Bazik özellikli maddelere örnek olarak sabun gibi malzemeler mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz.
Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre biraz daha özen ve dikkat ister. Sentetik bazlı temizleyiciler, çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz, ayrıca asitli, kireç çözücü gibi ürünler mermeri aşındırarak dokusunu ve görüntüsünü bozabilir.
Sert temizlenmesine gerek olmadan ıslak ya da nemli bezle yüzeyi kolaylıkla temizlenebilir. Sıvı emmediği için mutfak tezgahlarında kullanımlarda çok elverişlidir. Damarları çatlak olmadığı için içerisine suyu kabul etmez.
Limon, portakal ve benzeri asitli narenciye yiyecek lekesi yüzey rengini değiştirir, mermeri aşındırır. Yağ lekesi hem yüzey rengini soldurur hem de mermerin içine işler. Pas lekesi yüzey üzerinde kahvemsi renk tabakası oluşturur, mermer içine işlemez. Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
İlgili 44 soru bulundu
Bir su bardağı suya karbonat eklenir bu solüsyon temiz bir bez ile bastırılmadan mermer yüzey silinir. Fakat lekeli alanlar üzerinde biraz daha yoğun çalışılır. Bu şekilde 1-2 saat kuruması beklenir. Daha sonra temiz su kullanılmak suretiyle mermer durulanır.
Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Mermer tezgahlar, tuvaletler, banyo lavaboları veya zemin döşemeleri üzerinde temizlik gerçekleştirmek açısından mermere tuz ruhu kullanımı doğru bir çözüm oluşturmamaktadır. Çünkü tuz ruhu asidik özelliğe sahip olduğu için kullanıldığı yüzeylerde parçalayıcı ve aşındırıcı bir yapı ortaya çıkarır.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Karbonat İle Mermer Lekelerini Çıkarma
Mermerin lekeli bölümünü su ile nemlendirin. Bunun için ıslak bir bez veya su spreyi kullanabilirsiniz. Ufak bir kabın içinde karbonat ile suyu karıştırarak lapa kıvamında bir karışım elde edin. Bu karışımı sıvı bulaşık deterjanı ve un kullanarak da elde edebilirsiniz.
Mermerin aşırı ısı, sert bir darbe veya yanlış bir basınç ile karşılaşması direkt olarak çatlamasına neden olabilir. Çünkü mermerde çatlama olması için mineral yapısına zarar verecek küçük bir işlem dahi hızlı bir şekilde bu çatlağın ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
✪ Asitler metal, mermer yüzeyleri aşındırır.
Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
HİDROFLORİK ASİT | AS Kimya Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş
Mermer temizliği söz konusu olduğu zaman tuz ruhu, sirke gibi sert ve aşındırıcı yapıdaki temizleyicilerden uzak durulması gerekir. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan asitler mermer masanıza büyük zarar verebileceği gibi zaman içerisinde erimesine de yol açabilir.
Kireç taşından oluşan mermerde, kireç çözücü kullanmak mermeri çok kısa sürede aşındırarak derin hasarlara neden olur ve kullanılmaz hale getirebilir.
Yüksek C vitamini katkısı, asidik kullanım, ekşi tat ve hoş kokusu nedeni ile limon yüzyıllardır Türk mutfağında kullanılan meyveler arasında yer alır. Ancak mutfak tezgahı,mermer masalar veya bankolar üzerinde yemek hazırlamaya da tüketme aşamalarında limon asidik etkisi ile beyaz mermerde leke oluşturabilir.
Bulaşık deterjanları, çamaşır suyu ve cif gibi ürünleri porselen tezgahlardan uzak tutmalısınız. Temizlik sonrasında tezgah üzerinde kalabilecek sabun artıklarını iyice temizlemeli ve tezgahınızı durulamalısınız.
Beyaz mermerler için uygun olan limon ve beyaz sirke ile temizlik, tezgahın daha parlak ve daha temiz olması için uygulanabilir. Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin.
Hidrojen peroksit (oksijenli su), sert yüzeylerdeki sararmalara karşı etkili çözüm sunar. Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Ufak bir kap içine 1 paket karbonat dökün. Karbonatın üzerine 1 bardak ılık su ekleyerek karıştırın. Karışan suyu yumuşak sünger yardımıyla alın ve mutfak tezgahınızı tamamen silin. Lekeli yerler için biraz güç uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri