Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Adet dönemi ilk başladığında ya da uzun sürdüğünde sonlarında kahverengi adet kanaması oksijen tepkimesi nedeniyle normal olur.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz. Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5. gün değildir, anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle 3-5 gün önce olan, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir. Kadınlar her ay fizyolojik olarak adet kanaması yaşar.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Yumurtlama döneminde olma: Kadınlarda adet dönemi öncesi iki hafta kala başlayan kahverengi akıntılar yumurtlama dönemine bağlı olarak yaşanan hormon değişimleri sonucu görülür. Buna bağlı kahverengi adet kanaması normal bir süreç olarak kabul edilir.
Mâlikîler ve Şâfiîler gibi başka âlimlerin görüşleri ise şöyledir: "Sarılık ve bulanıklık, mutlak olarak hayız sayılır veyahut da hayız vukû bulduğu zamanda sarılık ve bulanıklık hayızdan sayılır. Sarı ve bulanık akıntının gelmesi, açıkça belli olduğu üzere hayızdan önceki durumu da kapsar.
Bu akıntılar kan olmadığı için namaza engel teşkil edip etmeyeceği kafa karıştırmaktadır. Fakat adet öncesi görülen kahverengi akıntılar, adet döneminin başlangıcını ifade etmektedir. Abdestliyken kahverengi akıntılar meydana gelirse, abdest bozulmaktadır.
Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.
Bu konuda merak edilen çok sayıda soru vardır. Bu sorulardan biri ise yerleşme kanamasının kaç gün sürdüğüdür. Belirli bir zaman aralığında görülen bu kanama oldukça hafif ve kısa süren bir durumdur. Lekelenme tarzında gerçekleşen bu kanama döllenmeden 10 veya 14 gün sonra meydana gelir.
Bu süreyi hesaplamak için ise regl kanamasının başladığı ilk günden itibaren bir sonraki regl kanamasının başlama tarihine kadar olan gün sayısı hesaplanmalıdır.
Hipofiz bezine gönderilen sinyaller ile FSH adı verilen hormon salınır, bu hormon yumurtalıklardan östrojen üretimini uyarır. 1. Gün: Adet kanaması başlar. Miktarı önemli olmamakla birlikte kanamanın başladığı ilk gün siklusun 1. günü olarak sayılır.
Bunlar hem fiziksel hem ruhsaldır. Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Genellikle reglin başında görülebilen kırmızı kan; rahmin, kasılırken hızlı kan dökmesinden ve bu kanın oksitlenmeye vakti olmamasından dolayı görünür. Kanaman yoğun bir akıştayken daha canlı ve parlak bir kırmızı, reglin sonlarına doğru hafiflerken ise daha koyu bir kırmızı olarak gözükebilir.
Siyah adet kanı, vücutta eski kanın birikmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, regl döneminin başlangıcında veya sonunda görülebilir. Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ancak siyah adet kanı görüldüğünde, doktorla görüşmek her zaman önemlidir.
Genel olarak alırsak kahverenginin her türlüsü kırmızı kanın bekleyip oksitlenmesi sonucu oluşmaktadır ve adet döneminin başında veya sonunda görülebilir. Doğumdan sonra 4 hafta içerisinde adet olunmaya başlar ve bu kanamanın rengi genellikle kahverengi dır .
Kahverengi olan bulanık sıvıya gelince, -bildiğimiz gibi- eğer âdetten temizlendikten sonra bu sıvıyı görürse, bu takdirde o, temiz hükmündedir. Fakat bu, sadece abdest almayı gerektirir. Yok eğer âdet günlerinde bu sıvıyı görürse, bu takdirde o, âdet kanı hükmündedir.
Beyaz akıntı neden olur sorusunun cevabı genellikle adet dönemi öncesi ile ilgilidir. Beyaz (süt kıvamında) akıntı normal kabul edilmektedir. Ancak beyaz akıntıya eşlik eden kaşıntı ve kötü koku mevcutsa vakit kaybetmeden jinekoloğa başvurulmalıdır.
Kadınların adet olmaya başladıktan sonra oruca ara vermeleri gerekir. 10 güne kadar kanamaları normaldir. 10 günden sonrası ise özür kabul edilir. Kahverengi leke görülmesi 10 günlük sürenin içerisinde ise oruç bozulur. 10 günden sonraki lekeler adet bitmiş sayılacağı için orucu bozmaz.
Mesela, mutadı altı gün olan bir kadının daha sonraki ayda altıncı günün bitiminde kanaması devam etse, bu durum on günü aşmadıkça mutat âdeti olan altı güne ilaveten kanamanın devam ettiği günler de âdet döneminden sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/28).
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz.
AKINTI TÜRLERİ NELERDİR? Doğurganlık akıntısı: Reglinizden iki hafta önce olur ve çiğ yumurta beyazı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz veya kaşınmaz. Külodunun ıslandığını hissedersin.
Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettikçe ve kanın kesilmesinden sonra boy abdesti alınmadıkça ibadete engel iken istihâze yalnızca abdesti bozan bir durum olup gusül gerektirmez.
Adet öncesi pembe veya kahverengi akıntı gebeliğin erken bir belirtisi olabilir. Halk arasında üstüne görme olarak da bilinen implantasyon kanamasının rengi genellikle kahverengidir. Döllenmiş yumurta rahim zarına girdiğinde rahim duvarına yerleşir ve bu sırada bu bölgede hafif zedelenme yaratabilir.
Adet öncesi veya sonrası dönemlerde kahverengi vajinal akıntı görülebilir. Bu, normal fizyolojik bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak kız çocuklarında kahverengi vajinal akıntıda bazı sorunlardan şüphelenilebilir. İleri yaştaki kadınlarda kahverengi vajinal akıntı, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri