Kahve ile suyun kadim kültürümüzde muhteşem bir birlikteliği var. Aslında bunlar birbirini tamamlayan üç kardeştir: Kahve, su ve lokum (veya çeşitli reçeller)... Misafire, kahve ve su ile birlikte, “Gülbahar sahan” adı verilen tabakta lokum da ikram edilir. Önce lokum yenir, tadı ağızda iken, kahve içilir.
Kahve içerdiği kafein sebebiyle kandaki şekerin beyine taşınmasını sağlayan madde ile yarışarak beyin dokusunda şeker ihtiyacını artırır. Ayrıca kahvenin hafif diüretik (idrar söktürücü) etkisi olması sebebiyle küçük bir bardak su ve lokum ile ikram edilir. Böylece kahvenin zararlı etkisi önlenmiş olur.
Eğer misafir suyu kahveden önce içerse bu karnının aç olduğuna işaretmiş, ev sahibi bunun üzerine hemen sofra hazırlamaya başlarmış. Ama eğer suyu kahve bittikten sonra içerse ise tok olduğuna, sadece tatlı muhabbet için geldiğine işaretmiş.
güzel bir adettir. ama bir bardak su ve kahve gibisi yoktur eğer kahveyi sade içiyorsanız öncelikle mutlaka kahveden bir yudum alınmalıdır ki kahvenin gerçek tadına varılabilsin. diğer türlü sadece ağzınızda çikolata tadı kalabilir. ayrıca illa çikolata olacaksa bitter önceliğiniz olsun.
Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
Misafire, kahve ve su ile birlikte, “Gülbahar sahan” adı verilen tabakta lokum da ikram edilir. Önce lokum yenir, tadı ağızda iken, kahve içilir.
Ve kahve ve demir içeren ürünlerin alımını kesinlikle ayırmalılar, çünkü bu durumda tanenler de her şeyi “bozuyor”. Bu nedenle bezelye, fındık, mercimek, nohut ve soya ürünleri en iyi kahveden ayrı olarak yenir.
Uzman Diyetisyen Çetintaş, kahveyi yemeklerin hemen üzerine içmemeye özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü kahvenin içerisinde bulunan tanenler vücudumuzdaki demir emilimini de engeller. Bu durumun önüne geçmek için de yemeklerden 1,5-2 saat sonra içmek en doğru seçenek olacaktır" dedi.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
Kahve içtiğinizde kafeinin kana karışıp etkisini göstermesi ortalama 30 – 40 dakikayı bulur. Bu spora başlamadan en az 30 dakika önce kahvenizden son yudumunuzu almış olmanız gerektiği anlamına gelir. Tüketmeniz gereken ideal kafein miktarı ise 200 – 400 mg, yani ortalama 2 – 4 fincan kahvedir.
Meyveler. Taze meyveler ve meyveli tatlılar kahve ile birlikte tüketmek için hafif ve sağlıklı seçimlerdir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken husus fazla ekşili seçimler yapmamaktır. Fazla ekşi meyveler ve meyveli tatlılar kahve ile tüketildiğinde ağızda bir karmaşaya neden olurlar.
Gerek özel günlerde, kutsal günlerde hayır amaçlı dağıtmak için, gerekse de çay ve kahve saatlerinde ikramlık olarak kullanmak için her evde mutlaka bulunur. Örneğin birinin çocuğu mu doğdu? Hemen hayır yapmak ve bu özel günü kutlamak için sokaktaki insanlara, tanıdıklarına ya da tanımadıklarına lokum dağıtır.
Lokum nasıl servis edilir? Türk mutfağında bulunan yemek ve tatlıların birden fazla sunum şekilleri vardır. Durum lokumda da aynıdır. Lokum mendilin içinde servis edildiği gibi; şekerli, orta ve sade Türk kahvesi yanında kahve içimi boyunca emilme suretiyle de ikram edilir.
Osmanlı döneminde eve bir misafir geldiğinde kahve ikram edilir yanına da su konurmuş. Eğer misafir önce suyu içerse karnının aç olduğu anlamına gelirmiş, yemek ikram edilirmiş. Eğer önce kahveyi içerse “Karnım tok” demek istermiş.
Aslında bir fincan kahve insanı en az 3–4 saat ayık tutuyor olmasına rağmen ilk 45 dakika içindeki belirgin uyandırma etkisi cazip geliyor. Beyin sürekli tükettiğinde ve stres altında kaldığında bu etkiye ihtiyaç duyar hale geliyor ve elin kahveye gidiyor.
Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir.
Kimler kahve içmemeli? Reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi gerekir. Kan potasyum seviyesi yüksek olanların, karaciğer veya böbrek problemleri yaşayanlarında kahveden uzak durması gerekiyor.
Kahvenin Yanında Su İkram Edilmesinin Bilimsel Nedeni
Bu yüzden kahvenin yanında su içmek, oksalatın böbreklerden dışarı atılmasını sağlıyor. Yani, kahveden sonra su içmek sağlığımız için oldukça önemli bir yere sahip.
Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Diyetisyenler diyet programlarını hazırlarken bazı durumlarda kaçamaklara izin vermektedir. Bu durumda kişiler kaçamaklarında bisküvi arası 1 tane lokum yiyebilmektedirler. Ancak miktara dikkat etmek fazla yememek gerekmektedir. Lokum sağlıklı bir atıştırmalık olmaktan ziyade bir ikramlık olarak değerlendirilmektedir.
Kahve içip uykuya daldığımızda bir yandan kahve enerjimizi yükseltmek için harekete geçerken uyku da adenozin ile savaşır. Tam olarak kazan-kazan (win win) durumu oluşur. Kahve içtikten sonra uyumak, enerji üretmesi için tüm işi beyne bırakmak olarak da yorumlanabilir.
Bu yüzden günlük kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Sade kahve tüketmek; sütlü, şekerli ve kremalı kahvelere kıyasla uykuyu açmak konusunda daha etkili olur. Uykuyu ne açar ya da uykuyu kaçıran içecekler nelerdir gibi sorulara verilebilecek bir diğer içecek de siyah çaydır.
Kahve içtikten sonra kafeinin etkisini yaklaşık ilk 5 – 30 dakika içinde hissetmeye başlarsınız. Ve bu etki sonraki 5 saati kapsayacak şekilde devam edebilir (2). Bu da demek oluyor ki kahve, uyku ihtiyacını 5 saate kadar geciktirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri