Saponifikasyon (Sabunlaşma): Nemli ortamlara gömülen ya da sıvı ortamda kalan cesetlerde meydana gelen nadir bir değişikliktir. Genellikle deri altı yağ dokusundan zengin bölgelerde meydana gelir. Çoğunlukla lokal olarak gelişen bir değişikliktir.
Esterlerin su alarak alkol ve asitlere ayrışması reaksiyonudur. Sabunlaşma esterleşmenin tersi olan bir reaksiyondur. Sabunlaşma denilince esterlerin Hidrolizi akla gelmektedir.
Hayvansal ve bitkisel yağlar, yağ asitlerinin triesterleridir (trigliserit). Trigiliseritlerin bazik hidrolizi yağ asitlerinin sodyum tuzlarını oluşturur ve bu sabun olarak adlandırılır. Esterlerin bazik ortamda hidrolizine sabun oluşmasa dahi sabunlaşma reaksiyonları denilmektedir.
Sabunlaşma indisi 1 gram yağı sabunlaştırmak için gereken KOH'ın miligram cinsinden miktarı sabunlaşma indisidir. Yani 1 gram yağdaki hem serbest yağ asitlerini hem de gliserid halinde bulunan yağ asitlerini nötralize etmek için gereken KOH miktarıdır.
Sabunlaşma sayısı tayini, sabit yağlar, uçucu yağlar, balsam, mum ve reçinelerde yapılır. Yağ içerisindeki sabunlaşan madde miktarı farmakope değerlerinin dışında ise yağda tağşiş yapılmış demektir. Bu nedenle yağların saflığının belirlenmesi açısından sabunlaşma sayısı tayini önemli bir parametredir.
İlgili 33 soru bulundu
Kimyasal açıdan olumlu ortamı bulunan toprak veya su içerisinde ceset sabunlaşır. Cesette mevcut yağlar, yağ asidi ve gliserin haline geçerek parçalanır. Yağ asitleri ve cesedin bulunduğu yerde bazik maddeler mevcutsa, sabunlaşma meydana gelir.
Bütün yağların SAP değeri vardır ve sabunlaşma katsayısını bulmak için SAP değerini 1000'e bölmek bize kullanılacak Potasyum Hidroksitin yağa oranını verir. Örneğin, ortalama SAP değeri 190 olan bir yağda, 1 gram yağ başına 190/1000 = 0.190 g Potasyum Hidroksit gerekir.
Sabun Testi:
Sabun çözeltisini 30 saniye bekleterek köpük seviyesine bakılır. Sonra bir pipet ya da damlalıkla % 4 lük CaCl2 çözeltisinden 4 damla ilave edilerek 15 saniye çalkalanır. Yine 30 saniye bekletilir. Bu noktada CaCl2'ün köpük üzerinde nasıl bir etkide bulunduğu incelenir.
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından tasarlanan ISO 685 standardı, bileşik ürünler dışındaki sabunların (sıvı sabunlar dahil) toplam alkali içeriğinin ve toplam yağlı madde içeriğinin aynı anda belirlenmesine yönelik bir analiz yöntemi sunmaktadır.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir. Bu sayede cildimizi en doğru şekilde nemlendirir ve nötralize hale getirir. Belirtiğimiz bu PH değerleri cildimizde kullanacağımız sabunlar için en ideal değerlerdir.
Pika sendromu tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yeme alışkanlığı haline getiren bireylerde oluşan bir yeme bozukluğudur.
Saponifikasyon (Sabunlaşma): Nemli ortamlara gömülen ya da sıvı ortamda kalan cesetlerde meydana gelen nadir bir değişikliktir. Genellikle deri altı yağ dokusundan zengin bölgelerde meydana gelir. Çoğunlukla lokal olarak gelişen bir değişikliktir.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
Sıvı sabunların katı sabunlardan daha az bakteri taşıdığı biliniyor ve kabul ediliyor. Ancak sıvı sabun kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Sıvı sabunlar oksijenle temas ettikçe bulundukları kapta bakteri üretmeye başlıyor.
Evlerde kullanılan sabunlar, bitkisel veya hayvansal yağlarından elde edilen yağ asitlerinin tuzlarıdır. Serbest halde bulunan karboksilik asitlerden de çeşitli sabunlar yapılabilir.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamileliğin ilk haftası döllenme ve yumurtlama işlemi henüz tamamlanmadığı için bebek oluşmamıştır. Bu sebeple kişide çok açık belirtiler görülmeyebilir. Ancak adet dönemi veya adet gecikmesi kaynaklı karın veya bel krampları, yorgunluk, meme hassasiyeti, mide bulantısı ve duygu değişimleri yaşanabilir.
Hamileliğin ilk dönemlerinde zaman zaman hafif kanamalar, lekelenmeler ve kasık ağrıları görülmesi normaldir. Bu kanamalar adet kanaması gibi uzun soluklu kanamalar olmaz. Embriyonun anne adayının rahmine tutunmaya ve yerleşmeye çalışmasının neden olduğu bu kanamalar ve ağrılar da gebelik belirtileri arasında sayılır.
Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Genellikle lavabo açıcı olarak kullanılır. Çıplak elle dokunulduğunda kaşındırıcı bir etkisi olan kostik, doğal olarak meydana gelmez ancak üretimi oldukça kolaydır.
Günlük yaşantımızda temizlik için önemli rol oynayan sabun, doğal olarak oluşan çeşitli yağ asitlerinin sodyum tuzlarının bir karışımıdır. Sabun içeriğindeki toplam alkali ve yağlı madde içerikleri sabunun kalitesini gösteren özellikleridir.
Bir miktar idrarın, gebelik testi kitinin üzerine damlatılmasıyla yapılır. Bu kit, idrardaki Beta-HCG oranını ölçerek tek çizgi yani negatif veya çift çizgi yani pozitif sonuçlarını verir.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Kostik indirimi, sabun içerisinde kostik ile tepkimeye girmeyen yağ miktarını belirten kavramdır. Örneğin 100 gr zeytinyağından sabun yaptığımızı düşünelim. 100 gr yağın tamamını sabunlaştırmak için gerekli kostik miktarı: (100 gr zeytinyağı) x (0.1355) = (13.55 gr kostik) şeklinde olacaktır.
YÖNTEM: SOĞUK SU SABUNU 1 kilo Lapointe kostik, 6 litre suyun içinde tamamen eritilir. Bu erimiş malzeme, 6 litre zeytinyağının üzerine damla damla akıtılır. Karışım, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. Oluşan sabun, uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri