Çizelge 2 incelendiğinde fındık yağının bileşimi zeytinyağına benzediği ve tüm çeşitlerde de en fazla oleik yağ asidinin bulunduğu ve bunu sırasıyla linoleik, palmitik, stearik ve linolenik yağ asitlerinin izlediği tespit edilmiştir. Fındık yağındaki yağ asitleri bileşimini % 80 oleik asit oluşturmaktadır.
Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri için benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir. %60,5 oranında yağ içerdikleri için fındıklar iyi birer enerji kaynaklarıdır.
Fındığın Faydaları
Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.
Bir avuç çiğ fındık (24 g) besin değeri tablosu şu şekildedir: Karbonhidrat: 4.01 g. Protein: 3.59 g. Yağ: 14. 58 g.
Fındık yağı
Bütün yağlar arasında en hafifidir. Kalsiyum, A ve E vitamininden zengindir. B grubu vitaminler için önemli bir kaynaktır. B1, B2 ve özellikle B6 vitamini fındık yağında bol miktarda bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Fındık yağı E vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Fındık yağı, içerdiği bol miktarda kalsiyum, B2, B6 vitaminleri, potasyum ve magnezyumun yanı sıra sağlıklı mineral ve asitler barındırıyor. Fındık yağı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı bir antioksidandır.
Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
Ortalama % 61 yağ ve bu yağın % 14.9' u linoleik asit olan 1.4 g ağırlığındaki 7-8 adet fındık, günlük esensiyel yağ asidi ihtiyacını karşılamada yeterlidir. Fındık yağının bileşiminde (mg/100) baz alındığında E vitamini 11.29, kalsiyum 450.00, demir 2.69 ve bakır 0.75 oranında bulunmaktadır.
Fındık, içermiş olduğu, omega 3 yağ asitleri, arginin, lif, vitamin E, vitamin B2 ve B6, amino asit ve folik asitler nedeni ile birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Bu makineler sayesinde 3-4 kg fındıktan 1 kg yağ elde edersiniz.
Fındık yağı kavrulmuş fındıklardan genellikle cold press (soğuk sıkım) olarak üretilmektedir. Soluk sarı bir renge sahiptir. Fındık yağı hafif tatlı fındık aromasına sahiptir. Fındık yağı kozmetik sektörünün birçok alanında kullanıldığı gibi yemek pişirmek ya da soslamak için kullanılabilir.
Tok tutuyor: Fındıktaki protein, lif ve yüksek yağ kompozisyonu, tokluk hissini artırıyor, bu da aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı koruyor. Ancak gereğinden fazla fındık tüketimi, tam tersi etki yaparak kilo artışına yol açıyor!
Bitkisel yağlar da çok çeşitli. En bilinenleri ayçiçeği, mısır, fındık gibi yağlar.
* Doymamış yağ, oleik ve linoleik yağ asitleri içerir. * Minerallerden Cu, Fe, Mg, Mn, K, P, Zn ve Ca'yı bünyesinde bulundurur. Bu verilere bakıldığında görülecektir ki fındığın yapısında pek çok besin maddesi bulunmaktadır. Ancak bunlardan en ön planda olanları protein ve yağdır.
Fındık yağı kilo yapar mı? Kuruyemişler arasında enerji deposu olarak önemli bir yer tutan ve her diyette yerini alan fındığın kilo artışına sebep olmadığı, aksine anti-obezite etkisi gösterdiği ortaya çıktı.
Bu nedenle uzmanlar her gün bir avuç fındık yemenin ideal olduğunu belirtiyor. Her gün bir avuç fındık yemek, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Fındığın zararları nelerdir? Fındık, yağ ve besin değeri olarak çok zengin bir kuruyemiş olduğu için her gün 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Aynı şekilde kilo sorunu olmasa da yüksek tansiyon hastalarının günde bir avuç miktarını geçmemesi tavsiye edilir.
KAVURMAYIN, ÇİĞ TÜKETİN
Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Cadı fındığı 16. yüzyılda keşfedilen, çeşitli yaraları iyileştirmek için kullanılan ilaç niteliği taşıyan bir bitkidir. Kızılderililerin rahatsızlık durumunda kullandığı bilinen cadı fındığı, alternatif tıpta sıkça adı geçen bir bitki türüdür.
Fındık yağı da, zeytinyağı ve susam yağı gibi hemen her türlü yemekte, bisküvi, kek ve pastalarda rahatlıkla kullanılabilir. Yüksek yanma derecesine sahip olan fındık yağı, kızartmalarda yiyeceklerin tatlarını değiştirmez.
Fındığın yağ ve kalori içeriği yüksek olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. İşte, detaylar. Türkiye genelinde daha çok Karadeniz Bölgesinde üretilen fındık aynı zamanda soğuk ve nemli iklimlerde yetişir. Bunun yanı sıra yaklaşık 100 gram fındık içerisinde yüzde 567 yağ bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri