Sabun yüzey aktif maddelerin kategorisine girer. Ancak Sabun kelimesi daha çok büyük moleküllü alkil sülfat veya sulfonatların sodyum tuzları gibi organik türevler için kullanılır.
Deterjanlarda en yaygın kullanılan yüzey aktif madde olarak bilinen anyonik aktif maddeler, suda çözündüğünde eksi yüklü iyon oluşturur. Anyonik aktif maddelerin hidrofil uçları eksi, yani anyon yüklü olduğundan, yüzey gerilimini azaltarak deterjanların işlev görmesini sağlar.
Yüzey aktif maddeler (Sürfektan) kire, yağa (mikrop) yapışıp suyla atan maddelerdir, böylece onları cildinizden veya saçınızdan durulayabilirsiniz. Sabun, şampuanlarınve temizlik ürünlerinin hepsi yüzey aktif maddelerdir. Her endüstride kullanılmaktadır. Anyonik YAM Köpük oluşturma ve ıslatma özelliklerine sahiptirler.
Deterjan genel anlamıyla, bazı malzemelerin temizlenmesinde kullanılan maddeler olarak tanımlanabilir. Deterjanlar; yüzey aktif özelliğe sahip organik maddeler ve temizlemeye yardımcı diğer kimyasallardan oluşurlar.
Aktif madde: Zararlı organizmalar üzerinde ya da onlara karşı etkisi olan bir madde veya mikroorganizmayı ifade etmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Noniyonik aktif maddeler, herhangi asit ya da bazik ortamlardan hiçbir zaman etkilenmedikleri için, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, kozmetik ya da diğer tüm sanayilerde en sık kullanılan yüzey aktif maddelerdir.
Yüzey aktif maddeler kimyasal yapılarına göre anr yonik, katyonik, noniyonik ve amfoterik olarak sınıfr landırılmaktadır. Bu maddeler suyu seven (hidrofilik) polar ve suyu sevmeyen (hidrofobik) apolar gruplarr dan oluşmaktadır.
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Sabun ve deterjanın her ikisi de bazik karaktere sahiptir. Her iki ürünün de temizleme özelliği bulunur. Sıcak su ile kullanıldıklarında daha etkin temizleme özelliği ortaya çıkar. Her iki ürün de suda çözünür.
* Deterjan, petrol ve türevlerinden (organik maddelerden) elde edilirken, sabun yağ asitlerinden ve NaOH gibi bazik alkalilerden elde edilir. * Deterjan hem sert suda hem de yumuşak suda çözünebilirken, sabun çökelti verir. * Suyun yüzey gerilimi düşürülmek istenirse, deterjan kullanmak daha akıllıca olacaktır.
katı Sabun katıdır. Çünkü eğer gaz bir madde olsaydı ellerimizi yıkayamazdık bu sebeple sabun katıdır. sabunun hem katısı hemde sıvısı vardır.ama dediğim gibi gaz yoktur.
Çözücünün yüzey gerilimini düşüren maddeler yüzey aktif, değiştirmeyenler ise yüzey inaktif olarak isimlendirilmektedir.
Sabunların yapısında polar ve apolar iki uç bulunur. Bu uçlardan polar uç hidrofil(yani suyu seven), apolar uç ise hidrofob(yani sudan kaçan). Yapıdakı apolar uç yağ ve kirlere, polar uç ise suya bağlanır.
Sabun da deterjan da birer sürfaktan (surface-active-ingredient), yani yüzey etkin maddedir.
♢Her ikisi de temizlik maddesidir. ♢Suda çözünürler. ♢Baziklerdir. ♢Yüzey aktif madde içerirler.
Deterjan gibi ürünlerde kullanılan ve bu ürünlere temizleme özelliği kazandıran kimyasallara "Yüzey Aktif Madde" denir. Sabun, deterjan mıdır? Kimyasal ve teknik anlamda sabun deterjan değildir.
Sabun, uzun zincirli organik yağ asitlerinin Na veya K tuzlarıdır. Sabunun temizleyici etkisi, bünyesinde bulunan hidrofobik kısmın yağ/kir parçacıklarını sarabilme yeteneğinden doğar. Evlerde kullanılan sabunlar, bitkisel veya hayvansal yağlarından elde edilen yağ asitlerinin tuzlarıdır.
En temel temizlik malzemesi olan sabun tanım olarak, uzun zincirli organik yağ asitlerinin NA ve K tuzları olarak ifade edilirler.
- Sabun ve deterjanın ikisi de bazdır. Yani ikisinin de pH değeri 7'den büyüktür. - Sabun ve deterjanlar genelde annelerimizin vazgeçilmez gereçlerindendir.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Limon yağı: Limon yağını, yumuşak, pamuklu bir beze dökün ve yuvarlak hareketlerle sabun artığını ovalayın. Daha sonra, limon yağının fazlasını temiz bir bez ile temizleyin. Sabun artıklarının yok olduğunu göreceksiniz. Karbonat: Karbonat da, sabun artıklarını kolayca temizlemeye yardımcı olur.
Sabun ve sentetik deterjanlar, suda çözünerek farklı yüzeylerdeki kirleri temizleyen maddelerdir. Sabun ve sentetik deterjanlar, suda çözünerek farklı yüzeylerdeki kirleri temizleyen maddelerdir.
Çamaşır deterjanları ve sabunları
Deterjanlar doğada tamamen parçalanmazlar. Su kaynaklarına karışarak nehirleri ve denizleri kadmiyum ve arsenik gibi zehirli ağır metallerle kirletirler.
Non iyonik aktif maddeler asidik veya bazik ortamlardan etkilenmedikleri için deterjan, kozmetik ve diğer sanayilerde en çok kullanılan yüzey aktif maddelerdir.
Sürfaktanların sentetik olanları (anyonik aktif madde ve noniyonik aktif madde) biyolojik olarak parçalanana dek sualtı yaşamı için zehirlidir; deride kuruluğa, kızarıklığa, kaşıntıya neden olabilir. Koruyucunun ne olduğu belirtilmemiş olsa da, çoğunlukla insan sağlığı ve çevre için zararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri