfi çıkarılır.
İlgili 25 soru bulundu
Börek karbonhidrat ve protein değeri bakımından oldukça güçlü bir yiyecek olduğu için, sağlıklı beslenenlerin ölçülü şekilde tüketmesi önerilmektedir. Hamur, tuz, yağ ve iç malzemeleri ile kilo aldıracak besinler arasındadır.
Bu anlamda incelendiğinde, kararında ve taze tüketilen böreğin günlük hayatımıza ve sağlığımıza katkıları aşikârdır, tercih edilmesi gereken en önemli unsur, otlu börek, peynirli börek ya da kıymalı börek fark etmeksizin sağlıklı ve arınık bir ortamda hazırlanmış olmasıdır.
Çok şekerli seçeneklerden uzak durun: Sabah kahvaltı olarak gofret, kek, kurabiye, çikolata ve şeker ilaveli kahvaltılık gevrek yiyenler, kan şekerinde oynamalar yaşayacağı için 1-2 saat içinde tekrar acıkacak ve enerji düşüklüğü yaşayacak.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Kahvaltı gereklidir. Gün içindeki her ana öğün gibi kahvaltı da uzun bir açlık sonrası düşen kan şekeri seviyesini yükseltmesi ve güne daha enerjik başlamaya yardımcı olması nedeniyle atlanmaması gereken bir öğündür. Kahvaltıda yeterli protein tüketen kişilerin iş verimi ve konsantrasyonu daha yüksek bulunmuştır.
Yumurta, yağsız süt, yağsız peynir, tam tahıllı kahvaltılık gevrekleri veya ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler ile taze meyveler sofrada olmalı. Örneğin tabağınıza 1 yumurtalı omlet, 1 dilim ekmek ve 1 orta boy elma koyarsanız; bu zayıflatan sihirli bir kahvaltı olacaktır.
Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve içerdikleri posayla daha uzun süre tokluk sağladığı için kan şekerinin yavaş yükselmesi ve geç düşmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı sağlar.
Kahvaltıda, öğle yemeklerinde istediğiniz her an yapıp yiyebileceğiniz çiğ börek herkesin beğenisini kazanacak.
"Uyku sırasında kan şeker seviyesi gittikçe düştüğünden, sabah kalktıktan sonra fazla zaman geçirip kan şeker seviyesi daha da düşmeden, uyandıktan itibaren 1 saat içerisinde mutlaka kahvaltı yapılmalı." "Sabah doğru bir şekilde yapılan bir kahvaltı gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlayacaktır.
Selçukluların iki öğünü
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v)“Sabah yemeğini(kahvaltısını) terk etmek hastalık, akşam yemeğini yememek de insana ihtiyarlık verir.” hadis-i şerifinin tatbikiydi bu. İlk öğün, kuşluk vaktiyle başlardı.
Sabah kahvaltısı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşamaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, sinirlilik ve dikkatsizlik gibi sorunlar yaşanır. Kahvaltı gece boyunca düşük seviyelerde olan metabolizma hızını %20-30 oranında artırır. Kahvaltıyı atlamak sonraki öğünde daha çok yemek yemenize sebep olur.
Prof. Dr. Çopur, karbonhidrat ve protein içeriği yüksek olan balık, patates, kek ve sütlaç gibi gıdaların, genellikle kızartma ve fırında pişirilmesi sırasında 125 derecenin üzerindeki değerlerde yüksek miktarı insan sağlığına zarar veren bir kimyasal olan akrilamid oluştuğunu söyledi.
Lezzetli ve en çok tüketilen hamur işlerinin başında gelen kek yüksek kalorili bir besindir. Bu yüzden diyet dönemindeki kişilerin kekten uzak durması tavsiye edilir. Fakat keki çok sevenler alınan kalori miktarına dikkat etmek koşuluyla haftada bir kez yarım dilim kek yiyebilir.
Kekleri 1-2 gün oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Fakat daha uzun süre muhafaza etmek isterseniz, kek dilimlerini tek tek streçleyip buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
1 dilim börek kaç dilim ekmek? Sigara böreği peynirli = 3 adet = 1/4 yufkadan = 15 gr karbonhidrat = 1 dilim ekmek, Su böreği = 1 dilim = 5*7 cm = 18 gr karbonhidrat = 1 dilim ekmek, Talaş böreği = 1 dilim = 5*5 cm = 45 gr karbonhidrat = 3 dilim ekmek içerir.
Börekler fazla yağ ve un ile yapıldığından dolayı yüksek kalorili yiyecekler arasında yer alıyor. Börek çeşitleri de fazla yenildiği takdirde kilo problemine sebep olur. Bu nedenle diyetisyenler tarafından diyette olanların normal börek yerine kabaklı diyet börek tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
1 dilim börek ortalama kalori değeri yaklaşık olarak 285 kalori (kcal) şeklinde hesaplanmaktadır. Bir dilim börek besin değerleri ise 18 gr yağ, 10 gr protein ve 22 gr karbonhidrat içerir. 125 gr ağırlığında 1 porsiyon börek kalorisi ise 400 kalori (kcal) değerindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri