Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Kaliteli ve doğal sabun içinde bulunan maddeler ile anlaşılan bir üründür. Doğal sabun; cildi tahriş etmemeli, ağır kimyasallar ve palmiye yağı içermemeli, cildi nemlendirmeli, düz bir yüzeye sahip olmalı, bunun yanında doğal antiseptik ve gliserin içermelidir.
Doğal sabunlar, kimyasal içerikli sabunlara göre daha az köpürürler. Çünkü kimyasal içerikli sabunların içerisine köpük arttırıcı kimyasal maddeler koyarlar. Bu tarz maddeler cildinizi kuruttuğu gibi aynı zamanda cildi yaşlandırıcı etkiye de sahiptirler. Diğer yandan doğal sabunların kokuları çok yoktur.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Doğal sabun, kullanılan yağlar ne kadar kaliteli ve ne kadar az rafine olmuş, hatta rafine olmamış yağ en idealdir, o kadar kaliteli olacaktır. Kaliteli ve besleyici yağlarla yapılmış doğal sabun cildi temizlerken temel bakımını yapacak vitaminler, mineraller, gliserin ve ekstra bırakılmış yağı içerecektir.
Neden doğal sabun kullanmalıyım? Doğal sabun yapımında kullanılan malzemeler kimyasal olmadığı için herhangi bir cilt kuruluğu ya da tahrişi yaşamazsınız. Cilt tarafından emilip kana karışabilen sentetik maddeler içermez. Doğal sabunları kokusu çok fark edilmese de market ürünlerinden daha taze kokar.
Su pH değeri 7.2 – 8.5 değer aralığında alkali özellik göstereceğinden sağlıklı kabul edilir.
Sağlıklı bir insan cildinin sahip olması gereken ideal pH değeri uzmanlar tarafından 5.5 olarak belirtilir.
Yüz sabunu satın almadan önce ilk olarak cilt tipinize uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yağlı bir cilde sahip olduğunuzu düşünüyorsanız yağsız sabunları kullanabilirsiniz. Yağsız ciltler için özel olarak tasarlanan yüzü kurutmayacak nemlendirici özellikli sabunlarla yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
Sabun Testi:
Sabun çözeltisini 30 saniye bekleterek köpük seviyesine bakılır. Sonra bir pipet ya da damlalıkla % 4 lük CaCl2 çözeltisinden 4 damla ilave edilerek 15 saniye çalkalanır. Yine 30 saniye bekletilir. Bu noktada CaCl2'ün köpük üzerinde nasıl bir etkide bulunduğu incelenir.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891. Serin ve kuru tutun, güneşten koruyun.
Gerçek bıttım sabununda yüksek miktarda bıttım bitkisinin yağının bulunduğunu belirten Yurtsever, bu sabunun renginin yeşil olduğunu kaydetti. Yurtsever, bıttım bitkisinin bir nevi yabani Antep fıstığı olduğunu, dağ ve ormanlarda doğal ortamda yetiştiğini aktardı.
Bu tür sabunlar doğru seçimlerde cildin pH seviyesini normalde tutar ve cilt problemlerine son verir. Normal bir cilt tipinde 5.5 olan pH seviyesi, ticari sabunlarda 9 ila 11 arasında değişiyor.
Doğal Sabunlar İyi Köpürmez.
Kullanılan yağlardaki laurik asit köpük oluştururken, kullanılan yağlardaki oleik asit sabuna yumuşama özelliği kazandırır. Hindistan cevizi yağı sabunu en yüksek laurik aside sahiptir, bu nedenle köpürme sağlar.
Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Cildin pH dengesinin bozulmasının ciltte kuruma, irritasyon kırışıklıklarda artış, egzema oluşumu, sivilcelenme gibi sorunlara neden olabilir, Ayrıca pH değerindeki bozulmalar enfeksiyonlara davetiye çıkarır.
pH metre cihazı, uygun pH aralıklarındaki solüsyonlarla kalibre edilir. Daha sonra pH probunun ucu temizlenerek homojen hale getirilmiş numuneye daldırılır ve numunenin pH değeri ölçülür.
Cildin pH dengesi bozulduğunda, derinin koruyuculuk işlevi de azalır. Cildindeki kolajen daha hızlı parçalanmaya, cildinin elastikiyeti azalmaya, kırışıklık oluşmaya ve ileri aşamalarda da sarkmaya kadar gidebilir.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir. Alkali bir su da vücuda iyi gelen özelliğe sahiptir.
Mavidağ Suyu
Ülkemizde mineral seviyesi ve pH değeri en yüksek olan sular içerisinde birinci sırada yer alan Mavidağ suyun derecesi 8,81' dir.
PH Değeri Kaç? Erikli Su'yun pH değeri 7.86'dır. Nasıl Üretiliyor?
Sıklıkla kullanılanlar arasında doğal defne, lavanta, gül sabunu çeşitleri bulunur.
Eşek sütü sabunu, cildin nem dengesini korumaya ve canlı görünmesine yardımcı olarak düzenli kullanımda yüz bölgesinde elastikiyet ve parlaklık sağlar. Ölü hücreleri ciltten uzaklaştırır ve yeni hücre oluşumuna katkı verir. Yüzdeki akne ve leke gibi cilt problemleri ile savaşır.
Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmak daha faydalıdır fakat sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz değil. Uzmanlar sıvı sabunların kalıp sabunlardan daha az bakteri taşıdığını kabul ediyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri