Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları ödeme aşamasında olanlar için faizler silinmişti. Ancak KYK borçları vergi dairelerine devredilenler bu düzenlemeden faydalanmamıştı.
Borç yapılandırma paketi kapsamında vergi, sigorta primi borçları, idari para cezaları, emlak vergisi borçları, elektrik, su ve KYK borç faizlerinin silinmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra Motorlu Taşıtlar Vergisi, nüfus cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezalarının da yapılandırma dahilinde olması bekleniyor.
KYK BORÇLARINDA GECİKME ZAMMI SİLİNİYOR!
Yeni düzenleme ile birlikte daha öğrenim kredisine yansıtılan gecikme zamları da silinecek.
İşte ayrıntılar. KYK BORÇ FAİZLERİ SİLİNDİ Mİ? KYK borç fazilerinin silindiğini açıklayan Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu Öğrenim Kredisi Borçlarında Yeni Dönem Bilgilendirme Toplantısı'nda "1 milyon 392 bin 629 öğrencinin 27 milyar liralık borcu kaldırıldı." ifadesini kullandı.
Borcunu ödeyece sicil affı
Düzenleme ile sicil affı da getirildi. 1 Ekim 2022'den önce olan borçlarını, 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin olumsuz sicil kayıtları silinecek.
İlgili 21 soru bulundu
Torba kanun, KYK kredi borç faizlerinin, 2 bin TL'ye kadar olan takibe girmiş borçların, salgın döneminde verilen cezaların silinmesi, işverenin işçiye elektrik ve doğalgaz yardımları ile intörn hekimlere asgari ücret endeksli ödeme yapılması düzenlemelerini kapsıyor.
KYK borç faizlerinin silinmesiyle ilgili karar, TBMM'de geçen torba teklifinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. KYK burs ve kredi borçlarından silinecek olan faiz tutarlarının ne zaman yapılacağı merak ediliyor.
Bakan Kasapoğlu, endeks tutarı konusuna da değindi. Geçtiğimiz günlerde Meclis'ten geçen KYK faizlerinin silinmesiyle ilgili ayrıntılar da netleşti. KYK öğrenim kredisi borçları e Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden sorgulanabiliyor.
Not: Düzenli ödeme yapıp hiç gecikme faizi işlenmemiş öğrencilerimiz ve ödeme planında en fazla bir taksit aksatması bulunan öğrencilerimiz ödemelerini aynı şekilde Ziraat Bankası üzerinden yapmaya devam edeceklerdir. Bu öğrencilerimiz için herhangi bir değişiklik yoktur.
Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilen gelir veya kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar borçlarını, aldıkları miktar kadar ödeyecek.
Bu tarih tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu yapılandırması için ödemeler internetten ya da vergi dairelerine giderek şahsen yapılabiliyor.
Beklenen yapılandırma yasası Resmi Gazete'de yayımlandı
Vergilerin/gümrük vergilerinin yüzde 50'si silinecektir. Faiz, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı silinecek ve bunların yerine Yİ-ÜFE ile hesaplanacak tutar ödenecektir. Asla bağlı vergi cezaları/idari para cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamı silinecektir.
Belediyelere olan borçlar, elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak. Önceki yapılandırmalarda olduğu gibi peşin ve taksitli ödeme imkanı getirilecek. Yüzde 90'a kadar borçların silinmesi imkanı olacak. Belirli tutarın altnda olan borçların tamamının silinmesi söz konusu olabilir.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarı, en geç son taksiti (peşin ödemede ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla ödenmezse yapılandırma bozulacak.
Kyk Borcu Kaç Yıl Ödenmezse İcra Gelir? Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisinin borç taksitlerinden birini zamanında ödemeyen kredi borçlusunun bir yıllık borçları için tahsil işlemleri devreye girer. Birden fazla taksitlerini zamanında ödemeyenlerin ise borçlarının tamamı için tahsil işlemleri devreye girer.
KYK borcunu yapılandırarak ödemek isteyen kişiler, yapılandırma işlemi sürecini Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sayfasından veya e-Devlet üzerinden başlatabiliyor.
Borç ve taksitlerinizi Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresindeki "Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Borç Sorgulama "nden sorgulamak veya 444 1961 nolu çağrı merkezinden Kredi Dairesi Başkanlığı Bilgilendirme Servisini aramak suretiyle öğrenebilirsiniz.
KYK BORCU FAİZ SİLDİRME NASIL YAPILIR? KYK kredi borcu faiz sildirme işlemi bulunmamaktadır. Öğrenci ve mezunlarının bununla ilgili bir işlem yapmasına gerek yoktur. Faiz silme işlemleri otomatik yapılmaktadır.
İnteraktif Vergi Dairesine ivd.gib.gov.tr adresine gidildikten sonra, sisteme e-devlet şifresiyle birlikte giriş yapılabilir. İnteraktif vergi dairesine giriş yapıldıktan sonra, mevcut kredi ve borçlar sorgulanarak kredi yapılandırma başvurusu gerçekleştirilebilir.
Üniversite öğrencilerine verilen öğrenim kredisi ve yurt ücretleri üniversitede okurken evlenen öğrencilerden alınmayacak. Evlenen ve kredi borcu bulunan öğrencilerin de geçmişe dönük borçları silinecek.
Vergi borcu affı için Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 'ivd.gib.gov.tr' adresine giriş yapılacak ya da vergi dairelerine giderek şahsen yapılacak. Vatandaşlar Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu affı yapılandırması yapabilecek.
Borç taksit ödemeleri başladıktan sonra kalan borcun tamamının ödenmesi halinde herhangi bir indirim yapılabilir mi? Borç taksit ödemeleri başladıktan sonra borcun tamamının ödenmesi halinde herhangi bir indirim yapılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri