Kafa derisinde görülen kaşıntının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan en sık görüleni, mantar enfeksiyonu, seboreik dermatit ve yağlı saç egzaması, alerjik reaksiyonlardır. Saç derimizde bir çok yararlı mantar bulunmaktadır.
Seboreik dermatit olarak adlandırılan kaşıntılı ve yangısal deri hastalığı saç derisi kaşıntısının en sık nedenidir. Stres, mevsim değişiklikleri, hormonlardaki dalgalanmalar, saçlı deride mayaların artışı gibi durumlar seboreik dermatit gelişiminden sorumludur.
Saçları doğru sıcaklıkta yıkamak
Saç dipleri üzerinde gözlenen kaşınma ve yanma belirtilerini azaltmanın bir diğer yolu da saçını yıkadığın suyun sıcaklığını kontrol altına almaktan geçiyor. Fazla sıcak suyla yıkanmak saç derisi pH'ını olumsuz etkileyebiliyor.
Saç Derisinde Batma, Yanma ve Ağrı: Saçlar sinir hücresi barındırmaz, ancak saçların köklerinde çok sayıda sinir hücresi vardır. Bu nedenle saç diplerinde çeşitli hastalıklara bağlı ağrı, yanma, batma gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu şikayetlere genel olarak “saç nezlesi” denilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
En önerdiğimiz yağ, çay ağacı yağıdır. Çay ağacı yağında antiseptik, antifungal, antibakteriyel, antienflamatuar etkisi olduğu için saça da saçlı deriye de çok iyi gelir. Bir çay kaşığı kadar çay ağacı yağını hafif ısıtıp saçlı deriye masaj yapıp bir gece beklemeliyiz.
Saç diplerinin acıması; alerjik reaksiyona bağlı olarak saç derisinde oluşan tahrişten kaynaklanabildiği gibi, vücutta bulunan enfeksiyon ve hastalıkların habercisi de olabilir. Saç diplerinin acıması ya da saç diplerinde yanma probleminin tedavisi uzun süreceğinden mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.
Bir çay kaşığı karbonatı bir su bardağı suyla karıştırın ve saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve bu uygulamayı haftada bir kez yapın. Zaman içerisinde saç diplerindeki kaşıntının azaldığını göreceksiniz.
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Saç nezlesi özellikle banyodan sonra ya da deniz veya havuza girildikten sonra uzun süre ıslak kalan saçlarda oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sonucu saç derinizde batma gibi hisler oluşabilmektedir. Batmaya ağrı, kaşınma gibi sorunlar eşlik edebilir.
Kaşıntılı saç derisi üzerinde optimum etki için kaşıntıkarşıtı bileşenlerle zenginleştirilmiş ürünler tercih edin. Kaşıntıyı gidermek ve kaşıntılı saç derisini yatıştırmak için gerektiği kadar bakım şampuanı kullanın. Gerekirse, hızlı bir rahatlama sağlamak için durulanmayan bir kaşıntı karşıtı losyon uygulayın.
Bu uyuz çeşidi yetişkinlerde genellikle cilt kabarcıklarını içeren başka bir durum olan büllöz pemfigoid ile karıştırılabilir. Saç derisi uyuzu, kafa derisinde meydana gelir ve sedef hastalığına benzeyen pul semptomları gösterir.
Doğru bir tanı için cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Bu problemlerin yanı sıra sedef hastalığı, aşırı yağlı saç derisi, stres, sivilceler, saç derisinde kuruluk, saçı çok sıkı toplamak, saçı sürekli taramak, çok gür saçlara sahip olmak veya kemoterapi görmek gibi durumlar da saç derisinin acımasına yol açabilir.
Aşırı Stres Kaşıntı Yapar mı? Aşırı ve uzun süreli strese maruz kalınması bazı sorunları ortaya çıkarabilir. Bu sorunlar arasında strese bağlı kaşıntı durumu da yer alabilir. Özellikle psikolojik faktörlerden meydana gelebilen durumlar psikojenik kaşıntılar olarak adlandırılır.
Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir.
Polenlerin sebep olduğu bu alerji türü özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tetiklenir. Mevsimsel alerjinin belirtileri arasında; öksürük, geniz akıntısı, kaşıntılı gözler, burun, boğaz, kırmızı ve sulu gözler bulunur.
Kafa derisinde görülen kaşıntının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan en sık görüleni, mantar enfeksiyonu, seboreik dermatit ve yağlı saç egzaması, alerjik reaksiyonlardır. Saç derimizde bir çok yararlı mantar bulunmaktadır.
Saç egzaması için doğal yağlar kullanmak, saç derisini nemlendirir ve kaşıntıyı azaltır. Jojoba yağı, hindistan cevizi yağı ve argan yağı gibi yağlar, saç egzamasına iyi gelir. Yağları saç derisine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Banyo suyuna eklenen beyaz sirke ciltte meydana gelen kaşıntıları geçirmeye yardımcı olur. Antibakteriyel özelliğinden dolayı yaraların iyileşmesine yardımcıdır. Saç derisinde yer alan kepeklenmeyi önler ve saçların daha canlı, parlak görünmesini sağlar.
Saçlar Neden Yanar? Genellikle kuaförde yapılan hatalı ve yanlış işlemler sonrasında saçlar yanar. Boyama işlemlerinde kullanılan oryal, açıcı gibi kimyasallar saçlara geri dönüşü olmayan büyük zarar verirler. Diğer bir yöntemde çok sık ve yüksek ısıda uygulanan fön ve düzleştiricide saçları yakar ve yıpratır.
Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamak, saç derinizin kurumasına ve saç köklerinizin zarar görmesine neden olabilir. Keza saçta oluşan kaşıntının olası tüm sebepleri, saç derisindeki kurulukla ilişkilidir. Bu nedenle saç derinizi sıcak suyla temas ettirmekten kaçınmalı, saçlarınızı ılık suyla durulamalısınız.
Saç diplerinde yanma, saç derisinde meydana gelen enfeksiyonel ve saç derisinde oluşan mantarlardan meydana gelebilmektedir. Saç derisinde yanma durumunun meydana gelmesine belli başlı faktörler neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri